back

Створити новорічний настрій допоможуть ялинки, вирощені у лісових господарствах області

17 грудня 2020

Наближається Новий рік, Різдво, інші зимові свята, оповиті особливою атмосферою радості та світлих сподівань, сповнені приємних сюрпризів та подарунків. Дехто вже до дня святого Миколая ставить дома і прикрашає новорічну ялинку. Можна, звичайно, придбати штучне дерево, а можна — живу лісову красуню, яка наповнить оселю своїм ароматом та подарує передчуття свята.

За інформацією обласного управління лісового та мисливського господарства, щорічно на Чернігівщині створюється в середньому 50 гектарів плантацій, на яких висаджується до 250 тисяч сіянців хвойних порід.

На сьогодні у державних підприємствах лісового господарства новорічні ялинки різного віку та порід (ялина європейська, сосна звичайна та сосна кримська) ростуть на площі 524,7 гектара. Це 1,5 мільйона молодих хвойних дерев. Готові до реалізації вже 108,6 тисячі з них. До того ж, прикрасити свята можуть і ялинки, заготовлені під час проведення рубок догляду за лісом в загущених молодняках. Тож реалізація новорічних ялинок проводиться без шкоди навколишньому природному середовищу.

Якщо ж вам жаль викидати сухе дерево після свят, лісогосподарські підприємства пропонують купити ялинки в горщиках, які навесні можна висадити в ґрунт. Є також можливість придбати гілки хвойних порід для створення новорічних композицій, щоб прикрасити оселю оригінальним ялинковим букетом, не рубаючи все дерево.

Як інформує обллісгосп, ціна на ялинки, вирощені його підприємствами, перевищує минулорічну на 4,4 гривні. Але за такою красунею потрібно звертатися безпосередньо на підприємства.

Новорічні деревця маркуються спеціальними засобами, які розриваються при спробі їх зняти. Ці спеціальні уніфіковані засоби містять індивідуальний номер та відповідний йому штрих-код, який заноситься до Системи електронного обліку деревини.

Водночас в обласному управлінні лісового господарства попереджають, що не варто порушувати лісове законодавство та намагатися вирубувати новорічні дерева самостійно.

У цей передноворічний час буде посилено охорону хвойних молодняків та організоване патрулювання додаткових рейдових бригад.

За незаконну рубку та реалізацію новорічних дерев українським законодавством передбачена відповідальність: від штрафів до обмеження чи позбавлення волі залежно від масштабів порушення.

 

За інформацією ЧОУЛМГ.