01 лютого 2017

Мовчан Андрій Сергійович 

ГЕРОЙ УКРАЇНИ
(Указ Президента України № 890/2014 від 21.11.2014)

20 лютого 2014 року від вогнепальних поранень загинув учасник київського Євромайдану, наш земляк - Андрій Сергійович Мовчан (17 січня 1980 р. — 20 лютого 2014р.).

Народився 17 січня 1980 року у селі Великі Осняки Ріпкинського району Чернігівської області.

У 1980 році родина Мовчанів переїхала до Києва.

У дитинстві багато часу проводив у селі Великі Осняки Ріпкинського району Чернігівської області, звідки родом його матір і де жили його дід з бабою.

Навчався у київській спеціалізованій школі № 73.

Проживав у Києві у Святошинському районі на проспекті Перемоги, 91.

Андрій спочатку отримав диплом кухаря, а після служби в армії, 2001 році закінчив Київське вище професійне училище залізничного транспорту імені В.С. Кудряшова № 17 за фахом помічник машиніста електропоїзда. 

З 2001 року працював за фахом  помічником машиніста у моторвагонному депо "Фастів" м. Фастів.

У 2002-2007 роках навчався у Київському інституті залізничного транспорту державного університету економіки і технологій транспорту (нині – Державний економіко-технологічний університет транспорту). 

Після роботи на залізниці знайшов себе у театрі. Працював майстром сцени в Національному академічному драматичному театрі імені Івана Франка, , мріяв стати актором, кілька разів був з акторами на гастролях у театрі Заньковецької у Львові.

Був громадським активістом, членом української політичної партії "Демократичний альянс", брав активну участь у Помаранчевій революції 2004 року.

Дуже любив Україну, її культуру та історію, був справжнім патріотом своєї Батьківщини, відчував біль своєї держави, вболівав за її долю, підтримував її в боротьбі за свободу, прагнув їй добра та кращого майбутнього, мав активну громадянську позицію, не міг миритися з безправ'ям та соціальною несправедливістю, був готовий віддати заради рідної землі найцінніше – своє життя.
Починаючи з листопада 2013 року відвідував Майдан Незалежності у Києві, де був активним учасником Революції Гідності. Приходив на Майдан кожного дня, був волонтером, розносив їжу на барикади. Був також у самообороні Майдану.

«Все буде добре!!!»  — це останні слова в записнику Андрія Мовчана, які він написав 18 лютого. У цей день Андрій востаннє пішов з дому на роботу у театр ім. Франка, а звідти на Майдан, щоб ніколи більше не повернутися.

Сестра Андрія чергувала на території Михайлівського собору як лікар-волонтер. Востаннє бачила брата о 5 ранку.
Приблизно з 9:00 до 10:00 Андрій пішов на барикади. О 10 ранку він повернувся до табору «ДемАльянсу» на Майдан. Подальші події невідомі. Після 11:00 Андрій перестав відповідати на телефонні дзвінки. В обід його знайшли розстріляним з кількома вогнепальними пораненнями.

20 лютого 2014 року під час боїв на Майдані Незалежності у м. Києві загинув на барикадах від проникаючого вогнепального поранення стегна, куля снайпера зачепила стегнову вену. 

Андрію Мовчану було 34 роки…

Патріот своєї держави, надія батьків - він став одним із тих, хто увійшов до сумного і безсмертного списку Небесної Сотні.

Тіло Андрія вшановували в театрі, на Майдані, далі провозили містом та до будинку, де він проживав. Він був кілька разів з акторами на гастролях у театрі Заньковецької у Львові. Увесь театр приїздив до Києва провести Андрія.
Тіло Андрія привозили до Чернігова на Красну площу у суботу, 22 лютого, щоб люди під час віче могли попрощатися з героєм, вшанувати його пам’ять. Ховали Андрія у неділю, 23 лютого, у селі Великі Осняки на Ріпкинщині Чернігівської області, де проживає його мати Валентина Іванівна Мовчан, а раніше проживали його рідні.
Коли труну з тілом Андрія Мовчана заносили на кладовище, люди кричали: «Герой!». А шлях до могили був устелений квітами.

26 лютого на камерній сцені театру Франка грали виставу «MORITURI TE SALUTANT». На честь Андрія.

Віват, Освітлювач…
Андрію Мовчану
Освітлювачеві театру Франка,
який загинув за волю України.

