back

На шляху до якісних змін

08 липня 2019

Завершився 2018-2019 навчальний рік. Яким він був для був для освітньої галузі Ріпкинського району розповів начальник відділу освіти, сім’ї, молоді та спорту райдержадміністрації Леонід Багмут.

Які результати цього навчального року?

Освітні послуги у 2018-2019 навчальному році надавали 13 закладів загальної середньої освіти. Навчальний рік закінчило 1713 учнів. З них: 1-4 класи – 654 учнів, 5-9 класи – 807 учнів, 10-11 класи – 252 учні. На жаль, відбулося зменшення учнівського контингенту за рік на 37 учнів, адже лише після ліквідації 7 лютого 2019 року Неданчицької ЗОШ І-ІІ ступенів у заклади м. Славутича та смт Любеча вибуло 25 учнів.

У порівнянні з минулим роком кількість учнів зменшилася на 336 осіб, оскільки на початок навчального року 4 заклади загальної середньої освіти передано у підпорядкування Любецької селищної ради (ОТГ): Любецька, Павлівська, Тарасо-Шевченківська ЗОШ І-ІІІ ступенів та Малинівська ЗОШ І-ІІ ступенів.

Що стало причиною ліквідації школи в Неданчичах посеред навчального року?

Відповідно до п. 4 розділу ІІ Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 24.12.2015 № 911-VIII з 1 вересня 2016 року фінансування закладів загальної середньої освіти (крім закладів початкової школи), кількість учнів у яких становить менше 25 осіб, за рахунок освітньої субвенції не здійснювалося. А протягом вересня 2018 року зменшився контингент учнів у Неданчицькій ЗОШ І-ІІ ступенів із 25 до 23 учнів і тому протягом жовтня-грудня фінансування даного закладу здійснювалося за рахунок коштів Неданчицької сільської ради. 29 листопада 2018 року вісімнадцятою сесією сьомого скликання Ріпкинської районної ради за № 4-18/VІІ прийнято рішення про припинення діяльності юридичної особи Неданчицької загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів Ріпкинського району Чернігівської області шляхом ліквідації.

Які результати у навчанні показали випускники випускники цього навчального року?

Свідоцтва про повну загальну середню освіту отримали 120 випускників 11-х класів, з яких 4 нагороджені золотими медалями «За високі досягнення у навчанні», 7 – срібними медалями «За досягнення у навчанні». Медалістів мають усього 4 заклади: Ріпкинська ЗОШ І-ІІІ ступенів № 2 – 3 срібні і 2 золоті, Ріпкинська гімназія імені Софії Русової – 3 срібні, 1 золоту, Добрянська ЗОШ І-ІІІ ступенів – 1 золоту, Замглайська ЗОШ І-ІІІ ступенів – 1 срібну.

156 учнів 9-х класів отримали свідоцтва про базову середню освіту, в т.ч. 11 – з відзнакою: Ріпкинська гімназія імені Софії Русової – 3, Ріпкинська ЗОШ І-ІІІ ступенів № 2 – 4, Замглайська ЗОШ І-ІІІ ступенів – 2, по 1 – Великозліївська і Добрянська ЗОШ І-ІІІ ступенів.

Яка робота проводиться з обдарованими учнями?

Це один із пріоритетних напрямків районного методичного кабінету при відділі освіти, сім’ї, молоді та спорту та закладів освіти району. Вона здійснюється за такими основними напрямками: участь здобувачів освіти району у Всеукраїнських олімпіадах з навчальних предметів; у конкурсі-захисті науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН; літературних, мовних, творчих конкурсах; інтерактивних конкурсах «Колосок», «Левеня», «Бобер», «Кенгуру», «Соняшник», «Патріот»; військово-патріотичних змаганнях тощо.

У районі спостерігається позитивна динаміка з організації участі учнів у різноманітних конкурсах. Найбільш активними учасниками конкурсів є учні Ріпкинської гімназії імені Софії Русової, Ріпкинської ЗОШ І-ІІІ ступенів №2, Добрянської ЗОШ І-ІІІ ступенів.

Для реалізації даного напрямку використовується наявна матеріально-технічна база закладів загальної середньої освіти, підтримується зв’язок з науковцями. ОКПНЗ «Чернігівська Мала академія наук учнівської молоді» було відкрито 4 гуртки для підготовки учнів-членів МАН.

У районному етапі Всеукраїнських олімпіад з навчальних предметів взяли участь 385 здобувачів освіти, які отримали 153 дипломи (дипломів І ступеня – 70 (62 – учні ЗЗСО району, 8 – ОТГ), ІІ ступеня – 46 (39 і 7 відповідно), ІІІ ступеня – 37 (32 і 5 відповідно)). Серед навчальних закладів найбільшу кількість призових місць цьогоріч мають Ріпкинська ЗОШ І-ІІІ ступенів №2, Ріпкинська гімназія імені Софії Русової та Добрянська ЗОШ І-ІІІ ступенів.

