back

Чому сержантом бути круто?

15 квітня 2020

Хочеш працювати з людьми - йди в сержанти. Таке часто можна почути від досвідчених представників сержантського корпусу ЗСУ. Хочеш бути лідером — йди в сержанти. Так кажуть військові НАТО. Бо у Північноатлантичному альянсі сержант — це лідер, без якого військовий підрозділ повноцінно існувати не зможе. Враховуючи, що Україна на законодавчому рівні затвердила свій шлях до НАТО, то наше військо також виховуватиме сержантів-лідерів.

Команд-сержант майор Збройних сил США Родні Пламонон сказав: “Сержант — це хребет армії”. А українець Тарас Крупач — офіцер ЛитПолУкрбриг, який 5 років прослужив сержантом, - додав: “Сержант — авторитет для колективу і опора для командира. Наскільки він користується повагою у особового складу, настільки швидко виконуються бойові задачі у підрозділі. Сержанти — не від’ємна і поважна ланка війська”. Тож молода людина, що мріє стати сержантом у Збройних Силах України, має бути готовою брати відповідальність на себе та знати, що без неї армія неможлива.

2020 рік додав до переліку переваг сержантської служби декілька пунктів: суттєве збільшення грошового забезпечення, виплата грошової компенсації за піднайом житла, можливість безкоштовної цивільної освіти та безоплатного проживання неодружених військових у казармах поліпшеного типу.

 

Як мотивують іти професійною сержантською кар’єрою.

Торік досягнуто революційних змін у системі грошового забезпечення сержантського складу. Нині тарифні розряди за деякими сержантськими й офіцерськими посадами стали тотожними. Простіше кажучи, нині головний старшина роти (сержант) отримує практично таке ж грошове забезпечення, як командир взводу (офіцер). І така система мотивує сержантів будувати професійну сержантську кар’єру.

 

Раніше ж картина була наступною.

Сержанти отримували грошове забезпечення не набагато більше за рядових. Це призвело до того, що впродовж 2014-2018 років понад 4,5 тисячі сержантів, здобувших вищу освіту, перейшли в офіцерський корпус.

- Також ми втратили багато професійних головних старшин рот, батальйонів та бригад. Нині працюємо над тим, щоб заповнити цей вакуум, - розповів головний старшина ЗС України старший прапорщик Олександр Косинський.

- І от тепер головний  сержант роти вже задумується, чи доцільно йому переходити в офіцерський склад на такий же тарифний розряд і починати кар’єру знову чи краще кілька років прослужити, стати головним старшиною батальйону й отримувати грошове забезпечення на рівні командира роти.

 

Неодружені солдати та сержанти жодної копійки не платитимуть  за проживання в казармах поліпшеного типу.

- Будується ціла мережа службового житла. 184 об'єкти були закладені торік, і вже більше 30 — здані в експлуатацію у військових містечках. Там солдати та сержанти мають можливість селитись. Більшість із таких гуртожитків або, їх ще називають «казарми поліпшеного типу», призначені для неодружених військових. Так от, після поселення в ці казарми поліпшеного типу, солдати та сержанти абсолютно нічого не платять — ані за оренду, ані за комунальні послуги. Вони живуть безкоштовно — за рахунок Міністерства оборони України, -розповів головний старшина ЗСУ, начальник управління по роботі із сержантським складом Генерального штабу старший прапорщик Олександр Косинський.

Торік внесено зміни в Закон України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» стосовно надання можливості контрактникам отримувати грошову компенсацію за піднайом житла. До цього часу таку преференцію мали лише офіцери.

З 2019 року 4,5 тисячі контрактників (солдати, сержанти) отримують виплати за піднайом житла.

Вже цього року на виплату компенсації в оборонному бюджеті заплановано витрати 688 млн грн., профінансовано -441,8 млн грн.. Заборгованості не має

Конкретний розмір виплати щороку визначається з огляду на наявний фінансовий ресурс на відповідний бюджетний рік.

Розміри відповідних виплат встановлені наказом Міноборони від 18 лютого 2020-го № 45 «Про бюджетну політику Міністерства оборони України на 2020 рік». Тож, із 1 січня за піднайом військовослужбовці Києва отримуватимуть 3800 гривень на місяць, обласних центрів – 2850 гривень, інших населених пунктів – 1900 гривень.

При цьому військовослужбовцям за наявності у них трьох і більше членів сім’ї розмір компенсації збільшується у 1,5 рази.

 

Вища цивільна освіта для сержантівбезоплатна.

На тепер сержанти ЗСУ можуть за рахунок Міністерства оборони України здобути вищу освіту за цивільними спеціальностями на рівні бакалавр при вищих військових навчальних закладах.

Для цього щорічно виділяють 250-300 місць. І що важливо, це автоматично знімає питання складання сесії. Щоб її скласти в цивільному виші, військовослужбовцю доводиться йти у свою основну відпустку, бо додаткова не передбачена законодавством, а у військовий виш його направляють у службове відрядження. Така безоплатна освіта дасть сержантам, які вийдуть на пенсію, змогу знайти собі достойну роботу.

За додатковою інформацією звертатись до Ріпкинського районного ТЦК та СП (військовий комісаріат) або за телефоном: (04641) 21480, 0955297779.

 

 

За повідомленням Ріпкинського районного ТЦК та СП