back

Захист прав дітей в умовах децентралізації

12 лютого 2021

Для забезпечення захисту прав дітей в умовах децентралізації починаючи з 2017 року (саме тоді у законодавстві з’явився такий обов’язок у громад) в області розбудовується мережа служб у справах дітей у складі виконкомів міських сільських та селищних рад. Перші такі підрозділи були утворені у Носівській, Мринській, Вертіївській, Коропській, Любецькій та Плисківській ОТГ.

Щороку кількість таких структур зростає. Лише протягом минулого року їх чисельність зросла на 20 одиниць (станом на січень 2020 у 27 громадах були такі підрозділи, на кінець року вже 47 громад мали у своєму штаті відповідні служби).

Сьогодні таких підрозділів налічується 54 (враховуючи міста обласного значення), з яких 7 утворені протягом січня-лютого 2021 року. Днями очікується початок роботи служби у справах дітей у Ладанській селищній громаді.

Ці показники є одними з кращих в Україні.

Штатна чисельність працівників служб у справах дітей становить 113 осіб (з них 33 – в містах обласного значення).

Наразі, в умовах формування нового адміністративно-територіального устрою та реорганізації районних держаних адміністрацій, важливо  забезпечити безперервність роботи із захисту прав дітей.

Зараз в області триває передача особових справ дітей відповідних категорій та повноважень з питань захисту прав дитини  від служб у справах дітей районних державних адміністрацій до служб у справах дітей територіальних громад.

Відтак — основна турбота про дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, а також дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах та їх безпеку, переходить до сфери відповідальності місцевих громад та відповідних служб у справах дітей.

Довідково. На сьогодні в області налічується більше 3 тисяч дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах.

За інформацією Служби у справах дітей
Чернігівської облдержадміністрації