back

Тепло дешевшає: Президент та Уряд запроваджують зниження вартості комунальних послуг

25 грудня 2019

За дорученням Президента України Уряд знайшов механізм зниження тарифів на тепло цієї зими. Вчора Кабмін прийняв постанову, яка дозволяє теплокомуненерго зменшити суму в платіжці за тепло. Зниження складе до 30%.

Уже зараз теплопостачальники мають можливості та можуть перерахувати платіжки, враховуючи зниження ціни на газ. Тепер усе залежить від того, наскільки швидко і ефективно спрацюють органи місцевого самоврядування та теплокомуненерго – саме вони мають право переглянути цифри у платіжках громадян.

Усі відповідні інструменти місцевій владі Президент і Уряд надали. На засіданні Ради розвитку громад та територій Прем‘єр-міністр закликав очільників міст не зволікати з перерахунком. «Українці повинні відчути зміни у своїх платіжках вже зараз, а не через 3-5 років. Ми дали необхідний механізм. Тепер відповідальність – на владі на місцях», – зауважив Олексій Гончарук.

Зниження цін на тепло – лише перші кроки до справжньої енергонезалежності. Для цього потрібні спільні дії громадян, громади та Уряду. В Україні близько 180 тисяч багатоквартирних будинків, більшість з яких побудована за радянських часів. Вони невтеплені та втрачають забагато тепла у зимовий період.

Уряд виступив з ініціативою масштабної програми енергомодернізації будинків, де вагому роль будуть грати громадські об‘єднання у вигляді ОСББ, місцева влада та державна підтримка з бюджету. Програма реалізуватиметься спільно з Фондом енергоефективності, статутний капітал якого вже складає 2,7 мільярда гривень. Ще є мультидонорський фонд з капіталом 100 мільйонів євро для співфінансування проєктів Фонду енергоефективності.

У держбюджеті на 2020 рік передбачено ще 1,6 мільярда гривень у статутний капітал Фонду енергоефективності, 400 мільйонів на теплі кредити та 7,5 мільярда у Державний фонд регіонального розвитку (ДФРР), там також є частина проєктів енергоефективності з модернізації муніципальних будівель. Допоміжною складовою стануть програми на утеплення ЄІБ та ЄБРР.

У перспективі завдяки модернізації будинків може знизитись споживання енергії у два та навіть більше разів.