back

Геннадій Поляк: Все, що ми можемо зробити для жителів Ріпкинського району, ми зробимо і будемо робити

09 квітня 2020

Сьогодні, 9 квітня, відбулась двадцять шоста сесія Ріпкинської районної ради сьомого скликання, на якій прийнято важливі програми для підтримки медичної сфери Ріпкинщини та фінансування медиків. 

З 1 квітня в Україні розпочався другий етап медичної реформи. Фінансування медичної допомоги відбувається по-новому: Національна служба здоров'я України напряму перераховує кошти медичним закладам.

Ми зробили повний аналіз витрат Ріпкинської ЦРЛ, переглянули кадри та винайшли можливості зекономити (не за рахунок скорочення витрат на оплату праці)  і ще далі над цим працюємо, — зазначив голова Ріпкинської РДА Геннадій Поляк.

В умовах переходу на нові умови фінансування, для забезпечення повноцінного функціонування КНП  «Ріпкинська ЦРЛ», необхідні додаткові кошти для своєчасної оплати праці працівників, оплати робіт та послуг, у тому числі комунальних, придбання паливо-мастильних матеріалів, медичних, фармацевтичних, господарських та інших  матеріалів. При потребі у 22 мільона гривень, за попередніми розрахунками від Національної служби здоров'я України надійде 15 мільйонів.

Виникла потреба у прийнятті додаткових районних програм. Перша з них  — "Програма фінансової підтримки КНП «Ріпкинська центральна районна лікарня» Ріпкинської районної ради на 2020 рік".

Прийняття цієї Програми створює правові засади для запровадження фінансування КНП «Ріпкинська ЦРЛ» на пропорційній основі з місцевими бюджетами всіх рівнів та бюджетами об’єднаних громад району.

Друга програма — "Програма «місцевих стимулів» для медичних працівників Ріпкинського району на 2020-2021 роки".

Дефіцит лікарів  в  закладах охорони здоров`я комунальної власності в районі складає 5 лікарів. Такий стан справ негативно впливає на рівень надання кваліфікованої медичної допомоги населенню району. 

Програма «місцевих стимулів» передбачає забезпечення медичних працівників, в першу чергу молодих спеціалістів, службовим житлом з можливістю отримати його у власність через 10 років роботи в медичному закладі району, надання одноразової грошової допомоги молодим спеціалістам, лікарям в розмірі 3-5 посадових окладів, виплату додаткової заохочувальної надбавки за складність та напруженість в роботі в розмірі 50 % посадового окладу, надання щомісячної  премії в розмірі 100% посадового окладу лікарям – молодим спеціалістам – випускникам вищих навчальних закладів III – IV рівнів акредитації, які працевлаштовуються на  роботу в медичний заклад району, а також — навчання за кошти місцевих бюджетів студентів з подальшим працевлаштуванням терміном не менше 3 років.

Як я і обіцяв, всі кошти, що виділяємо, ми їх десь зекономимо. Для молодих спеціалістів, що прийдуть, купимо житло, але розглядаєм питання забезпечення житлом, і уже працюючих лікарів, які цього потребують, — прокоментував Геннадій Поляк.

Всього депутати розглянули дванадцять питань порядку денного. 

Депутати прийняли рішення про внесення змін, виконання районного бюджету за 2019 рік, затвердили Програму висвітлення діяльності Ріпкинської районної державної адміністрації в друкованих засобах масової інформації на 2020 рік, підтримали внесення змін до рішення двадцять першої сесії районної ради від 04 червня 2019 року № 4-21/VII «Про затвердження штатного розпису комунальної установи Ріпкинський інклюзивно-ресурсний центр Ріпкинської районної ради Чернігівської області.

Також народні обранці затвердили низку земельних та майнових питань. 

—  Ми володіємо ситуацією щодо забезпечення населених пунктів продутами та товарами першої необхідності, щодо забезпечення лікарні та умов роботи медиків. Хочу запевнити все, що ми можемо зробити для жителів Ріпкинського району, ми зробимо і будемо робити. Але все залежить від відповідальності людей, від усіх нас. Бажаю всім міцного здоровя, бережіть себе, своїх рідних та близьких,  — сказав Геннадій Поляк.

Головний спеціаліст з питань інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю
апарату районної державної адміністрації