back

Стан реалізації державної політики у сфері охорони здоров’я на Чернігівщині

10 червня 2013

Діяльність системи медичної допомоги області спрямована на реалізацію державної політики у сфері охорони здоров’я, виконання Указу Президента України № 187/2012 «Про Національний план дій на 2012 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010-2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, по реформуванню системи медичної допомоги області та забезпечення населення якісними медичними послугами відповідно до державних соціальних стандартів.

Відповідно до методичних рекомендацій та на виконання плану заходів МОЗ України щодо інформаційної підтримки реформування охорони здоров’я у рамках Програми економічних реформ Президента України на 2010-2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава» управлінням охорони здоров’я ОДА проведено ретельний аналіз стану справ у галузі охорони здоров’я регіону та ресурсного забезпечення діяльності установ та закладів охорони здоров’я. Питання неодноразово розглядались на колегіях УОЗ.

З метою громадського обговорення запровадження реформ медичної галузі складено план заходів щодо організації в області громадського обговорення шляхів реформування галузі охорони здоров’я із залученням широкого колу громадськості та медичної спільноти області, який затверджено заступником голови ОДА 25.03.2011 року. Питання реформування медичної галузі області неодноразово розглядалось в рамках роботи Регіонального комітету з економічних реформ (13.01.2012, 27.01.2012, 30.05.2012), а також на робочій нараді з питань регіонального аспекту реалізації медичних реформ (01.02.2012 року).

Розпорядженням голови облдержадміністрації № 65 від 28.02.2013 року затверджено «Регіональний план дій на 2013 рік» щодо заходів по впровадженню економічних реформ, зокрема в галузі охорони здоров’я області. У рамках виконання Програми економічних реформ, реорганізація відбувається з акцентом на створення лікарських амбулаторій загальної практики-сімейної медицини шляхом перетворення госпітальних закладів в амбулаторно-поліклінічні та скорочення ліжок, які переважно виконують соціальну функцію. В результаті реалізації цих заходів загальна кількість закладів охорони здоров’я області за 2010-2012 роки в основному була збережена. За цей період 1 районна лікарня реорганізована у сільську дільничну лікарню, 2 районні лікарні у сільські лікарські амбулаторії загальної практики сімейної медицини, 9 сільських дільничних лікарень реорганізовані у сільські лікарські амбулаторії. Об’єднані з більш потужним закладами 32 малопотужні ФАПи для медичного обслуговування населення до більш потужних у зв’язку із значним зменшенням чисельності населення на дільницях обслуговування та відсутністю медичних працівників.

У вересні минулого року за ініціативи обласної державної адміністрації проведена нарада, на якій обговорено хід виконання Закону України «Про екстрену медичну допомогу» та його публічні обговорення (8 виступів у ЗМІ), а в грудні, на одинадцятій сесії шостого скликання обласної ради прийнято рішення щодо створення обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. З 1 січня 2013 року обласний центр, який налічує 49 підрозділів швидкої медичної допомоги та забезпечує населення екстреною медичною допомогою. Додатково планується відкрити ще 28 пунктів базування швидкої медичної допомоги.

В поточному році організовані і успішно функціонують Прилуцький міський та Бобровицький районний центри первинної медико-санітарної допомоги, об’єднані з більш потужним закладами, 5 фельдшерських пунктів, на сьогоднішній день в області функціонує 895 медичних закладів різного типу.

В області передбачається створити ще 25 самостійних центрів ПМСД на адміністративних територіях та 8 госпітальних округів з потужним лікувально-профілактичним закладом у кожному окрузі.

Питома вага стаціонарних ліжок по рівнях надання медичної допомоги складає: на первинному рівні 1,9% (220 ліжок), на вторинному – 64,8% (7526 ліжок), на третинному – 33,2% (3865 ліжок).

У порівнянні з аналогічним періодом минулого року співвідношення кількості лікарняних ліжок між закладами первинного, вторинного та третинного рівнів надання медичної допомоги, поступово зміщується на користь вторинного рівня. Незважаючи на постійне скорочення, показник забезпечення стаціонарними ліжками значно перевищує загальнодержавний (86,75) і становить 107,5 на 10 тис. населення, що значно перевищує показник по Україні (89,1 на 10 тис. населення).

Медична допомога на засадах загальної практики - сімейної медицини надається у 128 закладах, з них 54 (42,2%) – самостійні амбулаторії ЗПСМ, 115 (89,8%) – заклади сільських адміністративних районів. Медичну допомогу надає 251 сімейний лікар, з них 148 (59%) лікарів працює у лікувально-профілактичних закладах сільських адміністративних районів.

Крім того, протягом 2013 року в області
Реорганізовано:
- у сільські лікарські амбулаторії 4 сільських дільничних лікарні;
- у фельдшерсько-акушерські пункти 3 лікарські амбулаторії, які обслуговують менше 500 осіб прикріпленого населення та були не забезпечені лікарем терміном від 3 до 15 років.
Створено:
1) Обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф;
2) два Центри первинної медико-санітарної допомоги. У червні 2013 року планується розглянути на сесіях районних рад відповідні подання центральних районних лікарень про створення Борзнянського центру первинної медико-санітарної допомоги та Менського центру первинної медико-санітарної допомоги.