back

В районі відпрацьовано алгоритм дій на випадок виявлення ознак коронавірусу

04 березня 2020

Голова Ріпкинської райдержадміністрації Геннадій Поляк сьогодні, 4 березня, провів засідання районної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій для координації роботи із запобігання виникненню надзвичайної ситуації внаслідок можливого поширення на території району гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

У засіданні взяли участь керівники та представники аптек, відділів прикордонної служби, закладів з масовим перебуванням людей.

– В Україні, у місті Чернівці зафіксовано перший лабораторно підтверджений випадок коронавірусу. В районі затверджено План протиепідемічних заходів щодо недопущення занесення та розповсюдження випадків захворювань, спричинених новим коронавірусом COVID-19 та надання медичної допомоги на території Ріпкинського району Всі люди і служби повинні чітко розуміти послідовність свох дій у разі виникнення захворювання, симптоми якого схожі на  гостру респіраторну хворобу COVID-19, – зазначив Геннадій Поляк.

 Представники служб доповіли про готовність роботи в епідемічному періоді.

Генеральний директор КНП «Ріпкинська центральна районна лікарня» Петро Моспанко повідомив, що в закладі діє стаціонарне інфекційне відділення, яке готове прийняти людей з підозрою на коронавірус. У відділенні є 3 бокса та 2 кімнати для госпіталізації осіб, які були в контакті з інфекційними хворими. Доставлятимуть їх бригади швидкої допомоги. Хворих з підозрою на коронавірус направлятимуть до Ріпкинської центральної районної лікарні, звідти спеціально укомплектовані бригади забиратимуть хворих на лікування до Чернігівської обласної дитячої лікарні та Чернігівської міської лікарні  № 2. Для захисту персоналу в наявності захисний одяг аби працювати окремій бригаді із хворими, вчора завезли ще матеріали та захисні костюми. Ліки першої необхідності є, найближчим часом плануємо придбати ще лікарські препарати - противірусні та антибактеріальні. 

Інспектор відділу прикордонної служби «Добрянка» Світлана Трапізон повідомила, що у пункті пропуску проводяться необхідні заходи, аби не допустити поширення коронавірусу на територію України.  У відношенні всіх громадян, які в’їжджають на територію нашої держави проводиться температурний скринінг, під час якого прикордонники використовують безконтактні пірометри, медичні маски та одноразові рукавички. Стосовно до осіб, які перетинають кордон з підвищеною температурою і є підозра, прикордонники діють відповідно до затверджених інструкцій - ізолюють цю людину, опитують, в яких країнах перебувала останні два тижні, та повідомляють швидку допомогу. 

Віра Семендяй, генеральний директор КНП «Ріпкинський центр ПМСД» зазначила, що заклади первинної ланки проводять роботу відповідно до плану заходів. За високої температури 38,5°С лікарі виїждають до хворого додому, медперсонал проходить навчання як діяти у разі виявлення підозри на коронавірус та протидіяти його розповсюдженню. Медики також інформуть про це населення.

Начальник Ріпкинського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Дадаш Дадашев повідомив, що ситуація в районі контрольована, короновірусу на території Ріпкинщини не зафіксовано, є два випадки в районі - люди приїхали з Китаю, які зараз знаходяться в самоізоляції. Ці особи щоденно повідомляють службу про свій стан здоров’я та температуру. Міністерством охорони здоров’я розроблено пам’ятку про самоізоляцію для тих, хто приїхав із країн, де зареєстровані випадки коронавірусу. Ведеться масштабна інформаційно-роз’яснювальна робота в населених пунктах, у садочках та школах району.

Керівники аптечних закладів поінформували, що не мають у продажі захисних медичних масок і не очікується. Акцентували на тому, що є в достатній кількості марлеві відрізи та бинти, з яких можна пошити маски. За останній місяць спостерігається збільшення продажів дезинфікуючих засобів, антисептичних спреїв, противірусних ліків, вітамінів. 

Під час обговорення розроблено алгоритм спільної взаємодії та взаємоінформування всіх структур у випадку виявлення ознак гострої респіраторної хвороби  COVID -19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

За результатами засідання районної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій прийнято рішення:

1. Створити оперативний штаб по координації дій щодо недопущення занесення і поширення на території Ріпкинського району випадків захворювань, спричинених новим коронавірусом (2019-nCOV).

2. У місцевих бюджетах передбачити кошти на забезпечення закладів охорони здоров’я засобами індивідуального захисту медичних працівників, які будуть надавати медичну допомогу хворим з підозрою на захворювання, спричинені коронавірусом 2019-nCoV.

3. Звернутись до управління охорони здоров’я обласної державної адміністрації щодо забезпечення швидкими тестами на грип А та В Чернігівської області та повторно заявку щодо сприяння у виділенні засобів індивідуального захисту.

4. Провести інформаційну роботу з лікарями та завідуючими ФАПами (ФП) щодо алгоритму дій закладів охорони здоров’я при зверненні особи, яка відповідає визначенню випадку коронавірусу (COVID-19) з обов’язковим прийняттям заліків.

5. КНП «Центр ПМСД» та «Ріпкинська ЦРЛ»,  Ріпкинському районному лабораторному відділенню ДУ «Чернігівський ОЛЦ МОЗ України» вжити заходів щодо укомплектування підпорядкованих закладів засобами індивідуального захисту та дезінфекційними засобами.

6. КНП «Ріпкинська ЦРЛ» Ріпкинської районної ради створити запас лікарських засобів (антибіотики, розчини тощо) для лікування тяжких випадків пневмоній, спричинених коронавірусом 2019-nCoV та розгорнути палати інтенсивної терапії в інфекційному відділенні. 

7. Забезпечити поширення інформаційних матеріалів про розповсюдження коронавірусної інфекції COVID-19,  профілактики захворювань та алгоритм дій для населення при наявності симптомів гострого вірусного захворювання та перебування у Китайській Народній Республіці, або інших країнах, де зафіксовані випадки коронавірусу.

       

Шановні жителі району!

Звертаємо вашу увагу на необхідність профілактичних заходів:

мийте та дезинфікуйте руки,

- регулярно провітрюйте приміщення,

- не контактуйте з людьми, які мають симптоми гострої респіраторної інфекції,

- посилюйте імунітет.

 

 
 
Головний спеціаліст з питань інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю
районної державної адміністрації