back

ВІРНІСТЬ, ЩО МІЦНІША ПОНАД СМЕРТЬ: година пам’яті до річниці битви під Крутами

02 лютого 2020

Протягом багатовікової історії на долю  українського народу випало досить лиха.

Майже кожне століття, як свідчать давні джерела, розпочиналось голодними роками, наслідками епідемій, спустошливими війнами, чужоземними навалами. Люди мають пам’ятати, звідки родом, де їх коріння, глибого знати історію свого народу, його мову, культуру.

29 січня  в нашій країні відзначається річниця  трагічної та, разом з тим, героїчної сторінки  в історії України – битви під Крутами. В масштабах світової історії ця битва зовсім невеличка. Вона не є зразком військового мистецтва. Та й звідки йому було взятись, тому мистецтву, у вчорашніх студентів та гімназистів? Проте, це – символ нескореного духу нашої нації.

Днями бібліотекар районної бібліотеки для дорослих Ганна Гуза та завідуюча районним історико-краєзнавчим музеєм Оксана Захарова-Заборовська провели для учнів Ріпкинської гімназії годину пам’яті “Вірність, що міцніша понад смерть.”

Учні дізналися про подвиг українських юнаків, більшість з яких були на той час такими ж дітьми, ознайомились з виставкою матеріалів про битву під Крутами, прослухали вірші українських поетів про ті події.

В буремному 1918-му році  студенти, курсанти, школярі виявили такий небачений патріотизм, який став вище за класові інтереси і, коли постала потреба, без вагань віддали своє життя задля волі Батьківщини. Нехай пам’ять про цих героїв буде вічною. І нехай їхня жертва стане для нащадків прикладом, як треба любити свою землю, свій народ.

 

Відділ культури, сім'ї, молоді та спорту райдержадміністрації