back

Слава героям на віки

22 вересня 2020

В ці дні, 77 років тому, з Ріпкинського району вигнано нацистських окупантів.
З цієї нагоди сьогодні, 22 вересня, у День партизанської слави, у парку Слави селища Ріпки пройшли меморіальні заходи.
 
Керівники району, селища, представники громадськості, жителі селища, вшановуючи світлу пам'ять про загиблих у Другій світовій війні, пам'ять всіх героїв, які полягли в боях за свободу та незалежність нашої Вітчизни, поклали квіти до братської могили воїнів-визволителів, обеліску Слави, до меморіального комплексу Героям АТО і Небесної Сотні,  пам'ятних знаків воїнам-афганцям та чорнобильцям.
 
У цей день згадуємо тих, кому зобов’язані мирним сьогоденням, чиє життя було обірване війною під час визволення нашого рідного краю, також вшановуємо і наших земляків, які в суворий воєнний час боролися у ворожому тилу у складі партизанських формувань.
 
Довідково: 10 тисяч наших земляків віддали своє життя на фронтах Другої світової війни і 6 355 воїнів, що загинули під час форсування Дніпра і вигнання нацистів з Ріпкинщини.

30 серпня 1941 року опівдні гітлерівські загарбники ввірвалися в Ріпки, а  1 вересня - окупували район.

Долю білоруського села Хатинь розділили Клубівка, Пізнопали,  Гута, Нова Рудня, Грабівка, Лісківка, Мекшунівка. Проти загарбників відразу ж розгорнулася всенародна боротьба.

На території нашого району діяли 3 партизанські загони: Ріпкинський, Любецький та Добрянський. Вони разом з населенням завдавали ворогу значних втрат, а під час наступу війська допомагали форсувати Дніпро, готувати переправи, захоплювати плацдарми.

26 вересня 1943 року воїни 356-ї стрілецької дивізії вигнали нацистів з  Ріпок, а бійці 12-ї гвардійської стрілецької дивізії  - з Любеча. 27 вересня 149-а і 106–а стрілецькі дивізії вигнали нацистів з Добрянки. Протягом 26-30 вересня 43-го року війська армій генералів Бєлова та Батова повністю вигнали з території району нацистських окупантів і вийшли до Дніпра.

За часи окупації Ріпкинщини загарбниками вбито, закатовано, розстріляно  півтори тисячі та вивезено в рабство 3 054 мирних жителів.

Серед мільйонів захисників на різних фронтах героїчно боролися з ворогом майже 16 тисяч солдатів і офіцерів з нашого району.

За мужність, виявлену в боротьбі з ворогом, 1805 жителів Ріпкинщини нагороджені орденами і медалями, восьми з них присвоєно звання Героя Радянського Союзу, а один став повним кавалером ордена Слави.

 
 
 
 
 
Головний спеціаліст з інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю
апарату районної державної адміністрації