back

Голова Ріпкинської РДА Людмила Позняк взяла участь у роботі сесії районної ради

26 червня 2020

Найбільш резонансне питання порядку денного сьомої сесії Ріпкинської районної ради сьомого  скликання, яка відбулася  25 червня,  робота КНП «Ріпкинська центральна районна лікарня» в умовах другого етапу медичної реформи. Участь у засіданні взяла голова райдержадміністрації Людмила Позняк.

Прийшовши на посаду, я одразу особливу увагу звернула на діяльність  КНП «Ріпкинська центральна районна лікарня» та шкіл району. Щодо роботи лікарні, надійшло звернення до РДА від громадян щодо врегулювання плати на проведення медоглядів для абітурієнтів, які всупереч законодавству, є платними у нашому медзакладі. При економічному аналізі діяльності районної лікарні я взяла тарифи на платні послуги, які надаються лікарнею, та знайшла порушення і розкрила значне завищення цих тарифів, майже на одну тисячу гривень,  — зазначила голова РДА Людмила Позняк.

Дане питання було обговорено з головою районної ради Романом Шупелем, де він зазначив, що неодноразово звертав увагу генерального директора КНП «Ріпкинська центральна районна лікарня» Петра Моспанка на врегулювання цін на платні послуги та заробітну плату.

А також Людмила Позняк повідомила, що відповідно постанови Кабінету Міністрів України від 17 вересня 1996 р. № 1138, такі медичні огляди, як при влаштування на військову службу за контрактом; на отримання форми 086/о для абітурієнтів, які вступають у ВУЗи, технікуми, середні спеціальні учбові заклади, професійно-технічні, технічні училища; призовників на строкову військову службу; на право опіки; на право здійснення догляду за інвалідом, престарілим членом сім’ї не входять до Переліку платних послуг, що можуть надаватися в державних і комунальних закладах охорони здоров’я та вищих медичних навчальних закладах, відповідно не можуть надаватися на платній основі, але вони були платними в лікарні.

Людмила Позняк довела до відома депутатів районної ради та всіх присутніх, що в порівнянні з іншими лікарнями Чернігівської області такими як КНП «Семенівська центральна районна лікарня» та  КНП «Борзнянська центральна районна лікарня», платні послуги КНП «Ріпкинська центральна районна лікарня» майже в десять разів більші.

До прикладу, послуга «роботи у лісовій охороні, з валу, сплаву, транспортування та первинній обробці лісу», попередній огляд чоловіків у КНП «Ріпкинська центральна районна лікарня» коштує 1173,6 гривень, тоді як у КНП «Семенівська центральна районна лікарня» – 122,3 гривні, у КНП «Борзнянська центральна районна лікарня» – 181,9 гривні. Попередній огляд жінок по цій послузі у Ріпкинській лікарні коштує 1147,8 гривні, у Семенівській – 160,1 гривні, у Борзнянській – 230,6 гривні. Періодичні огляди по цій послузі чоловіків у Ріпкинській лікарні коштують 1173,6 гривні, у Семенівській – 110,3 гривні, у Борзнянській – 173,9 гривні, у жінок – відповідно 1147,8, 148,1 та 226,9 гривні, тобто в розрахунок тарифів Ріпкинської лікарні вносилися дані, які не відповідають законодавству,  акцентувала голова РДА Людмила Позняк.

Керівниця району Людмила Позняк наголосила, що постановою КМУ від 27.02.2019 №134 внесено зміни до постанови КМУ від 25.12.1996 №1548 «Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо врегулювання цін (тарифів)» якими встановлено, що тарифи встановлюються виконавчими органами сільських, селищних, міських рад відповідно до статті 28 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

Частиною першою статті 3 Основ законодавства України про охорону здоров’я визначено, що послуга з медичного обслуговування населення (медична послуга) – послуга, що надається пацієнту закладом охорони здоров’я або фізичною особою-підприємцем, яка зареєстрована та одержала в установленому законом порядку ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики, та оплачується її замовником. Замовником послуги з медичного обслуговування населення можуть бути держава, відповідні органи місцевого самоврядування, юридичні та фізичні особи, у тому числі пацієнт.

А Петро Моспанко, генеральний директор КНП «Ріпкинська центральна районна лікарня», проігнорував норму законодавства та сам на свій розсуд затвердив тарифи на платні послуги, не повідомивши та  не погоджуючи з райдержадміністрацією, як органом управління, та  районною радою, як із засновником, зазначила Людмила Позняк.

Також голова райдержадміністрації Людмила Позняк повідомила про те, що у схемі посадових окладів працівників КНП «Ріпкинська центральна районна лікарня» значно завищені коефіцієнти, що не відповідають наказу Міністерства праці та соціальної політики України, Міністерства охорони здоров’я України № 308/519 від 05.10.2005 «Про впорядкування умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення».

Заробітна плата генерального директора, його заступника значно завищена. Тому на сесії Петру Моспанку було вказано привести заробітну плату у відповідність законодавства. А також підготувати зміни до Контракту, а саме абзац другий пункту 15.

Разом з тим, майже всі питання та пропозиції, що надійшли від РДА на сесії підтримані депутатами.

У блоці бюджетних питань затвердили звіт про виконання районного бюджету за І квартал 2020 року та  внесли зміни  до  рішення районної  ради  від  24.12.2019 № 2-24/VIІ «Про районний бюджет Ріпкинського району на 2020 рік».

Внесли зміни до районної Програми організаційного забезпечення діяльності управління соціального захисту населення Ріпкинської районної державної адміністрації на 2019-2020 роки та до районної Програми відшкодування вартості проїзду хворим з хронічною нирковою недостатністю на 2020 рік.

Змінами передбачено, що управління  соціального захисту населення Ріпкинської районної державної адміністрації відшкодовує вартість проїзду шляхом призначення допомоги на поточний рік з місяця звернення (якщо протягом місяця подані всі необхідні документи) в розрахунку на місяць та виплачує щомісяця.

У галузі освіти затвердили Положення про порядок проведення конкурсу на посаду керівника комунального закладу загальної середньої освіти, підтримали звіт про стан освіти в районі згідно вимог нового Закону України «Про загальну середню освіту».

Питання про припинення діяльності юридичної особи Новоукраїнської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Ріпкинського району Чернігівської області шляхом ліквідації депутати не підтримали.

Народні обранці підтримали внесення змін до Районної програми надання шефської допомоги відділам прикордонної служби «Добрянка» та «Задеріївка» Чернігівського прикордонного загону на 2019-2020 роки та внесення змін до Цільової програми мобілізаційної підготовки та територіальної оборони місцевого значення на 2019-2020 роки.

Таким чином, збільшено суму видатків для створення та утримання на базах та у лікувальних установах незнижувальних запасів вакцини, медикаментів та медичного майна (у тому числі для проходження медичних комісій призовниками та військовозобов’язаними) на суму 27,6 тисяч гривень. Також збільшено фінансування для  відділу прикордонної служби «Добрянка» на 2020 рік до 200 тисяч гривень.

Також внесли зміни до рішення сьомої сесії районної ради п’ятого скликання від 03 березня 2007 року «Про Почесну грамоту районної ради та райдержадміністрації», до Програми фінансового забезпечення виконання Ріпкинською районною державною адміністрацією повноважень, делегованих їй Ріпкинською районною радою на 2020 рік.

Засідання сесії проводилося у Ріпкинському районному будинку культури з дотриманням карантинних обмежень.

 

Головний спеціаліст з інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю
апарату районної державної адміністрації