back

Геннадій Поляк: Мусимо святкувати по-особливому

14 квітня 2020

Як уникнути поширення коронавірусної інфекції на Великодні свята, говорили під час наради в райдержадміністрації, яку провів сьогодні, 14 квітня, голова РДА Геннадій Поляк.

Геннадій Поляк закликав усіх священнослужителів і вірян дотримуватися карантинних вимог.

У ці дні є велика загроза масових скупчень. Необхідно зробити все аби не наражати людей на потенційну небезпеку. Ця хвороба не оминає нікого. Є летальні випадки, на жаль, і священників, — підкреслив він.

Голова РДА акцентував, що, впроваджуючи карантинні обмеження, держава має на меті, перш за все, збереження життя і здоров’я своїх громадян. При цьому в Україні робиться все, щоб Великодні свята минули не лише радісно, а й безпечно.

Настоятель Свято-Миколаївського храму митрофорний протоієрей о. Іоан (Голоботовський) запевнив, що священники району закликають вірян бути обачними, дотримуватись соціальних дистанцій, не порушувати карантинних обмежень та залишатися вдома за найменших ознак захворювання.

Cлужби у храмах проводитимуться, однак, за участю не більше 10 людей. У місцях богослужінь зможуть бути одночасно присутні: священник, прислужник, дяк і особи, які технічно обслуговують богослужіння та забезпечують онлайн-трансляцію, обов’язковою умовою є носіння захисних масок чи респіраторів усіма присутніми. Святкові богослужіння буде організовано на загальнодержавних каналах та обласних телевізійних каналах з різних храмів, на вебсторінках церков та у мережі Facebook або на YouTube-каналах, тож всеношну можна подивитися, не виходячи з оселі.

Паски хлібокомбінату Ріпкинського ССТ протягом трьох днів: у четвер, п'ятницю і суботу будуть освячуваться о. Іоаном (Голоботовським) та продаватимуться у торговельній мережі району.  Тож усі бажаючі зможуть купити вже освячений хліб.

Вірянам не забороняється відвідувати храми у індивідуальному порядку в час відсутності проведення богослужінь, але в такому разі кількість осіб, які одночасно перебувають разом не повинна бути більше двох у великих храмах та однієї у храмах меншого розміру, не враховуючи священнослужителя. Усі присутні зобов’язані носити маски, а ззовні не повинно бути черг.

Начальник Ріпкинського ВП ЧВП ГУНП в Чернігівській області Юрій Іванішев наголосив на необхідності виконання вимог постанови КМУ № 211, якою запроваджено обмежувальні заходи для протидії коронавірусу. Зокрема, заборонене перебування в громадських місцях без вдягнутої маски чи респіратора та переміщення групою людей більш, ніж дві особи. Поліція стежитиме за дотриманням вимог урядової постанови, у тому числі під час богослужінь, та, у разі намагань вірян відвідувати церкву, поліцейські патрулі толерантно та виважено роз’яснюватимуть необхідність виконання правил карантину.

—  Вірянам не забороняється відвідувати храми, але кожна людина повинна відчувати відповідальність не лише за своє власне життя, а й за життя своїх близьких та рідних, а також усіх віруючих.  Адже відсоток випадків, коли людина переносить інфекцію безсимптомно, досить великий, —  зауважив Геннадій Поляк.

Сподіваємося, дотримання карантинних обмежень на Великодні свята дозволить суттєво стримати поширення коронавірусної хвороби.

— Лише спільними зусиллями та системною роботою ми зможемо зупинити поширення небезпечного вірусу, гарантуючи для всіх віросповідну свободу та створюючи умови, аби люди у якнайкоротший часі повернулися до звичного ритму життя, — зазначив голова райдержадміністрації Геннадій Поляк.

Головний спеціаліст з питань інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю
апарату районної державної адміністрації