back

РАЙДЕРЖАДМІНІСТРАЦІЯ ТА МЕДИЦИНА ПРАЦЮЮТЬ ПЛІЧ-О-ПЛІЧ

31 січня 2020

Голова Ріпкинської РДА Геннадій Поляк разом з керівництвом ріпкинських закладів охорони здоров'я вирішили як в функціонуватимуть медичні заклади в умовах реформування медичної галузі: підвищення доступності медичної допомоги, покращення якості медичного обслуговування та ефективності фінансування, забезпечення людям безкоштовних гарантованих медичних послуг та надання матеріальної допомоги тяжкохворим людям. 

Модель оплат за принципом "гроші йдуть за пацієнтом" функціонує на рівні первинної медичної допомоги. З 2020 року за таким же принципом працюватимуть  і заклади спеціалізованої допомоги з Національною Службою здоров’я України.

Для цього необхідне виконання кількох важливих завдань, серед яких – укладання контрактів із цією службою, перетворення лікарень у комерційні неприбуткові підприємства з підключенням їх до медичних інформаційних систем. 

Трансформація медичної галузі відбувається у першу чергу заради пацієнтів. А, враховуючи старт Програми медичних гарантій, пацієнт повинен укласти декларацію із лікарем первинної ланки і саме через нього отримувати електронне направлення на різні види спеціалізованої допомоги. Це дасть змогу спрямовувати адресно кошти лікареві, а пацієнту отримувати гарантований пакет безкоштовних послуг. А ось екстрена допомога надаватиметься всім без винятку, незалежно від наявності декларацій. Гарантований пакет медичних гарантій поширюється на всі 27 видів послуг первинної, вторинної спеціалізованої, високоспеціалізованої, екстреної, паліативної, реабілітаційної допомоги, реімбурсації лікарських засобів.

На сьогодні в комунальні некомерційні підприємства вже перетворено спеціалізовані медичні заклади району: Ріпкинський ЦПМСД та Ріпкинську ЦРЛ. Наразі в Ріпкинському районі вже 20286 осіб, а це -  78,9 % жителів району, уклали договори з сімейними лікарями.

- Люди, приходячи до медичного закладу, повинні чітко розуміти, які послуги вони отримають безкоштовно, а за які портібно заплатити, - наголосив голова райдержадміністрації Геннадій Поляк. 

В рамках реформи первинної медико-санітарної допомоги комунальним некомерційним підприємством «Ріпкинський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» за кошти районного бюджета та кошти закладу придбано сучасне обладнання.  На ньому загальні дослідження крові та сечі проводяться пацієнтам, які підписали декларацію з лікарями КНП «Ріпкинський районний центр ПМСД», безкоштовно. Рівень глюкози у крові лікарі визначають відразу у присутності пацієнта за допомогою глюкометра і тест-смужки.  Направлення на аналізи видають сімейні лікарі, лікарі-терапевти та педіатри. Невідкладна допомога надається безкоштовно. Про це повідомила генеральний директор КНП "Ріпкинський Центр ПМСД" Віра Семендяй.

Нова система фінансування медзакладів вторинної ланки стартує з першого квітня. Процес контрактування почнеться вже з 5 лютого.

Генеральний директор КНП "Ріпкинська ЦРЛ" Перто Моспанко зазначив, що підприємство у системі Національної Служби здоров’я України зареєстровано, до квітня має укласти угоду з НСЗУ на  оплату  медичних послуг. 

КНП "Ріпкинська ЦРЛ" вже закупило і невдовзі встановить сучасне обладнання для проведення аналізів крові. Пацієнтам, які знаходяться на амбулаторному або стаціонарному лікуванні, аналізи проводитимуться безкоштовно. Всі 18 робочих місць підприємства забезпечені комп'ютерною технікою та підключені до медичної інформаційної системи. 

Проте, питання з наданням медичного обслуговування залишається відкритим, – зокрема, в районі немає в достатній кількості вузькопрофільних спеціалістів, для надання окремих видів послуг необхідне сучасне новітніше обладнання, а це питання додаткового фінансування, тобто наразі ще є завдання, над якими потрібно попрацювати.

- Однозначно, жителі  мають отримувати якісну медичну допомогу в сучасних закладах. І ми підтримаємо заклади в цей перехідний період, - зазначив голова РДА Геннадій Поляк. Очільник району доручив керівникам провести широку інформаційно-роз'яснювальну роботу серед населення району щодо надання медичних послуг. 

На нараді голова районної державної адміністрації Геннадій Поляк акцентував увагу на необхідності підтримки тяжко хворих осіб району та тих, хто опинився у складних життєвих обставинах. Планується в районному бюджеті збільшити суму на Програму по наданню матеріальної допомоги громадянам району. Дане питання буде винесено на розгляд чергової сесії районної ради.

- Люди повинні розуміти, що кошти районного бюджета використовуються прозоро на розвиток району, на забезпечення повноцінної життєдіяльності, на збереження життя і здоров'я його жителів, - зазначив голова Ріпкинської РДА Геннадій Поляк.

 

 

 

Головний спеціаліст з питань інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю
апарату районної державної адміністрації