back

У Ріпках вшанували пам'ять жертв трагедії на ЧАЕС

24 квітня 2020

26 квітня відзначатимуться 34 роковини найстрашнішої катастрофи ХХ-го століття - аварії на Чорнобильській атомній електростанції.

1986 року на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС стався потужний вибух, що спричинив руйнування частини реакторного блоку та пожежу. Після вибуху і пожежі утворилася радіоактивна хмара, яка накрила не лише території України, а й території багатьох європейських країн. За Міжнародною шкалою ядерних подій (INES) цю аварію класифікували за найвищим – сьомим рівнем небезпеки.

Масштаби катастрофи могли б бути набагато більшими аби не мужність і самопожертва сотень тисяч учасників ліквідації наслідків аварії. Подвиг чорнобильців неможливо переоцінити, вони ліквідували тяжкі наслідки вибуху реактору, намагались локалізувати пожежу, займались евакуацією жителів прилеглих територій. Тоді мобілізовано понад 650 тисяч представників різних сфер: військовослужбовців, медиків, вчених, інженерно-технічних працівників, які самовіддано працювали, ризикували своїм життям і здоров’ям. З Ріпкинського району призвано на ліквідацію 407 осіб.

На Ріпкинщині у зоні радіоактивного забруднення опинилося 70 населених пунктів, з яких 15 - були віднесені до зони гарантованого добровільного відселення, а село Редьківка - до зони безумовного відселення. Встановити точної кількості жертв неможливо, але кількість тих, хто помер чи став інвалідом, вимірюється сотнями тисяч.

У переддень 34-ї річниці Чорнобильської трагедії сьогодні, 24 квітня, голова Ріпкинської РДА Геннадій Поляк разом із головою районної ради Романом Шупелем, ріпкинським селищним головою Сергієм Гарусом та очільником громадської організацій чорнобильців Василем Ігнатенком у пам’ять про загиблих ліквідаторів аварії поклали квіти до пам’ятного знака «Загиблим та померлим внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Хвилиною мовчання присутні вшанували тих, хто першими став до нерівного бою з невидимим ворогом та ціною свого життя захистили світ від небувалої біди. 

До 34-х роковин Чорнобильської катастрофи Ріпкинська райдержадміністрація спільно з районним історико-краєзнавчим музеєм підготували онлайн виставку фотодокументальних матеріалів, яку можна переглянути на вебсайті РДА у рубриці "Гуманітарна сфера",  підрубрика "Туризм", "Ріпкинський районний історико-краєзнавчий музей",  Документальні виставки on-line за посиланням

Також архівний відділ Ріпкинської райдержадміністрації оприлюднив онлайн виставку фотодокументальних матеріалів, ознайомитися з документами можна у рубриці "Архівний відділ", підрубрика "Документальні виставки онлайн" за посиланням.

 

 

 
Головний спеціаліст з питань інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю
апарату районної державної адміністрації