back

Якщо заблукали у лісі

23 квітня 2014

Незабаром травневі свята, а за ними час відпусток, канікул для дітей. Багато людей відправляться відпочивати на природу, у ліс по гриби та ягоди. Іноді, захопившись чудовими краєвидами люди заглиблюються далеко в глибину лісу. А тут є чималий ризик заблукати. Навіть досвідчені любителі відпочинку на природі не застраховані від нещасного випадку під час лісової прогулянки. Тож доречним буде нагадати правила, які треба знати перед початком подорожі.

Для початку попередьте своїх близьких про намір помандрувати до лісу. Візьміть з собою теплий одяг, їжу та воду. Подивіться карту, чи хоча б намалюйте від руки план місцевості і візьміть його з собою. При собі бажано мати мобільний телефон. Він допоможе, якщо буде мережа і телефон буде працювати. Якщо все ж таки Ви заблукали, головне не панікувати. Необхідно негайно зупинитися та спробувати пригадати дорогу, якою Ви йшли у ліс. Згадайте останні знайомі орієнтири і спробуйте простежити до них дорогу. Якщо це не вдається, то прислухайтесь. У випадку, коли село близько, то Ви почуєте звуки тварин, людей, які щось роблять і так далі.

Рятівною соломинкою для Вас може стати річка чи струмок. Струмок виведе до річки, а річка до людей. Залізьте на високе дерево – погляд з висоти допомагає зорієнтуватися.

Під час руху частіше себе перевіряйте: запам’ятовуйте орієнтири, залишайте зарубки. Без зорових орієнтирів людина в лісі починає кружляти. Тому, що права нога робить кроки завжди більш ширші лівої. Щоб цього не сталося, пряму лінію необхідно подумки проводити між двома орієнтирами, що знаходяться попереду. Підійшовши до одного (наприклад дерева) тут же вибрати наступний. Пряма лінія таким чином буде неперервною.

Отже будьте обережними і нехай ваш відпочинок буде в радість, без загрози життю і здоров’ю.


Дмитро Мірошник
Навчально-методичний центр ЦЗ та БЖД Чернігівської області