back

На Ріпкинщині оголошено ще три нових об’єкти природо-заповідного фонду місцевого значення

13 травня 2020

З метою збереження та відтворення цінних природних комплексів, генофонду рослинного і тваринного світу за ініціативи облдержадміністрації депутати 12 травня на двадцять третій сесії сьомого скликання Чернігівської обласної ради прийняли важливе для Ріпкинського району  рішення у сфері екології та природокористування.  

У Ріпкинському районі оголошено три природно-заповідні об’єкти місцевого значення території, що мають особливу біологічну, природоохоронну та наукову цінність, згідно з додатком. Оголошення вказаних природно-заповідних об’єктів проводиться без вилучення земельних ділянок у їх власників та користувачів.

Біля села Коробки в адміністративних межах Любецької селищної ради – гідрологічний заказник «Верхній Болгач» площею 55 гектарів. Природне озеро, що у X-XIII сторіччях було складовою частиною водного торгово-транспортного шляху Любеч-Київ і є регулятором гідрологічного режиму. На цій території ростуть червонокнижні види рослин – сальвінія плаваюча та ті, що занесені до Зеленої книги України: латаття біле, глечики жовті. Озеро важливе ще й тим, що зберігає біологічне та ландшафтне різноманіття території.

Також у селі Лизунова Рудня Клубівської сільської ради по вул. Шкільна, 3 площею 0,05 гектара – ботанічна пам’ятка природи «Лизуноворуднянські дуби».  Вікові дерева в кількості 2 особин, віком понад 300 років, які мають естетичну, наукову та природоохоронну цінність.

У селі Коробки, хутір Бурковщина Любецької ОТГ по вул. Лугова, 24 – ботанічна пам’ятка природи «Бурковщинський дуб». Вікове дерево віком понад біля 300 років, 16 метрів висотою, має естетичну, дендрологічну та природоохоронну цінність.

 

Головний спеціаліст з питань інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю
апарату районної державної адміністрації
за інформацією Департамента інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації