back

Наставництво як волонтерство нового рівня

02 грудня 2020

Наставництво ‒ це добровільна безоплатна підтримка дитини, яка позбавлена батьківського піклування та проживає в інтернатному закладі. Підготовка її до самостійного життя шляхом розвитку фізичного, духовного та інтелектуального потенціалу, впевненості у власних силах, формуванні культурних і моральних цінностей.

Кожна людина старше 18 років може пройти навчальний курс з питань соціальної адаптації дітей та їх підготовки до самостійного життя і стати другом дитині, яка позбавлена батьківського піклування. Відвідувати її, проводити з нею дозвілля, допомагати із навчанням. Вища освіта необов’язкова, тому наставником може бути й студент. Проте, обрати самостійно підопічного не можна, рішення про це приймають відповідні служби. 

Для того, щоб стати наставником необхідно: 
1.    Пройти інформаційну зустріч та консультацію з психологом центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді за місцем Вашого проживання.
2.    Зібрати документи: заяву, копію паспорта, довідку з МВС про несудимість, медичну довідку про стан здоров’я. 
3.    Пройти 4-х денний тренінг для наставників.
4.    Ознайомитись з інформацією про дитину, яку Вам підберуть.
5.    Встановити контакт із дитиною.
6.    Отримати згоду дитини, її батьків чи інших представників на наставництво.
7.    Підписати договір про наставництво.

Наставник повинен відвідувати дитину раз на тиждень протягом години впродовж року.

Що передбачає наставництво?
1.    Можна разом виконувати домашнє завдання чи соціалізувати підопічного: навчити правильних моделей поведінки, комунікації з оточуючими. 
2.    Також наставники допомагають навчитися готувати їжу, робити покупки, розподіляти гроші.
3.    Наставник допомагає визначитися з майбутньою професією, обрати відповідний ВНЗ, знайомить із процесом пошуку роботи: наприклад, допомагає написати резюме. Студент може поділитися досвідом навчання у власному виші та на факультеті.

Наставництво — двосторонній процес. Потрібно вміти не тільки брати, але й віддавати. Найкращою винагородою для наставника буде успіх підопічного.

 Чернігівській області наставників готують в обласному центрі соціальних служб. Вони проводять тренінги та навчальні заходи. Якщо є бажання стати наставником і другом для дитини, то звертайтеся за телефоном (0462) 652 512 або до фахівця із соціальної роботи за Вашим місцем проживання.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації