back

Порядок призначення і виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям

04 серпня 2020

Державна соціальна допомога призначається і виплачується малозабезпеченим сім’ям, які постійно проживають на території України та з поважних або незалежних від них причин мають середньомісячний сукупний дохід менший від прожиткового мінімуму для сім’ї.

Допомога призначається на шість місяців з місяця звернення за її призначенням. Для призначення державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям на наступний строк уповноважений представник сім’ї подає нові заяву та декларацію.

У сільській місцевості заяви про призначення державної соціальної допомоги, до яких додаються необхідні документи приймаються уповноваженими особами сільських рад та передаються органам соціального захисту населення. Заява та декларація можуть бути надіслані органу соціального захисту поштою або в електронній формі.

 

Для призначення допомоги уповноваженим представником сім’ї, особа якого посвідчується паспортом подаються такі документи:

-заява;

-декларація;

- довідки про доходи (у разі зазначення в декларації доходів, інформація про які відсутня в ДПС та ПФ. У разі неможливості підтвердити такі доходи довідкою додається письмове пояснення із зазначенням їх розміру.

 

Інформація про склад сім’ї зазначається в декларації. Заява та декларація вважаються не поданими, у разі внесення не в повному обсязі відомостей про членів сім’ї. Максимальний розмір допомоги не може перевищувати розміру прожиткового мінімуму для сім’ї.

Середньомісячний сукупний дохід малозабезпеченої сім»ї – обчислений у середньому за місяць дохід усіх членів сім’ї, одержаний ними протягом шести місяців. Шість місяців становлять два квартали, що передують місяцю, який передує місяцю звернення за призначенням державної соціальної допомоги.

Середньомісячний сукупний дохід сім’ї для призначення допомоги визначається згідно з порядком обчислення середньомісячного доходу сім’ї для усіх видів державної соціальної допомоги. 

Допомога не призначається якщо:

1. у складі сім’ї є працездатні особи, які досягли 18 річного віку  станом на початок періоду, за який враховуються доходи, та не працювали, не служили, не навчалися, не перебували на обліку в службі зайнятості, не займалися підприємницькою діяльністю сумарно протягом більше ніж 3 місяці у періоді за який враховуються доходи (крім зазначених нижче випадків).

Допомога малозабезпеченим сім’ям  у зазначеному випадку призначається, якщо особи у періоді, за який враховуються дохід для призначення допомоги:

- сплатили або за них було сплачено ЄСВ р розмірі не меншому від мінімального, сумарно протягом трьох місяців;

- доглядають за дітьми до досягнення ними трирічного віку;

- доглядають за дітьми до 6 років за висновком ЛКК;

- за хворими дітьми, яким не встановлено інвалідність;

- за особою з інвалідністю І групи;

- за особою з інвалідністю ІІ групи внаслідок психічного розладу;

- за дитиною з інвалідністю до досягнення нею 18 річного віку;

- за особами 80 річного віку;

- особи які надавали соціальні послуги.

2. особи, які входять до складу сім’ї, протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням допомоги здійснили купівлю чи оплатили послуги на суму , яка на дату купівлі, оплати перевищує 50 тис. грн.;

3. у власності є друга квартира ( незалежно від площі);

4. у власності є більше одного транспортного засобу з дати випуску якого минуло менше ніж 15 років (крім мопеда і причепа);

Наявність (відсутність) у власності членів сім’ї транспортних засобів зазначається у декларації.

Якщо у складі сім’ї є непрацюючі працездатні особи які були зареєстровані в центрі зайнятості менше 3 місяців, або які (за яких) не сплачено мінімального розміру ЄСВ сумарно протягом трьох місяців періоду, за який враховується дохід, допомога на дітей одиноким матерям призначається:

Не більше ніж на два шестимісячних періоди, якщо:

- у складі сім’ї є особа з інвалідністю, згідно з висновком ЛКК потребує постійного стороннього догляду;

- відсутність доходів у зв’язку з тривалою хворобою.

