back

Геннадій Поляк про підсумки роботи на посаді голови райдержадміністрації

26 травня 2020

Більше ніж рік Ріпкинський район очолював Геннадій Поляк. 

Наразі пропонуємо стислий узагальнений перелік зробленого із перспективами впливу на загальну соціально-економічну ситуацію в районі у наступні роки.

Шановна громадо Ріпкинщини!

Мною за підтримки всіх небайдужих вдалося зробити дуже багато нового, вчасного та ефективного.

За  моніторингом соціально-економічного розвитку районів і міст обласного підпорядкування за 2019 рік Ріпкинський район посів п’яте місце.  Зокрема, 6 місце – з економічної ефективності та 5 місце – з фінансової сталості.

У  2019 році реалізовано соціально-важливі  проєкти у галузі освіти, охорони здоров’я, благоустрою територій, що фінансувались за рахунок  коштів субвенції з  державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій, а це – 11,3 мільйона гривень, зокрема, у сфері благоустрою  інвестовано державних коштів -  3,55 мільйона гривень -  розпочата реконструкція парку відпочинку в смт Ріпки. Роботи ще не завершені, оскільки договірні умови між підрядником і замовником робіт (Ріпкинською селищною радою) чинні до 2021 року. У 2019 році, за втручання голови РДА, всі договірні зобов’язання підрядником виконані.

Також приділялася значна увага благоустрою населених пунктів. Зокрема, у Ріпках замінено старі каналізаційні люки на нові, облаштовано колодязі.

 

Одним із пріоритетів розвитку освіти в районі є рівний доступ до якісної освіти, який забезпечується дошкільною, загальною середньою та позашкільною освітою.

Райдержадміністрація приділяє значну увагу покращенню матеріально-технічної бази закладів освіти.

Минолого року транспортний парк освітньої галузі поповнили 2 нові автобуси (майже 4 мільйони гривень), що дозволило вирішити проблеми з підвозом учнів до Замглайської і Добрянської ЗОШ І-ІІІ ст. Організовано підвіз усіх 362 учнів, які цього потребують. У 2020 році закуплено шкільний автобус, який буде передано до Ріпкинської ЗОШ №2 (проведено тендер на 1 мільйон 700 тисяч гривень).

За рахунок співфінансування з районного бюджету – майже 2,5 мільйона гривень та коштів Державного фонду регіонального розвитку 5,3 мільйона гривень відремонтовано покрівлю із застосуванням енергозберігаючих технологій у Ріпкинській ЗОШ І-ІІІ ступенів №2. Роботи виконані із використанням сучасних матеріалів, більш стійких до зовнішніх пошкоджень та, водночас, екологічно безпечних.

З районного бюджету профінансовано придбання меблів та комп’ютерного обладнання для медіатек Ріпкинської  школи №2 та Ріпкинської гімназії по 137 тисяч гривень кожній. За кошти районного бюджету проводиться ремонт ресурсної кімнати на базі опорної школи – Ріпкинської школи №2 ( 211 тисяч гривень).

На базі Ріпкинської школи №2 відкрито інклюзивно-ресурсний центр.

За ініціативи голови РДА проведено позаплановий ремонт Добрянської школи (замінено 100% покрівлі). Вжито заходів щодо поліпшення якості послуг з доступу до інтернету у Добрянській, Замглайській, Вербицькій та Новояриловицькій ЗОШ І-ІІІ ступенів.

За кошти державної освітньої субвенції придбано оснащення кабінетів інклюзивно ресурсного центру (217 тисяч гривень), обладнання для трьох навчальних кабінетів предметів природничо-математичного циклу Добрянської і Замглайської ЗОШ (585 тисяч гривень).

Для перших класів НУШ придбано комплекти меблів, комп’ютерного обладнання і дидактичних матеріалів на загальну суму майже 530 тисяч гривень. У 2020 році за ініціативи голови РДА Геннадія Поляка для перших класів НУШ буде закуплено меблі.

Вперше премійовано в розмірі 100% посадового окладу (в кінці та на початку нового навчального року) всіх педагогів, обслуговуючому персоналу загальноосвітніх шкіл району виплачено матеріальну допомогу на оздоровлення також вперше за рахунок перевиконання дохідної частини районного бюджету. І це важливо, адже працівники мають бути мотивовані працювати якісно.

Вперше за ініціативи голови РДА прийнята програма виплати стипендій талановитим дітям. Упродовж 2019 року щомісяця з вересня 2019 року сімом стипендіатам виплачується стипендія Ріпкинської РДА у підвищеному розмірі 300 гривень.

На районному святі «Сузір’я талантів» вшановано 79 учнів – переможців районних й обласних інтелектуальних змагань та 52 педагоги, що їх підготували.  На цінні подарунки учням та на премії педагогам виділено 120 тис гривень.

Значно збільшено фінансування на проведення районного етапу Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»). Виділено понад 110 тисяч гривень коштів районного бюджету на придбання туристичного спорядження, пального, харчування учасників, медикаментів тощо.

