back

Мінрегіон планує провести конкурс з відбору проєктів регіонального розвитку

02 вересня 2019

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України найближчим часом планує оголосити про початок проведення другого конкурсу з відбору проєктів регіонального розвитку, які можуть фінансуватися за рахунок коштів Європейського Союзу у рамках виконання Угоди про фінансування Програми підтримки секторальної політики – Підтримка регіональної політики України.

У положення про конкурс внесені певні зміни. Також відтепер діятиме електрона платформа для подання проєктів.

Серед ключових змін у порівнянні з попереднім конкурсом: розширено перелік замовників проєкту, електронна форма подання (після подання проєкту на платформі та його реєстрації він подається в паперовому вигляді у відповідне міністерство); попередній конкурсний відбір в центральних органах виконавчої влади проходитиме у два етапи – спочатку в галузевому міністерстві, потім ‑ у Мінрегіоні; максимальний термін реалізації – 2 роки.

Також вдосконалені критерії оцінювання (додано критерії якості, збільшено роль співфінансування проекту (оцінюватиметься як обсяг, так і кількість джерел – до 25 балів зі 100); доповнено перелік програм регіонального розвитку двома новими: «Підтримка розвитку депресивних територій» та «Ефективне управління регіональним розвитком».

Окрім того, посилено інституційну спроможність агенцій регіонального розвитку через можливість отримання співфінансування з державного бюджету на реалізацію проєктів, які вони супроводжують, та направлення (до 10% обсягу фінансування з державного бюджету) на адміністрування відповідних проєктів.

Зі змінами можна ознайомитись за посиланням.

Конкурсний відбір здійснюватиметься відповідно до Порядку проведення конкурсного відбору проєктів регіонального розвитку, які можуть реалізовуватися за рахунок коштів державного бюджету, отриманих від Європейського Союзу (Порядок затверджений постановою Кабінету міністрів України від 16 листопада 2016 року № 827 (зі змінами).

Уся чинна нормативна база для нового конкурсу доступна за посиланням.

Основні умови відбору проєктів регіонального розвитку:

1. Відповідність проєкту вимогам: завданням Державної стратегії регіонального розвитку на період до 2020 року; плану заходів на 2018-2020 роки з реалізації Державної стратегії регіонального розвитку на період до 2020 року, а також одній із 7 програм регіонального розвитку:

інноваційна економіка та інвестиції;

сільський розвиток;

розвиток людського потенціалу;

розвиток туризму;

загальноукраїнська солідарність;

підтримка розвитку депресивних територій;

ефективне управління регіональним розвитком.

2. Спроможність замовника забезпечувати стійкий результат реалізації проєкту, зокрема, шляхом подальшого фінансування заходів або утримання об’єктів за рахунок власних коштів.

Більш детально з умовами конкурсу можна ознайомитись тут.

 

За інформацією Департаменту економічного розвитку
Чернігівської облдержадміністрації