back

ПРОБАЦІЯ – МОЖЛИВІСТЬ ДЛЯ ЗМІН

18 лютого 2020

     5 лютого 2015 року Верховною Радою України було прийнято Закон України «Про пробацію» № 160-VIII, відповідно до якого почалася нова сторінка здійснення нагляду за особами, засудженими до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі.

      З прийняттям даного Закону наша країна зробила реальний крок у сфері наближення юстиції України до міжнародних стандартів і впровадження у державі принципово нової системи заходів кримінально-правового характеру, покликаних у першу чергу забезпечити безпеку суспільства.

         Що ж таке пробація?

         Відповідно до положень Закону, пробація – це система наглядових та соціально-виховних заходів, що застосовуються за рішенням суду та відповідно до закону до засуджених, виконання певних видів кримінальних покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, та забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинуваченого.

         Таким чином, особа, яка вчинила правопорушення, має можливість змінитись без ізоляції від суспільства, отримати необхідну підтримку на шляху до змін, зберегти сімейні стосунки, роботу та житло. Однак пробація – це не уникнення відповідальності злочинцем, як може здаватися. Навпаки, вона забезпечує баланс між покаранням, потребами правопорушника та інтересами суспільства.

         Однією з новацій, яку ввів Закон України «Про пробацію», є досудова доповідь.

         Законодавцем визначено, що досудова доповідь – це формалізована інформація, що характеризує обвинуваченого, з метою прийняття судом рішення про міру його відповідальності. Вона потрібна для того, щоб суддя мав можливість винести справедливий вирок, отримавши інформацію не лише про неправомірний вчинок, але й додаткову інформацію про особу, яка підозрюється у його вчиненні, дізнатися про обставини її життя, які могли стати причиною злочину, а також про заходи, які пропонує орган пробації для усунення таких обставин.

         Досудова доповідь приймається судом до уваги. Важливим є те, що вона не може використовуватися у кримінальному провадженні, як доказ винуватості (або невинуватості) обвинуваченого у вчиненні злочину.

         Також одним із видів пробації є пенітенціарна пробація. ЇЇ суть полягає в тому, що уповноважений орган з питань пробації допомагає у підготовці осіб, які відбувають покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк, до звільнення з метою трудового і побутового працевлаштування таких осіб після звільнення за обраним місцем проживання.

         «Пробація – безпечніше суспільство. Пробація – можливості для змін» – такими сьогодні є гасла служби пробації в Україні. Її робота покликана дати можливість правопорушникам змінити своє життя на краще, забезпечити баланс між потребами суспільної безпеки та протидії злочинності, запобігти скоєнню нових злочинів.

 

Ріпкинський районний сектор

філії Державної установи «Центр пробації» в Чернігівській області