back

В Ріпкинській РДА обговорили передачу об’єктів інженерної інфраструктури меліоративних систем

14 липня 2020

Голова РДА Людмила Позняк сьогодні, 14 липня, на виконання доручення голови Чегнігівської ОДА Андрія Прокопенка за підсумками наради з головами районних державних адміністрацій 04 липня 2020 року з питань забезпечення життєдіяльності регіонів, провела робочу нараду щодо стану меліоративних систем та гідротехнічних споруд, що знаходяться на території Ріпкинського району. 

У ході зустрічі обговорили наявні на території гідротехнічні споруди, меліоративні системи, можливості та проблеми, які виникають під час експлуатації цих об'єктів, питання компетенції органів місцевого самоврядування в галузях водних та земельних відносин, проведення інвентаризації ГТС, побудованих на водних об’єктах та меліоративній мережі, котрі нині є безгосподарськими.

– Проблема актуальна і, як бачимо, вимагає вирішення вже не один рік. Тільки за останні роки, які були достатньо сухими, а деякі посушливими, за глибиною залягання рівнів грунтових вод, склався несприятливий еколого-меліоративний стан. В результаті реорганізації агропромислового комплексу, внутрішньо-господарські канали і споруди залишилися без господаря, незначна частина їх перейшла до правонаступників. Гідротехнічні споруди пошкодженні та замулені. Меліоративні системи зазнали морального і фізичного старіння, розкрадання та вийшли з ладу, – зазначила Людмила Позняк. 

Під час наради обговорено створення або відновлення роботи постійно діючих комісій при сільських та селищних радах по виявленню та упорядкуванню безгосподарських меліоративних систем та гідротехнічних споруд, проведення цими комісіями із залученням фахівців Деснянського басейнового управління водних ресурсів обстежень даних об’єктів з оформленням актів.

– Домовились, що направимо звернення до сільських та селищних голів з ініціативою вжити організаційних заходів з виявлення безгосподарських меліоративних систем та гідротехнічних споруд на водних об’єктах та фактів самовільного проведення гідротехнічних робіт на землях водного фонду. Далі сільським та селищним радам спільно з Деснянським басейновим управлінням водних ресурсів необхідно опрацювати питання передачі меліоративних систем та об’єктів інженерної інфраструктури у комунальну власність, – підсумувала Людмила Позняк.

 
 
Головний спеціаліст з інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю
апарату районної державної адміністрації