У 2020 році виготовлено проєктно-кошторисну документацію по проєктах заміни вікон та дверей у Ріпкинській ЗОШ №2 (49,9 тисячі гривень) та  по ремонту приміщень Ріпкинської ЗОШ №2 для створення сучасного освітнього простору (415 тисяч гривень).

Оновлюються санітарно-технічні вузли у Вербицькій (300 тисяч гривень) та Замглайській (670 тисяч гривень) ЗОШ. У вербицькій школі встановлено нові LED лампи освітлення та двері, які не ремонтувалися з моменту відкриття шкіл.

Для підготовки до нового навчального року виділено кошти на придбання будівельних матеріалів для шкіл району згідно потреби, на придбання меблів для перших класів НУШ. Для закладів освіти буде придбано посудомийна машина, промисловий холодильник, морозильна камера та електрична пательня.

 

Серед наших пріоритетів – реформування закладів  охорони здоров’я району.

Під час ознайомлення Геннадієм Поляком з умовами перебування хворих у лікарні та умовами праці медиків, прийнято рішення невідкладного фінансування КНП «Ріпкинська центральна районна лікарня» Ріпкинської районної ради: зроблено ремонт дитячого відділення, закупку сантехніки, у відділення закладу придбано нові меблі, необхідні побутові речі та обладнання.

Закуплено для всіх відділень КНП «Ріпкинська центральна районна лікарня» білизна, матраци, відремонтовано всі душові і санвузли. Осучаснили палати для ветеранів та учасників ліквідації аварії на ЧАЕС. Загалом, для покращення умов перебування хворих у відділеннях Ріпкинської центральної районної лікарні з районного бюджету спрямовано 390 тисяч гривень.

Першими в області забезпечено комп’ютерною технікою, принтерами 22 робочих місць відділень лікарні, підключений інтернет (відповідно медреформи).

КНП «Ріпкинський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» виділено 120 тисяч гривень з районного бюджету на придбання аналізаторів гематологічного та сечі. З грудня 2019 року аналізи крові і сечі проводяться на найсучаснішому обладнанні БЕЗКОШТОВНО.

Також у медичних закладах виконано низку енергоефективних заходів.

За ініціативи голови РДА та за підтримки райради, вперше премійовано в розмірі 100% посадового окладу всіх працівників КЗ «Ріпкинська центральна районна лікарня».

В умовах переходу на нові умови фінансування, в поточному році за ініціативи голови Ріпкинської райдержадміністрації, для забезпечення повноцінного функціонування КНП  «Ріпкинська ЦРЛ» прийнято  районні програми. Перша з них  — "Програма фінансової підтримки КНП «Ріпкинська центральна районна лікарня» Ріпкинської районної ради на 2020 рік". Прийняття цієї Програми створює правові засади для запровадження фінансування КНП «Ріпкинська ЦРЛ» на пропорційній основі з місцевими бюджетами всіх рівнів та бюджетами об’єднаних громад району.  Друга програма — "Програма «місцевих стимулів» для медичних працівників Ріпкинського району на 2020-2021 роки", передбачає забезпечення медичних працівників, в першу чергу молодих спеціалістів, службовим житлом, надання одноразової грошової допомоги молодим спеціалістам, лікарям в розмірі 3-5 посадових окладів, виплату додаткової заохочувальної надбавки за складність та напруженість в роботі тощо.

Згідно Програми фінансової підтримки КНП «Ріпкинська центральна районна лікарня» Ріпкинської районної ради на 2020 рік, Ріпкинський район – єдиний в області, котрий виділив кошти з районного бюджету на дофінансовання заробітної плати за квітень 2020 року медиків закладу.

У КНП "Ріпкинська центральна районна лікарня" придбано 2 нові кисневі концентратори, технологічне обладнання для супроводу і реєстрації обстеження пацієнта гастродуоденоскопом, електрокардіограф багатоканальний, біохімічний аналізатор та інше на загальну суму 870 тисяч гривень.

Потребує нагальної заміни і рентген-діагностичний апарат «Рентген-30» (1984 року випуску), яким щорічно проводиться від 6 до 8 тисяч рентгенологічних досліджень. На сьогодні він фізично зношений та морально застарів, що негативно впливає на якість знімків, і проводити будь-які технічні та капітальні роботи економічно не доцільно. Тому на придбання сучасного стаціонарного рентгенологічного апарата вартістю 2,5 мільйона гривень, з районного бюджету виділено кошти та 640 тисяч гривень перерахували Великовіська, Вербицька, Голубицька, Губицька, Гучинська, Задеріївська, Неданчицька, Пушкарівська, Сиберізька сільські та Ріпкинська селищна ради. Щира вдячність сільським та селищним головам, депутатам за підтримку.

