back

26 ЛЮТОГО – ДЕНЬ СПРОТИВУ ОКУПАЦІЇ АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ ТА МІСТА СЕВАСТОПОЛЯ

26 лютого 2021

Сьогодні, 26 лютого, вже вдруге на державному рівні Україна відзначає День спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, встановлений Указом Президента України 26 лютого 2020 року № 58.

Мета: вшанування мужності і героїзму громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території — в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі, у відстоюванні територіальної цілісності України, з нагоди відзначення річниці від проведення 26 лютого 2014 року в місті Сімферополі мітингу на підтримку територіальної цілісності України за участю кримських татар, українців та представників інших національностей.

Саме цього дня сім років тому під стінами кримського парламенту в Сімферополі пройшли мітинги за і проти збереження територіальної цілісності України. Понад 10 тисяч українських громадян — кримських татар і кримчан інших національностей прийшли виступити проти можливих проросійських сепаратистських рішень Верховної Ради Автономної Республіки Криму. Їм протистояло до 5 тисяч активістів проросійських організацій, у тому числі з партії «Русское единство». Після тривалої штовханини і низки дрібних сутичок українські патріоти відігнали від будівлі кримського парламенту антиукраїнський елемент.

Пам’ятаємо! Боремося! Крим — це Україна!

 

За матеріалами Українського інституту національної пам’яті