back

Геопортал - це сучасний інструмент для публікації та онлайн роботи з містобудівною документацією

02 березня 2021

Створення геоінформаційних систем містобудівного кадастру на сьогодні є однією із основних вимог держави до процесу діджиталізації сфери містобудування в Україні.  Геопортал містобудівного кадастру області являє собою багатогранний картографічний інтернет-ресурс, що виступає єдиною точкою доступу до великої кількості держаних інформаційних даних, їх візуалізації, можливості завантаження та поширення.

Зараз геопортал містобудівного кадастру Чернігівської області працює в дослідному режимі тестової експлуатації і доступний за посиланням http://mbk.cg.gov.ua. Його мета – забезпечити офіційними, достовірними геоданими, усіх, кому необхідна така інформація: від органів державної влади, місцевого самоврядування до потенційних інвесторів, представників бізнесу та мешканців області. Питанням створення та формування цієї цифрової системи займається Управління містобудування та архітектури облдержадміністрації.

Як зазначив Сергій Куреня, заступник начальника Управління містобудування та архітектури ОДА, геопортал містобудівного кадастру  - це сучасний інструмент для публікації та он-лайн роботи з містобудівною документацією. Що в свою чергу, дасть можливість швидко і виважено вирішувати важливі питання пов'язані з прийняттям управлінських рішень, просторовим розвитком територій громад та населених пунктів області. 

Дуже важливо, що надалі, інформація, яка міститься на геопорталі, може слугувати для потенційних інвесторів доступним інструментом для прийняття рішень щодо інвестування у нашу область.

На даний момент тривають роботи по формуванню першочергових інформаційних ресурсів  бази даних. Так, на сьогодні до геопорталу завантажено вже 102 одиниці містобудівної документації, а це генеральні плани, плани зонування території та детальні плани. Спеціалісти відділу містобудівного кадастру та моніторингу виконали геопросторову прив'язку до конкретного положення на місцевості креслення цих документів, а це дає змогу переглядати об'єкти по зонах, накладати інші шари, використовувати широкий інструментарій геопорталу. Крім того, розділ містить широкий функціонал для пошуку за різними критеріями – роком розроблення, видом містобудівної документації, тощо. Даний розділ доступний для перегляду за посиланням http://mbk.cg.gov.ua/generalni-plani. 

Наразі робота по створенню містобудівного кадастру області продовжується, постійно опрацьовуються нові матеріали та інформаційні ресурси.

Управління містобудування та архітектури 
Чернігівської облдержадміністрації