Ми пишаємося тим, що команда учнів Ріпкинського району має 6 місце в обласному етапі Всеукраїнських олімпіад з навчальних предметів, виборовши 27 дипломів (23 учні району, 4 – ОТГ): 8 дипломів Ріпкинська ЗОШ І-ІІІ ступенів №2, 8 – Ріпкинська гімназія імені Софії Русової, 7 – Добрянська ЗОШ І-ІІІ ступенів. Троє учнів – Житник Анжела, Житник Вікторія (Добрянська ЗОШ І-ІІІ ступенів) та Буленок Юлія (Ріпкинська ЗОШ І-ІІІ ступенів №2) захищали честь області на IV етапі олімпіад з географії та російської мови і літератури.

Наші учні принесли району 5 дипломів обласного етапу конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН. Також стали лауреатами обласного етапу краєзнавчо-дослідницьких робіт Всеукраїнської краєзнавчої експедиції учнівської молоді «Моя Батьківщина – Україна», переможцями обласного конкурсу винахідницьких і раціоналізаторських проектів еколого-натуралістичного напрямку заочного етапу обласного конкурсу дослідницько – експериментальних робіт з природознавства «Юний дослідник», районного етапів обласної краєзнавчо – патріотичної акції учнівської молоді «Від роду і до роду збережемо традиції народу» та обласного заочного конкурсу комп’ютерного малюнку «Територія дитинства», творчих конкурсів.

Необхідно відзначити вагомі досягнення вихованців Ріпкинського ЦДЮТ у творчих конкурсах обласного та всеукраїнського рівнів.

Юні інтелектуали відкривають для себе ближнє зарубіжжя. У цьому напрямку впевнені кроки роблять учні Ріпкинської гімназії імені Софії Русової та Ріпкинської ЗОШ І-ІІІ ступенів №2.

Щороку радують своїми успіхами члени гуртка «Юні лісівники» Добрянської ЗОШ І – ІІІ ступенів. Цьогоріч команда у складі Мурадова Артема, Житник Вікторії, Зелінського Кирила вибороли ІІІ місце в обласному етапі Всеукраїнського зльоту учнівських лісництв ЗЗСО, а Киченок Антон, Житник Анжела брали участь у національному відборі Міжнародного конкурсу «Молодь в лісах Європи» (м. Київ), у якому Анжела показала високий рівень знань з англійської мови та знання лісового господарства, про що відмітило конкурсне журі. Учасниками І етапу Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура») стали 7 роїв: «Нащадки козаків» Ріпкинської ЗОШ І – ІІІ ступенів №2 (І місце), «Ріпкинський булат» Ріпкинської гімназії імені Софії Русової (ІІ місце), «Побратими – козаки» Добрянської ЗОШ І – ІІІ ступенів та «Відчайдухи» Любецького ЗЗСО І-ІІІ ступенів розділили між собою ІІІ місце, «Олешнянські отамани» Олешнянської ЗОШ І – ІІІ ступенів ім. С. Ф. Русової, «Патріот» Замглайської ЗОШ І – ІІІ ступенів, «Орли» Великозліївської ЗОШ І – ІІІ ступенів, «Відчайдухи» Любецького ЗЗСО І-ІІІ ступенів.

У травні проведено загальнорайонне свято вшанування учнів-переможців інтелектуальних змагань та педагогів, що їх підготували, «Сузір’я талантів». На ньому вшановано 86 учнів, які здобули дипломи І ступеня в районних інтелектуальних змаганнях, а також мали перемоги на обласному рівні (79 учнів закладів освіти району, 7 – Любецької ОТГ) та 60 педагогів (52 педагоги району, 8 – Любецької ОТГ).

Гідно відзначено переможців інтелектуальних та творчих конкурсів. За ініціативи голови районної державної адміністрації Геннадія Поляка та підтримки голови районної ради Романа Шупеля на цінні подарунки учням та на премії педагогам виділено 120 тисяч гривень коштів районного бюджету та з субвенції державного бюджету. Більшість учнів отримали портативні зарядні пристрої, флешки, карти пам’яті. Окремі учні, які показали найкращі результати в інтелектуальних змаганнях, – мобільний телефон, фен, портативну колонку, електричні чайники. Всі учасники свята отримали солодощі.

Упродовж 2018-2019 навчального року продовжено виплату персональних стипендій Ріпкинської РДА обдарованим дітям у галузі освіти. Щомісяця семи стипендіатам виплачується стипендія в розмірі 100 гривень з районного бюджету.

Як проходить реформа Нової української школи в початковій освіті Ріпкинщини?

