back

Ринок землі. Чи варто хвилюватися орендарям?

04 лютого 2021

Одним з пріоритетів державної політики на 2021 рік в Україні залишається впровадження ринку землі та забезпечення всіх потрібних інструментів для його успішного функціонування.

На думку експерта Світового Банку Клауса Дейнінгера, в Україні є всі передумови для забезпечення прозорого ринку землі, що підвищить ефективність використання земельних ресурсів, забезпечить основу для розвитку сільського господарства та сільських територій в цілому. Світовий Банк та Євросоюз готові і надалі надавати технічну підтримку та інші ресурси для успішного впровадження земельної реформи в Україні.

Закон про відкриття ринку землі набирає чинності 1 липня 2021 року. До того діє мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення. Проте користуватись землею сільськогосподарського призначення на умовах довгострокової оренди, емфітевзису, заповіту, застави, доручення, зміни цільового призначення ділянки, судового відчуження через борги, тощо не забороняється.

Орендарям не варто хвилюватися через можливість відчуження землі, на якій вони працюють. Адже законодавцем передбачено, що першочергове право на викуп земельної ділянки, яка знаходиться у його користуванні, має орендар.

Дія договору оренди не припиняється і після продажу земельної ділянки сільськогосподарського призначення. Виняток — якщо договором передбачена така умова. Більше того, переоформлення документів оренди з новим власником не потрібна. Як запевняє законодавець, права та обов’язки передаватимуться автоматично у державних реєстрах та не вимагатимуть додаткових зусиль від орендаря.

Для відчуження земельної ділянки без відмови орендаря від переважного права передбачено лише дві умови: дарування особам 1 та 2 ступеня споріднення та звернення стягнення на предмет іпотеки банком.

Про намір продати ділянку землевласник зобов'язаний повідомити орендаря письмово. У повідомленні має бути зазначена ціна та умови продажу. Якщо на аукціоні орендар та інший учасник запропонують рівну ціну, перевага надається орендарю. Землевласник може продати земельну ділянку іншій особі лише у випадку, якщо ця особа запропонує більш високу ціну.

Дотримання переважного права перевірятимуть нотаріуси, які посвідчуватимуть договори про відчуження землі. Внесення землі до статутного капіталу без згоди орендаря не допускається.

Як інформує Кабмін, зараз триває розробка та імплементація земельного законодавства, запровадження дерегуляції у сфері земельних відносин, передача повноважень місцевим громадам по розпорядженню землями, запровадження системи електронних аукціонів, земельного моніторингу та ін.

 

Департамент інформаційної діяльності та
комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації.