back

Геннадій Поляк: Об'єднати зусилля задля захисту, охорони та збереження лісів

19 лютого 2020

Голова районної державної адміністрації Геннадій Поляк сьогодні, 19 лютого,  провів нараду з організації заходів щодо охорони лісів від незаконних рубок та діяльності нелегальних деревообробних пунктів на території району.

У нараді взяли участь заступник голови районної ради Світлана Ткаченко, директор ДП «Добрянське лісове господарство» Іван Горохівський, директор ДП «Ріпкирайагролісгосп» Артем Фурс, заступник начальника Ріпкинського ВП ЧВП ГУНП в Чернігівській області  Михайло Голомозик, державний інспектор з охорони навколишеього природного середовища  Чернігівської області Віктор Бабенко, в.о. начальника відділу у Ріпкинському районі Міжрайонного управління у Ріпкинському та Чернігівському районах Головного управління  Держгеокадастру у Чернігівській області Світлана Бивалькевич та  начальник відділу економічного та агропромислового розвитку, торгівлі та інфраструктури РДА Ольга Манжула.

– Незаконна рубка лісів та збут деревини, розкрадання і контрабанда лісоматеріалів стали для України серйозною проблемою. Нечітко прописані закони та масштабна корупція ще більше посилюють негатив та безгосподарність. Сьогодні реальний обсяг незаконних рубок в сотні разів перевищує офіційно зафіксований. Це свідчить про неефективне регулювання галузі, що призводить до злочинно нераціонального використання цього природного ресурсу, – зазначив Геннадій Поляк.

- У 2019 році відтворено середньому 40 тисяч гектарів лісів. Через незаконні рубки цього виявилося замало. З 19 травня 2019 року штрафи за знищення лісів зросли вдвічі. Зменшена сума збитку, заподіяння якого призводить до настання кримінальної відповідальності (з 2 мільйонів до 20 тисяч гривень), тобто за вируб 4-5 дерев.

В Чернігівській області запустили онлайн-карту рубок лісу. Це пілотний проєкт. Поки він працює лише в трьох областях України: Чернігівській, Полтавській та Рівненській. На мапі онлайн представлено легальні лісозаготівельні роботи.

З початку запровадження мораторію на експорт лісу-кругляку обсяги вирубок не зменшилися, водночас збільшилась кількість випадків контрабанди та незаконного вивезення деревини з України. Україна стала найбільшим експортером нелегальної деревини у Європу.

Директор ДП «Добрянське лісове господарство» Іван Горохівський зауважив,  що  зафіксовано незначні випадки незаконних вирубок лісу, підприємство має достойну лісову охорону. Для забезпечення  протидії нелегального обігу деревини важливо щоб стовідсотково працював електронний облік деревини.  Правоохоронні органи спільно з фіскальною службою та  головами сільських, селищних рад повинні провести облік  підприємців лісопильного і стругального виробництва.

За словами директора ДП «Ріпкирайагролісгосп» Артема Фурса,  з 1 лютого  на підприємстві запроваджено електронний облік деревини.

- Вкрай важливо сьогодні спільно напрацювати  алгоритм дій  поміж нашими лісогосподарськими підприємствами, правоохоронними органами, щоб ефективно протидіяти незаконним рубкам і нелегальному обігу деревини. Лише за умови тісної та плідної співпраці можна досягти позитивних результатів, - наголосив Геннадій Поляк.

Притягнення порушників до відповідальності залежить від оперативності повідомлення поліції про злочин. У випадку незаконних вирубок лісів необхідно телефонувати на 102 або на гарячу лінію Держлісагенства України 0800604473.

Також є спеціальний мобільний додаток «Ліс у смартфоні». З мобільного можна перевірити легальність вирубки або перевезення вже зрубаної деревини за посиланням: https://lk.ukrforest.com.

За результатами наради прийнято рішення:

оновити постійно діючу робочу  групу по здійсненню  контролю за використанням та охороною місцевих лісових ресурсів з метою координації роботи щодо протидії незаконним рубкам лісів і нелегальному обігу деревини, збереження лісів,

запланувати відповідні заходи щодо посилення охорони та забезпечення раціонального використання лісових ресурсів,

лісогосподарським підприємствам здійснювати комплекс заходів щодо захисту лісів від шкідників та хвороб, охорони від пожеж,

забезпечувати належну охорону лісових масивів від пожеж,

активізувати щотижневі рейди щодо виявлення організованих угрупувань, які систематично займаються розкраданням лісових ресурсів,

рекомендувати  головам сільських та селищних рад:

провести повну інвентаризацію  підприємців лісопильного і стругального виробництва на підпорядкованій території,

звернутися до підприємств -  постійних лісокористувачів з пропозицією відновити межі земельних ділянок для лісовикористання.

Головний спеціаліст з питань інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю
апарату районної державної адміністрації
за інформацією відділу економічного та агропромислового розвитку,
торгівлі та інфраструктури РДА