2018-2019 навчальний рік - визначальний як для української освіти в цілому, так і для освіти Ріпкинщини зокрема. Це перший рік упровадження Концепції «Нова українська школа». З 1 вересня 2018 року всі першокласники пішли в НУШ і почали навчатися за новим Державним стандартом початкової освіти, новими програмами, новими методиками, у новому освітньому середовищі.

189 учнів, які прийшли до перших класів закладів загальної середньої освіти району, з цікавістю спілкувалися у ранковому колі, працювали з конструктором LEGO, опановували інтегрований курс «Я досліджую світ». Важливими для них стала дослідницька і проектна діяльність, з’явилася можливість рухатись і спілкуватися більше під час уроку. Змінюється роль вчителя. Він і його учні є партнерами в освітній діяльності. Вивільняється час для творчості у зв’язку з відміною поурочного планування, мобільністю навчальних програм.

Ріпкинська ЗОШ І-ІІІ ступенів №2 стала учасником пілотного впровадження нового Державного стандарту початкової освіти у рамках реформи «Нова українська школа». В рамках його реалізації педагоги закладу взяли участь у різноманітних заходах, зокрема, в Міжнародній конференції «Лідерство та менеджмент в освіті», конференціях з використання електронного навчального засобу КМ Медіа на уроках в НУШ та освітніх методик the LEGO Foundation в початковій школі та інших.

Яка мета створення в районі інклюзивно-ресурсного центру?

У районі значний контингент дітей з особливими освітніми потребами. Саме з метою забезпечення для них належних умов отримання освітніх послуг у районі створюється згідно рішення сесії Ріпкинської районної ради комунальна установа Ріпкинський інклюзивно-ресурсний центр. Завдання закладів освіти – приділяти максимальну увагу таким дітям, своєчасно виявляти та здійснювати соціальний захист таких дітей, та дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, дітей, які прибули до нас з окупованої території або зони проведення операції об’єднаних сил без супроводу батьків. Жодна дитина з особливими освітніми потребами, дитина-сирота, дитина позбавлена батьківського піклування не повинна відчути брак уваги. 4 червня 2019 року рішенням сесії районної ради затверджено штатний розпис ІРЦ та оголошено конкурс на посаду директора цієї установи. Вчитель-дефектолог, вчитель–логопед, вчитель-реабілітолог та практичний психолог разом з директором центру будуть сприяти забезпеченню прав дітей (від 2 до 18 років) з особливими освітніми потребами на здобуття дошкільної та загальної середньої освіти шляхом проведення комплексної психолого-педагогічної оцінки розвитку дитини з особливими освітніми потребами, наданню їм психолого-педагогічної допомоги та забезпечення системного кваліфікованого супроводу.

Протягом 2018-2019 навчального року 34 дитини перебували на індивідуальній формі навчання, з них за медичними показами – 10. Решта учнів змушені навчатися за індивідуальною формою у зв’язку з тим, що проживають у селах і кількість учнів у класі менше 5 осіб.

У 2018-2019 навчальному році у 4 закладах загальної середньої освіти функціонувало 15 інклюзивних класів, у яких навчалося 17 дітей з особливими освітніми потребами. Введено 15 посад асистента вчителя.

Який стан справ щодо підвозу учнів? Чи потребує парк шкільних автобусів розширення та оновлення?

Питання організації і здійснення підвозу учнів ЗЗСО перебуває на постійному контролі. Організації безкоштовного регулярного підвезення потребувало 350 учнів, що складає 20 % від загальної кількості. Організовано підвіз усіх 350 учнів. Всього для підвозу школярів задіяно 11 транспортних одиниць (з них шкільних автобусів – 10, транспорт ДП «Добрянське лісове господарство» – 1). Шкільними автобусами підвозилося 341 дитина (97,4 %), що на рівні минулорічного показника. 10 шкільних автобусів забезпечували підвезення учнів і вчителів за 23 маршрутами із 42 населених пунктів до 9 закладів загальної середньої освіти. Добовий пробіг усіх автобусів складав 1030 км. До того ж було організовано підвіз старшокласників Великозліївської та Новоукраїнської ЗОШ І-ІІІ ступенів на профільне навчання на базі Ріпкинської ЗОШ І-ІІІ ступенів №2.

9 учнів із села Вербівка підвозилися до Добрянської ЗОШ І-ІІІ ступенів транспортом ДП «Добрянське лісове господарство». Ще 4 учні із села Неданчичі, після ліквідації школи, підвозилися до Любецького ЗЗСО І-ІІІ ступенів транспортом Любецької ОТГ.

Враховуючи оптимізацію мережі освітніх установ сільської місцевості, технічну придатність існуючого парку автобусів та розвиток освітніх округів, є необхідність закупити чотири автобуси.

