back

До Всеукраїнського дня бібліотек: Сучасний стан та перспективи бібліотечного обслуговування населення району

30 вересня 2020

Працівники бібліотек Ріпкинського району – це колектив однодумців, живий, гнучкий організм, здатний ініціювати і реалізувати оригінальні творчі ідеї та задуми. Для них бібліотекар – не професія, а стан душі.

На сьогодні на Ріпкинщині функціонує 19 масових бібліотек.

З них: 2 районні: для дорослих і для дітей, 2 селищні та 15 сільських бібліотек.

В бібліотечних закладах району працюють 24 працівники, які  обслуговують 6682 користувачі, серед яких майже 3 тисячі наших наймолодших читачів – дітей.

До послуг відвідувачів бібліотек 190545 примірників художньої, довідкової, науково-популярної, галузевої літератури. Також районна бібліотека для дорослих надає платні послуги своїм користувачам.

У 2019 році фонд бібліотек району поповнився на 1255 примірників книг та 683 примірників періодичних видань на загальну суму  141,6 тисячі гривень. В межах державної програми Ріпкинщина отримала для поповнення своїх бібліотечних фондів 522 примірники нових, популярних та цікавих книг, переданих державною установою «Український інститут книги».  Загальна вартість книг складає 70 тисяч гривень. Серед одержаних книжок багато дитячої, підліткової літератури, твори сучасників та класиків, а також бестселери та патріотичні видання. 

Робота бібліотек району направлена в першу чергу на популяризацію книг та інших документів, насамперед творів українських письменників та української мови, задоволення потреб населення на книги та інформацію, організацію та проведення масових заходів, спрямованих на відзначення державних та народних свят, пам’ятних дат, виконання комплексних програм та різноманітних акцій. Велика увага в роботі приділяється правовій освіті населення, військово-патріотичному вихованню, роботі з молоддю. В бібліотеках проводяться бесіди, перегляди літератури, години історії, вечори поезії, вікторини, колажі, інформини, конкурси, молодіжні вернісажі, віртуальні подорожі та багато інших, як давно відомих користувачам, так і нових цікавих форм роботи. Свою діяльність бібліотеки спрямовують на популяризацію книг серед дітей, формування  їхнього світогляду, допомогу кожній дитині в задоволенні особистих читацьких інтересів, потреб, запитів. Діти залучаються до активної участі в літературних та творчих конкурсах.

Незважаючи на введення карантинних обмежень, районні бібліотеки проводять свою творчу і просвітницьку діяльність в  онлайн-режимі,  наповнюючи комунікаційний простір різноманітними культурними продуктами. На сторінці у соціальній мережі Facebook поширені презентації таких онлайн-заходів: відео-вітання «А я іду по світу в вишиванці» - до Дня вишиванки, книжкова онлайн-виставка «Пам’ять, залишена війною» - до Дня скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні, інформаційний дайджест «Конституція незалежної держави» - до Дня Конституції України, онлайн-перегляд «Твори лауреатів Нобелівської премії, перекладені українською мовою», відео-привітання «У нашому серці живе Україна», книжкова онлайн-виставка «Кольори, що дають надію», книжково- ілюстративна виставка «Прапор миру, вірності і волі», яка лягла в основу тематичного онлайн-заходу районного історико-краєзнавчого музею. Діти залучалися  до участі у Всеукраїнському  конкурсі  фотомалюнка   «Мрійник року»,  обласному  літературно-художньому  конкурсі «Здоров’я в долонях», Х ювілейному конкурсі дитячої літературної творчості «Хай весь світ дивують нині діти неньки України», в якому вибороли два треті місця в номінаціях «Поезія»та «Проза».

Районною бібліотекою для дітей проведено онлайн-вікторину «Мандрівка світом книжок» до Міжнародного дня захисту дітей,  бібліотечний етюд «Дружба єднає серця», патріотичну акцію «Вишиванка єднає Україну» до Дня вишиванки. Для маленьких читачів на сьогодні є актуальною ігрова форма роботи, тому при проведенні масових заходів проводяться майстер-класи, використовуються розважальні набори: вікторина «Пізнавальна гра про світ природи»,  настільна гра для розвитку логічного мислення «Ерудит», цифрове лото, дитячий настільний більярд, набори для малювання.

В кожному населеному пункті району є люди, які живо цікавляться літературою, газетами, журналами, але не в змозі дістатися до бібліотеки. Тому проводиться робота по обслуговуванню ветеранів війни, праці, інвалідів війни та дитинства, людей похилого віку на дому. Під час подвірних обходів бібліотекарі приносять нову літературу, пресу, а прочитане повертають назад до бібліотеки.

Дещо зміцнилася матеріальна база сільських та селищних бібліотек району. Проведено ремонти в Галківській сільській та Замглайській і Добрянській селищних бібліотеках, у районній бібліотеці. З районного бюджету кошти на придбання комп’ютерної техніки. Бібліотечні працівники працюють над поповненням книзкофих фондів шляхом надання платних послуг відвідувачам. 

Бібліотекарі залишаються справжніми ентузіастами своєї справи, які люблять книгу і шанують кожного читача, проводять різноманітні  заходи, оформлюють цікаві книжкові виставки, аби якнайбільше задовольнити  запит кожного користувача. 

 

 

Відділ культури,сім'ї, молоді та спорту

Ріпкинської райдержадміністрації