back

Молитва лине в небеса: у Ріпках вшанували учасників бойових дій на території інших держав

15 лютого 2020

Сьогодні 15 лютого, відповідно до Указу Президента України від 11 лютого 2004 року №180, в Україні вшановують учасників бойових дій на території інших держав. Саме цього дня, 31 рік тому, останній військовий підрозділ залишив територію Демократичної Республіки Афганістан, а подвиг тисячі синів і дочок України став прикладом героїзму, мужності і вірності військовому обов’язку. У пам’яті нашого народу та війна займає особливе місце. Зі всіх сучасних збройних конфліктів, афганська війна була найкривавіфшою, її тінь торкнулась майже кожної української родини. Через афган пройшло понад 160 тисяч українців. Серед них і 210 уродженців нашого району. 8 тисяч наших співвітчизників повернулися додому з пораненнями. Майже кожен четвертий серед загиблих – наш земляк, а це 3300 чиїхось синів, чоловіків, батьків, надійних і бойових друзів. Серед них і 4 герої з Ріпкинщини: Савенко Віталій, Волохін Микола, Леоненко Анатолій і Дерев’янко Володимир.

В нашому районі нині проживає 86 воїнів-афганців та 10 учасників бойових дій на території інших держав. Ми вшановуємо мужність воїнів, яким довелось нести нелегку військову службу під час локальних війн, що вирували у різних країнах світу, а також на Сході України.

З цієї нагоди у Ріпках в районному Центрі дитячої та юнацької творчості сьогодні  відбулося урочисте зібрання.

З вітальним словом до присутніх звернулися керівники району, селища, районного відділення Чернігівського обласного відділення Української Спілки ветеранів Афганістану та районної ветеранської організації.

– Подвиги учасників бойових дій – це та велика і велична правда історії, яку не спотворити і не перекреслити жодними змінами у сучасному мінливому світі. Це взірець реального, дієвого патріотизму для кожної чесної людини і свідомого громадянина наочне свідчення єдності всіх поколінь нашого народу. Дякую, що повернулись живими! Схиляємо голови перед загиблими! Молимось за військовослужбовців Збройних сил України, які сьогодні боронять нашу державу від зовнішнього агресора. Священною є пам'ять про ваш героїзм, мужність, готовність платити найдорожчу ціну  – своє життя. Низько вклоняємося батькам і родинам загиблих. Імена усіх, хто не повернувся із тієї війни навічно залишаться у нашій пам'яті, адже вона для загиблих  – найвища нагорода за їх подвиг, – зазначив Геннадій Поляк.

Він подякував героям воєн, воїнам-"афганцям" за приклад мужності, відваги, зразок людини, для якої "обов'язок", це не просто слово, а норма поведінки, суть життя, за активну участь у громадському житті, патріотичне виховання молодого покоління та побажав воїнам, їх родинам добра, достатку, щастя, миру і злагоди, міцного здоров'я і довгих років життя, шани і поваги від людей.

За особистий внесок у розвиток ветеранського руху та з нагоди 31-ї річниці виведення військ з Афганістану, Почесною  грамотою  районної  державної адміністрації нагороджено :

ФЕДЯЯ Сергія Володимировича, учасника бойових дій;

ГОМОНА В’ячеслава Олексійовича, учасника бойових дій;

ТЕСЛЕНКА Юрія Васильовича, учасника бойових дій.

 
 

Ветеранів привітали солісти та вихованці Ріпкинського районного Центру дитячої та юнацької творчості, подаруваши хвилюючі концертні номери.

По завершенню заходу учасники  поклали гірлянду і квіти до пам’ятного знаку воїнам-афганцям у парку Слави селища Ріпки.

Головний спеціаліст з питань інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю
апарату районної державної адміністрації