 

ДСД малозабезпеченим сім’ям за таких умов призначається не раніше ніж через 6 місяців після завершення виплати такої допомоги.

На один шестимісячний періодякщо сім»я є багатодітною або у складі малозабезпеченої сім’ї є одинока мати, що не перебуває у шлюбі і звернулася за призначенням допомоги у липні-грудні 2020 року.

Якщо непрацююча працездатна особа працевлаштувалася самостійно у шестимісячному періоді отримання допомоги до сукупного доходу сім’ї при призначенні допомоги на наступний шестимісячний період враховується лише 50% доходу отриманого у вигляді заробітної плати (грошового забезпечення) або доходу від підприємницької діяльності. Ця норма застосовується одноразово при наступному зверненні за призначенням допомоги.

Якщо непрацююча працездатна особа перебуває на обліку в ЦЗ більше ніж 12 місяців станом на кінець періоду, за який враховується доходи та в 6 місячному періоді отримання допомоги не працевлаштувалася, розмір такої допомоги при наступному зверненні зменшується на 50%, на наступний період зменшується на 75%. Така допомога при наступному зверненні призначається не раніше ніж через 6 місяців після завершення її виплати.

Для виходу малозабезпеченої сім’ї із складних життєвих обставин за рекомендацією органу соціального захисту населення непрацюючій працездатній особі з числа членів сім’ї, яка бажає провадити підприємницьку діяльність, центром зайнятості може бути надана допомога на здобуття економічної самостійності.

 

Виплата призначеної соціальної допомоги припиняється:

- якщо малозабезпеченою сім’єю подано недостовірні відомості чи приховано відомості, що вплинули або могли вплинути на встановлення права на допомогу та на визначення її розміру, з місяця, що настає за місяцем в якому виявлено порушення.  На наступний строк державна соціальна допомога може бути призначена не раніше ніж через 6 місяців, починаючи з першого числа місяця виявлення порушення;

- якщо реєстрацію особи як безробітної припинено з причин передбачених абзацами 16 ( крім самостійного працевлаштування), 18-21 підпункту 1, пунктами 2 та 3 пункту 30 Порядку реєстрації безробітних, з місяця наступного за місяцем, у якому надійшла інформація з ЦЗ;

- у разі виявлення, що непрацююча працездатна особа, яка не доглядала за 80 річною особою, або не надавала соціальні послуги з догляду у зв’язку із перебуванням за кордоном сукупно більше 60 днів протягом отримання державної соціальної допомоги, - з місяця, наступному за місяцем, у якому надійшла інформація від Держприкордонслужби.

 

Для призначення допомоги на запит управління у п’ятиденний строк з дня його отримання подаються:

- відомості про доходи осіб та сплату ЄСВ з реєстру застрахованих осіб ПФ;

- відомості про доходи осіб з реєстру платників податків ДПС;

- інформація про наявність транспортних засобів – уповноваженим органам МВС;

- реквізити документів, що посвідчують особу, громадянство – ДМС;

- відомості про перетин державного кордону – Держприкордонслужбою;

- відомості з реєстру речових прав про майновий стан;

- перевірка належності фізичних – осіб підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування до першої-третьої групи платників ЄП – з реєстру платників єдиного податку.

Рішення про призначення державної соціальної допомоги або про відмову в її призначенні приймається органом соціального захисту населення протягом 10 календарних днів з дня подання заяви.

Якщо малозабезпеченою сім’єю приховано або подано недостовірні дані про доходи та майновий стан, внаслідок чого надміру виплачено кошти, органи соціального захисту населення:

  • визначають обсяг надміру виплачених коштів;
  • повідомляють уповноваженому представнику сім’ї про обсяг надміру виплачених коштів та строки їх повернення.

У разі неможливості добровільного повернення або утримання надміру  виплачених сум державної соціальної допомоги такі суми стягуються в судовому порядку.

 

 

Управління соціального захисту населення

Ріпкинської районної державної адміністрації