back

Голова Чернігівської ОДА Анна Коваленко: Розвиток медичної інфраструктури має стати пріоритетом для новостворених громад

25 лютого 2021

У Чернігівській облдержадміністрації щойно завершилась конференція «Децентралізація в умовах трансформації системи охорони здоров'я» за участю голови Чернігівської облдержадміністрації Анни Коваленко, т. в. о. голови Національної служби здоров'я України Андрія Віленського, директорки Північного міжрегіонального департаменту Національної служби здоров'я України Вікторії Мілютіної, керівників громад Чернігівщини, медичних закладів області, керівників структурних підрозділів НСЗУ.

— У ході децентралізації територіальні громади стають основними суб’єктами, що надаватимуть послуги, у тому числі й у сфері охорони здоров’я. В області підлягають передачі у власність територіальних громад 49 закладів медицини. По сорока із них уже прийняті рішення про передачу-взяття на баланс територіальних громад. Ще дев’ять — у процесі визначення балансоутримувача. Я упевнена, що сьогоднішня зустріч дасть відповіді на багато запитань, які виникають і будуть викати під час зміни медичними закладами власника, — зазначила Анна Коваленко. Вона також висловила переконання, що у 2021 році розвиток медичної інфраструктури має стати одним з пріоритетів для новостворених громад, адже процес децентралізації – це не лише питання фінансів, а в першу чергу – питання доступності, якості, вчасності надання медичної допомоги мешканцям області.

— Попереду нас ще чекає багато роботи, — наголосила голова ОДА. — І облдержадміністрація зі свого боку всіляко підтримуватиме та сприятиме вирішенню актуальних питань діяльності закладів охорони здоров'я.
За словами Вікторії Мілютіної, саме керівники медзакладів та місцевих громад і є тією рушійною силою, яка в результаті реформування забезпечить високоякісні медичні послуги, доступні для кожного мешканця області. Адже вже до 1 липня цього року усі заклади охорони здоров’я мають бути передані у власність громад. І якщо заробітну плату медичних працівників забезпечує відповідно до укладених договорів НСЗУ, то про оплату комунальних послуг, утримання приміщень та поліпшення матеріально-технічної бази медустанов мають подбати місцеві ради.

— Важливо, щоб громади могли домовлятися між собою, — акцентувала Вікторія Мілютіна. — Виграють ті громади, які зможуть скористатися можливостями, наданими ЗУ «Про співробітництво територіальних громад», і створити потужну медичну мережу завдяки її співфінансуванню.

Як запевнив т. в. о. голови Національної служби здоров'я України Андрій Віленський, фахівці НСЗУ готові допомагати та роз’яснювати механізми отримання та розширення пакетів медичних послуг, інші питання реорганізації медичної мережі.

— Ми усі розуміємо, що реформа має на меті покращання якості і комфортності життя в регіоні, — зазначив Андрій Віленський. — Ситуація з пандемією коронавірусу показала, що ті лікарні, про які дбала місцева влада, зараз надають ефективнішу допомогу мешканцям громад.

Керівник НСЗУ звернув увагу учасників конференції і на те, що частка фінансування з держбюджету в рази більша, ніж лікарні потребують від місцевого самоврядування. Лікарня, у якій є фахівці і обладнання, зможе укласти договір з НСЗУ на більшу кількість пакетів послуг і відповідно отримати більше фінансування. Оснащені та потужні лікарні згодом почнуть заробляти самі (розширюючи перелік послуг, оплачуваних НСЗУ), але до цього місцева громада має спочатку інвестувати в розвиток закладу. Позитивним прикладом ефективної співпраці НСЗУ та місцевої влади Андрій Віленський назвав Сновську ОТГ, де бюджет лікарні за 9 місяців склав близько 22 мільйонів гривень. Це значно більше ніж за аналогічний період принаймні кількох попередніх років.
Тож лідери громад разом з керівниками медустанов мають проаналізувати сильні і слабкі сторони медичної мережі, вирішити, які напрями доцільно розвивати і куди вкладати гроші, щоб сформувати якісну систему, яка відповідає потребам населення.
У ході конференції були розглянуті й обговорені конкретні юридичні, фінансові та організаційні аспекти реформування, досвід громад, що вже йдуть цим шляхом.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації