back

У Ріпках встановили меморіальну дошку на честь учасника АТО Романа Лося

20 лютого 2020

У День Героїв Небесної Сотні сьогодні, 20 лютого, в Ріпках урочисто відкрили пам’ятну дошку на честь загиблого учасника АТО, сержанта міліції Романа Лося.

- Коли 6 років тому відбувалися події на Майдані, то ми думали, що це є найгірша подія в історії нашої країни, яка буде забирати життя наших молодих людей. Але, насправді, не так сталося. Почалася війна, яка забрала від нас тисячі молодих життів, нажаль серед них і троє Героїв з Ріпкинщини.

Сьогодні в цьому парку відкриваємо пам’ятну дошку загиблому воїну, учаснику АТО Роману Лосю, який чесно виконав свій обов’язок, зберіг вірність ввійськовій присязі, закрив нас собою від неоголошеної війни на сході України. Гірко усвідомлювати, що її жертвами стають молоді, гарні хлопці, чиє яскраве і коротке життя віддане за мирне майбутнє України, її незалежність і цілісність. Меморіальна дошка – це символ пам’яті про Героя, яка житиме завжди у наших серцях, - звернувся до присутніх голова РДА Геннадій Поляк.

Почесну місію виконали голова РДА Геннадій Поляк та голова районної ради Роман Шупель.

Багато теплих та щирих слів звучало про воїна, який поклав своє життя на вівтар свободи рідної Батьківщини.

Громада висловила слова вдячності та підтримки матері загиблого Любові Миколаївні.

Присутні представники органів влади, військові, родичі, односельці, громадськість вшановували пам’ять загиблого земляка та всіх Героїв, які віддали життя в боротьбі за незалежність і територіальну цілісність України хвилиною мовчання та поклали квіти до меморіалу.

Освятив пам’ятну дошку та провів поминальний молебень за загиблими Благочинний Ріпкинського району, настоятель Свято-Миколаївського храму в Ріпках митрофорний протоієрей отець Іоанн (Голобатовський).

Встановлення пам’ятної дошки організовано за ініціативи та сприяння Ріпкинської районної державної адміністрації.

Варто зазначити, що на Ріпкинщині в пам’ять про Романа вже встановлено меморіальну дошку на фасаді Вишнівській ЗОШ І-ІІ ступенів, яку він закінчив у 2000 році.

Лось Роман Миколайович народився 11 травня 1984 року у селі Вишневе Ріпкинського району Чернігівської області.

У 2004 році закінчив Замглайське професійно-технічне училище № 12 Ріпкинського району. З травня 2002 по жовтень 2003 року проходив строкову військову службу в Збройних Силах України, а після демобілізації - у внутрішніх військах МВС України.

Сержант міліції, з вересня 2014 року — міліціонер 3-го взводу 2-ї роти спецбатальйону «Чернігів» УМВС України у Чернігівській області.

16 листопада 2014 року в результаті обстрілу у районі залізничного переїзду біля селища Станиця Луганська Луганської області отримав тяжкі поранення. Після тривалих лікувань у шпиталях МВС України, був направлений на лікування до Греції, де після операції раптово впав у кому. У березні 2016 року бійця перевезли до Центрального шпиталю МВС України у м. Києві, де він 10 червня 2016 року помер.

Похований у місті Чернігові на кладовищі "Яцево". 

Нагороджений відзнакою МВС «За відвагу в службі».

Указом Президента України за особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету і територіальної цілісності України сержанта Лося Романа Миколайовича нагороджено відзнакою Президента України «За участь в антитерористичній операції» посмертно.

Герої не вмирають!

Слава Героям!

 
 
Головний спеціаліст з питань інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю
апарату районної державної адміністрації