В Чернігові існують вулиця та провулок Андрія Мовчана

Ім'я та портрет Героя викарбувані на меморіалі Героїв Небесної Сотні у Києві на вулиці Інститутській.

20 лютого 2015 року у Києві на фасаді будівлі Київського вищого професійного училища залізничного транспорту імені В.С. Кудряшова (вулиця Фурманова № 1/5), де навчався Герой, йому було відкрито меморіальну дошку.

14 квітня 2015 року у Києві на фасаді будівлі спеціалізованої школи № 73 (проспект Перемоги № 86), де навчався Герой, йому було відкрито меморіальну дошку. 

23 серпня 2015 року у селі Великі Осняки йому було відкрито пам'ятний знак.

23 березня 2016 року у Києві на фасаді будівлі Державного економіко-технологічного університету транспорту (вулиця Івана Огієнка № 19), де навчався Герой, йому було відкрито меморіальну дошку. В Чернігові є вулиця й провулок імені Андрія Мовчана.

Золота Зірка Героя України

Указом Президента України Петра Порошенко №890/2014 від 21 листопада 2014 року за громадянську мужність, патріотизм, героїчне відстоювання конституційних засад демократії, прав і свобод людини, самовіддане служіння Українському народу, виявлені під час Революції гідності Андрію Сергійовичу Мовчану посмертно присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена "Золота Зірка".

 

 

Медаль за жертовність і любов до України

4 липня 2015 року патріарх УПЦ КП Філарет нагородив Героя почесною медаллю “За жертовність і любов до України” (посмертно).

 

 

 

 

Грамотою Верховного архієпископа Києво-Галицького Святослава

8 травня 2016 року, під час Служби Божої в соборі Святого Юра у Львові, подвиг Героя було відзначено Грамотою Верховного архієпископа Києво-Галицького Святослава (посмертно).

 

 

 

 

Мовчан

Мовчан

 

Мовчан Андрій Сергійович. Пам'ятний знак на честь А.С. Мовчана. Село Великі Осняки Ріпкинського району Чернігівської області

Пам'ятний знак на честь А.С. Мовчана.
Село Великі Осняки Ріпкинського району Чернігівської області

Мовчан Андрій Сергійович. Кладовище села Великі Осняки Ріпкинського району Чернігівської області. Вид 1

Мовчан Андрій Сергійович. Кладовище села Великі Осняки Ріпкинського району Чернігівської області. Вид 2

Могила Андрія Мовчана. Кладовище в селі Великі Осняки Ріпкинського району Чернігівської області

Меморіальий комплекс Героям АТО та Небесної Сотні. Чернігівська обл., смт Ріпки, парк Слави

Мовчан Андрій Сергійович. Меморіал Героїв Небесної Сотні. Київ, вулиця Інститутська. Загальний вид

Меморіал Героїв Небесної Сотні. Київ, вулиця Інститутська

Мовчан Андрій Сергійович. Меморіал Героїв Небесної Сотні. Київ, вулиця Інститутська. Фрагмент

Меморіал Героїв Небесної Сотні. Київ, вулиця Інститутська. Фрагмент

 

 

Мовчан Андрій Сергійович. Меморіальна дошка на фасаді будівлі школи № 73, де навчався А.С. Мовчан. Київ, проспект Перемоги № 86

Меморіальна дошка на фасаді будівлі школи № 73, де навчався А.С. Мовчан.
Київ, проспект Перемоги № 86

Мовчан Андрій Сергійович. Меморіальна дошка на фасаді будівлі Київського вищого професійного училища залізничного транспорту імені В.С. Кудряшова, де навчався А.С. Мовчан. Київ, вулиця Фурманова № 1/5

Меморіальна дошка на фасаді будівлі Київського вищого професійного училища
залізничного транспорту імені В.С. Кудряшова, де навчався А.С. Мовчан.
Київ, вулиця Фурманова № 1/5

Мовчан Андрій Сергійович. Меморіальна дошка на фасаді будівлі Державного економіко-технологічного університету транспорту, де навчався А.С. Мовчан. Київ, вулиця Івана Огієнка № 19

Меморіальна дошка на фасаді будівлі Державного
економіко-технологічного університету транспорту, де навчався А.С. Мовчан.
Київ, вулиця Івана Огієнка № 19

 

Кам’яна стела, встановлена в пам’ять про Андрія Мовчана та Василя Прохорського, які загинули в місті Києві під час подій Революції гідності. м. Чернігів, сквер імені М. Попудренка, 2015 р. Фотограф В. Бобир.