back

Обговорення проекту Конституції України

19 жовтня 2009

12 жовтня пройшло обговорення проекту Закону України “Про внесення змін до Конституції України” в с. Малий Листвен з працівниками тваринницької ферми ТОВ “Зоря”. Проводили роз’яснення Малолиственський сільський голова В.Кравець та депутат районної ради, директор ТОВ “Зоря” В.Триус. Взяло участь в обговоренні 12 чоловік. Вони запропонували внести пропозицію до ст. 156, а саме:
- Сільський голова повинен мати освіту не нижче базової вищої.
Відбулося також обговорення проекту Конституції України в трудовому колективі фінансового управління райдержадміністрації. Приймало участь в обговорення 13 чоловік. В ході обговорення було внесено пропозицію до ст.87 розділу ІУ в частині розширення обмежень при обранні народних депутатів, а саме: обмеження по віку, освіті, терміну перебування на посаді.
13 жовтня відбулося обговорення проекту Закону України “Про внесення змін до Конституції України” в селі Пушкарі. Обговорення пройшло в приміщенні сільського клубу, в ньому брали участь 24 чоловіки. Присутні запропонували внести такі пропозиції:
- до ст. 86 – відмінити запровадження двопалатного Парламенту;
- до ст. 91 – скасувати положення про депутатську недоторканість;
- запровадити мажоритарну систему виборів народних депутатів.
14 жовтня член робочої групи зі сприяння проведенню в районі обговорення проекту Закону України “Про внесення змін до Конституції України”, начальник відділу з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськими організаціями і засобами масової інформації апарату райдержадміністрації З.Пінчук провела роз’яснення проекту Конституції України в трудовому колективі управляння пенсійного фонду України в Ріпкинському районі. Взяло участь у даному заході 17 чоловік. Основні пропозиції та зауваження:
- Відмінити безстрокове призначення суддів, встановити для них віковий ценз – розпочинати діяльність у 40 років, коли людина має достатній професійний і життєвий досвід.
- Чітко виписати в проекті Конституції положення про те, що рішення про вступ України до міжнародної організації (ЄС чи НАТО) буде прийматися на референдумі.
- Обмежити кількість депутатів в Парламенті тільки Сенатом, доповнивши його функції (орієнтовно 80 чоловік).
- Посилити відповідальність посадових осіб на всіх щаблях влади. Потрібно, щоб більшість народних депутатів мали юридичну, економічну, гуманітарну фахову підготовку.
- Доповнити статті проекту Конституції України щодо притягнення до адміністративної відповідальності батьків, що ухиляються від виховання своїх дітей; зобов’язати їх працювати, а кошти перераховувати на утримання покинутих дітей в інтернатах.
Відбулося обговорення проекту Конституції України у Великовіській сільській раді. В обговоренні взяло участь 9 чоловік: працівники сільської ради, сільського клубу, ФАПу, бібліотеки, поштового відділення. Їхні зауваження та пропозиції такі:
- Зменшення кількості народних депутатів.
- Зняття депутатської недоторканості.
Пройшло обговорення проекту Закону України “Про внесення змін до Конституції України” в трудовому колективі управління ветеринарної медицини в Ріпкинському районі. Брало участь в обговоренні 38 чоловік. Суттєвих зауважень та пропозицій до проекту Конституції України не було.
15 жовтня відбулося обговорення проекту Закону України “Про внесення змін до Конституції України” в трудовому колективі Ріпкинського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Взяло участь в обговоренні 5 чоловік. Вони пропонують внести до проекту Конституції України такі пропозиції:
- зменшення кількості народних депутатів до 250 чоловік;.
- відмінити депутатську недоторканість;.
- збільшити прохідний бар’єр для політичних партій.
16 жовтня пройшло обговорення проекту Закону України “Про внесення змін до Конституції України” в управлінні державного казначейства у Ріпкинському районі. В обговоренні взяло участь 19 чоловік. В цілому законопроект Конституції України вони підтримують, так як він передбачає корінні зміни в системі влади (розділення функцій управління державою), значно зменшено число депутатів та збільшені права регіонів і органів місцевого самоврядування. Основні зауваження були висловлені до розділу ІІІ “Народне волевиявлення” до ст. 76 запропоновано
- одночасне проведення виборів Президента України і народних депутатів, що дасть можливість суттєво зменшити загальнодержавні видатки на організацію та проведення виборів. Крім того, чітко розділяться кандидати в Президенти та в народні депутати (на сьогодні ця норма не дотримується, одна особа балотується в кандидати на посаду Президента і в народні депутати);
- термін, на який обираються народні депутати - 5 років. Національні Збори та Президент несуть однакову відповідальність перед суспільством.
Формування ст. 54 не дає повного та чіткого уявлення безоплатного лікування.