Згідно з обласним планом протиепідемічних заходів, щодо запобігання занесенню і поширенню випадків гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом,  госпіталізація хворих та підозрілих пацієнтів на цю хворобу з Ріпкинського району  буде здійснюватись в інфекційне відділення КНП "Ріпкинська центральна районна лікарня". Ріпкинська районна державна адміністрація всебічно сприяла організації по збору  благодійної допомоги КНП "Ріпкинська центральна районна лікарня"   у вигляді захисних респіраторів і масок, гумових рукавичок,  антисептичних препаратів та дезінфікуючих засобів, а також коштів на придбання необхідних засобів, витратних матеріалів.

 

Сукупність об’єктів культури і мистецтв району створюють умови для творчого розвитку особистості, доступності освіти у сфері культури і задоволення культурних потреб жителів.

Проведено поточний ремонт Ріпкинської школи мистецтв (фойє, коридори, класи). Закуплено у хореографічний клас закладу кронштейн та поручні для хореографічних станків, нові вікна за рахунок коштів районного бюджету.

Завершено виконання робіт згідно проєкту "Капітальний ремонт існуючого приміщення діючої будівлі будинку культури для улаштування санвузлів в смт Ріпки Ріпкинського району Чернігівської області". 

Замовлено концертні костюми для хореографічного колективу «Карамель» та для ансамблю бандуристів Ріпкинської школи мистецтв на суму 25 тисяч гривень, районна бібліотека для дорослих тепер з новими лампами освітлення та дверима.

Розроблено положення про призначення щомісячної стипендії обдорованим та талановитим дітям району, які досягли успіхів у галузях культури, спорту та беруть активну участь у спортивних та культурно-мистецьких заходах. З вересня 2020 року талановиті діти отримуватимуть стипендії.

Створені при районному будинку культури хореографічний і вокальний гуртки.

Для створення сприятливих умов для занять фізичною культурою і спортом в районі функціонує понад 100 спортивних споруд та дитячо-юнацька спортивна школа «Колос», яку відвідують 193 учні.

Найбільшою популярністю користується серед дітей дзюдо.

У Ріпкинській школі №2 за кошти районного бюджету облаштована спортивна зала для занять дзюдо, придбано спортивні мати та кімоно. У 2019 році наші дзюдоїсти посіли 29 призових місць на обласних та всеукраїнських змаганнях. За високі досягнення учнів у спортивних змаганнях тренера Тетяну Олійніченко, по закінченню навчального року, премійовано. При залученні якомога більше дітей до відвідування спортивних секцій, райдержадміністрацією будуть фінансуватися робочі місця для тренерів та здійснюватиметься забезпечення матеріально-технічної бази.

Зауважу, що від професіоналізму, якості та ефективності управління безпосередньо залежать результати діяльності будь-якої організації. Сьогодення вимагає якісних кадрів, а разом і змін.  Проведено моніторинг вікового складу персоналу районної бібліотеки для дітей, районної бібліотеки для дорослих,  КНП "Ріпкинська центральна районна лікарня" та оптимізовано штатні розписи цих установ.

Вважаю, що лише професійні, відповідальні, високоморальні  лідери можуть вирішувати всі поставлені завдання. Недарма говорять, що коли ваш колектив – «зіркова команда», ви  непереможні. Але коли колектив – «команда зірок» – вам необхідно змінюватися, працювати задля досягнень найкращих результатів.

За термін перебування на посаді вдалося продемонструвати новий рівень публічності і прозорості у роботі районної влади.

Скасовано прийом громадян за попереднім записом – прийом здійснюється постійно! Жителі району отримали можливість звертатися до голови РДА з усіма нагальними проблемами, навіть тими, що не належать до компетенції райдержадміністрації. Жодне звернення не залишається поза увагою!

Сьогодні аналіз заяв від жителів району  демонструє значне зменшення звернень громадян із різних питань життєдіяльності нашої районної громади.

Отже, підбиваючи підсумки діяльності Ріпкинської районної державної адміністрації за цей період, хочу запевнити, що всі зусилля спрямовували на ефективне вирішення економічних, соціальних, культурних проблем жителів району, проводили значну роботу щодо забезпечення стабільної ситуації. Незважаючи на економічні та політичні виклики, забезпечено виконання першочергових завдань з формування й наповнення бюджету району, виконання плану економічного і соціального розвитку.

Серед головних завдань на майбутнє – збереження сталого економічного розвитку Ріпкинського району в умовах завершення децентралізації і проведення адміністративно-територіальної реформи, впровадження медичної реформи і збереження здоров’я населення, відновлення інфраструктури та надання якісних соціальних послуг. У цьому напрямку також у планах – збільшення коштів на надання матеріальної допомоги жителям району для лікування, створення хоспісу на базі КНП «Ріпкинська центральна районна лікарня», придбання службових квартир для військових та працівників інших силових структур.

Усе, що зроблено, вдалося досягти завдяки спільній діяльності райдержадміністрації з депутатами всіх рівнів, керівниками закладів і установ району  та місцевими жителями.

Я щиро вдячний кожному за підтримку, розуміння і небайдужість до змін. Всім добра, достатку, району – постійного розвитку, жителям – покращення якості життя!