back

Зміни в законодавстві щодо призначення компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги

01 червня 2013

Однією із соціальних ініціатив Президента, які покликані покращити рівень життя громадян України, є глибока модернізації сфери соціального забезпечення, перехід до адресної допомоги та соціальних послуг.
20.03.2013 року Кабінетом Міністрів України прийнято постанову № 169 „Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України з питань соціального захисту населення, яка набрала чинності 27.03.2013 року.

Постановою внесені зміни до порядку призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги, затвердженого постановою кабінету міністрів України від29.04.2004 року № 558. Постанова має на меті поліпшення рівня обслуговування громадян та зменшення кількості документів, що вимагаються органами державної влади для оформлення соціальних виплат.

Зокрема, скасовується необхідність отримання громадянами в податкових органах довідок про те, що особа не перебуває на обліку як фізична особа - підприємець, та про відсутність даних про доходи цієї особи.Таким чином, змінами до постанови Кабінету Міністрів України розширюється інформаційний обмін між державними органами при оформленні соціальних виплат.

Відтепер, звертаючись в управління для призначення компенсації, непрацююча фізична особа, яка надає соціальні послуги, подає такі документи:

- заяву про згоду надавати соціальні послуги;

-паспорт або інший документ, що посвідчує особу;

-висновок лікарсько-консультаційної комісії про те, що стан її здоров'я дозволяє постійно надавати соціальні послуги;

-копія трудової книжки, а у разі відсутності трудової книжки - письмове повідомлення особи із зазначенням інформації про відсутність трудової книжки та про останнє місце роботи чи отримання доходів;

-заява про надання згоди на проведення перевірки даних про доходи особи з використанням відомостей Державного реєстру фізичних осіб - платників податків

Особою, яка потребує надання соціальних послуг, або її законним представником (у разі визнання цієї особи недієздатною) подаються:

-заява про необхідність надання соціальних послуг;

-паспорт або інший документ, що посвідчує особу;

-копія довідки медико-соціальної експертної комісії про групу інвалідності (надається інвалідом);

-висновок лікарсько-консультаційної комісії про необхідність постійного стороннього догляду та нездатність особи до самообслуговування.

Начальник управління І.Л. Гоголь