back

На Ріпкинщині віддали шану Герою Революції Гідності Андрію Мовчану та всім Героям Небесної Сотні

20 лютого 2020

Шість років тому відбулися події, які назавжди увійшли в історію України та докорінно змінили її долю. Революція Гідності засвідчила: українці не просто обрали шлях до Європи, а й готові за нього боротися, відстоюючи власні права і свободи. Внаслідок тих трагічних подій загинуло та померло від тяжких ран більше ста учасників Революції Гідності – Героїв Небесної Сотні. Їх імена – назавжди у когорті славних українських звитяжців, вони завжди залишатимуться у народній пам’яті.

Сьогодні на Ріпкинщині відбулися районні заходи на вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні, серед яких і наш земляк, син Ріпкинщини, Андрій Мовчан.  20 лютого 2014 року під час протистоянь на Майдані Незалежності у місті Києві він загинув від кулі снайпера. Похований Андрій Мовчан у селі Великі Осняки Ріпкинського району, де проживає його мати Валентина Іванівна.

У парку Слави Ріпок біля меморіального комплексу Героям АТО та Небесної Сотні за участю керівництва району на честь загиблих відбувся меморіальний захід та покладання квітів до пам'ятних знаків

- Ми сьогодні вшановуємо пам’ять Героїв Небесної Сотні – людей, які заплатили своїм життям, захищаючи ідеали демократії, відстоюючи права і свободи людини за європейське майбутнє України, незалежність і свободу Вітчизни. Ми хочемо зберегти в національній пам’яті ті події, які нагадуватимуть прийдешнім поколінням про ціну здобутої для них свободи. Найкращим пам’ятником Героям Небесної Сотні стане нова Україна, яку ми з вами будуємо! Щиро дякую матері Героя України Андрія Мовчана, Валентині Іванівні, і низько вклоняюсь за те, що виростила і виховала справжнього патріота України, - звернувся до присутніх голова РДА Геннадій Поляк.

Цього дня голова райдержадміністрації Геннадій Поляк, голова районної ради Роман Шупель, представники сільської ради, односельці та учні та вчителі вербицької школи зібралися в селі Великі Осняки, на Батьківщині Андрія Мовчана, біля пам’ятного знаку Герою, щоб вшанувати подвиг свого земляка та його побратимів.

Учасники заходу вшанували пам'ять всіх полеглих патріотів, які захищали право українців на демократію, свободу та європейське майбутнє хвилиною мовчання та поклали квіти до пам’ятного знаку Герою України Андрію Мовчану.

Захід продовжився на кладовищі, де похований Андрій Мовчан. Молебень пам’яті Героям Небесної Сотні відслужив настоятель Свято-Миколаївського храму митрофорний протоієреєй о. Іоан (Голоботовський).

Присутні вшанували пам’ять невинно загиблих героїв хвилиною мовчання, запалили свічки та поклали квіти на могилу Андрія Мовчана.

Герої не вмирають!

 
Головний спеціаліст з питань інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю
апарату районної державної адміністрації