Нагальною є потреба у виділенні автобусів для опорних шкіл району: Ріпкинської ЗОШ І-ІІІ ступенів №2 - на заміну трьох застарілих автобусів 2001, 2004 та 2005 років випуску, Замглайської ЗОШ І-ІІІ ступенів (автобус на 20-25 місць) - для підвезення учнів за маршрутами Замглай-Буянки (орієнтовна кількість дітей – 13), Замглай-Ловинь (17 учнів) та Добрянської ЗОШ І-ІІІ ступенів - для підвезення учнів за маршрутом Добрянка-Вербівка.

Проблему добре розуміє районна влада, тому рішенням сесії районної ради виділено кошти в сумі 1 мільйон 900 тисяч гривень із залишків освітньої субвенції на придбання шкільного автобуса на 30 учнівських місць. Крім того надійшли кошти із державного бюджету в сумі 1 мільйон 181 тисяча гривень для закупівлі ще одного шкільного автобуса (разом із співфінансуванням, це – 1 мільйон 968 тисяч гривень). Наразі тривають процедури закупівлі. Очікуємо, що до початку нового навчальногороку ми зможемо вирішити проблеми з підвозом учнів до Добрянської та Замглайської ЗОШ І-ІІІ ступенів.

Як освітяни готуються до нового навчального року?

В минулому навчальному році значно покращився стан матеріально-технічного забезпечення освітньої галузі. І надалі очікуються значніх фінансові надходження.

Із 12 шкільних медіатек, що створені в області, 2 працює в нашому районі. З районного бюджету профінансовано придбання меблів та комп’ютерного обладнання для медіатек Ріпкинської ЗОШ І-ІІІ ступенів № 2 та Ріпкинської гімназії імені Софії Русової - по 137 тисяч гривень у кожній.

Виділені кошти у сумі 211тисяч 450 гривень на придбання сучасного оснащення ресурсної кімнати на базі опорної школи – Ріпкинської ЗОШ І-ІІІ ступенів № 2.

Розпочато реконструкції приміщення Замглайської ЗОШ І-ІІІ ступенів на загальну суму 1 мільйон 462 тисячі гривень та Олешнянської ЗОШ І-ІІІ ступенів на загальну суму 309 тисяч гривень (в обох закладах передбачена заміна вікон та дверей).

Також розпочато реалізацію проекту з капітального ремонту покрівлі Ріпкинської ЗОШ І-ІІІ ступенів № 2, який передбачає утеплення даху, заміну покрівлі та обробку деревини вогнегасним розчином.

До початку навчального року планується освоїти ще значні кошти державної освітньої субвенції на оснащення кабінетів інклюзивно ресурсного центру – 216,7 тисячі гривень, придбання обладнання для трьох навчальних кабінетів предметів природничо-математичного циклу – 584,9 тисячі гривень.

Для майбутніх першокласників НУШ виділено кошти на придбання обладнання на загальну суму 528,6 тисячі гривень зі співфінансуванням: 211,4 тисячі гривень буде використано на придбання комплектів меблів, 185 тисячі гривень – комп’ютерного обладнання, 132,1 тисячі гривень – дидактичних матеріалів.

На розвитку освітньої галузі району позитивно позначилася розуміння органами виконавчої влади й місцевого самоврядування значення освіти для розвитку району в цілому.

На кінець навчального року за рахунок залишку освітньої субвенції в ЗЗСО придбано класні дошки на суму 54,9 тисячі гривень, мікроскопи – 17,4 тисячі гривень, тенісні столи – 36 тисячі гривень.

До початку роботи пришкільних таборів закуплено посуд на суму 40,7 тисячі гривень, а для належної підготовки закладів освіти до нового навчального року – фарби та будівельних матеріалів на суму 50 тисячі гривень.

Станом на 1 липня 2019 року повністю виплачена заробітна плата та відпускні педагогічним працівникам й обслуговуючому персоналу. Праця педагогів належно поцінована, про що свідчать премія до Дня працівників освіти у сумі 628,385 тисячі гривень, винагорода за сумлінну працю за 2018 рік – 1 мільйон 233 тисячі 691 гривень, премія за результатами навчального року – 833 тисячі гривень коштів субвенції з державного бюджету.

За ініціативи голови райдержадміністрації Геннадія Поляка та голови райради Романа Шупеля вперше за багато років виплачена матеріальна допомого на оздоровлення обслуговуючому персоналу закладів загальної середньої освіти в розмірі 100% посадового окладу з коштів районного бюджету.

Сьогодні в усіх закладах району тривають ремонти. Вдячність тим сільським та селищним радам, які вже надали допомогу школам у їх проведенні. На традиційній серпневій конференції отримають відзнаки ті, хто не залишається байдужим до проблем освіти, підтримує заклади, учнів та педагогів.

Варто зазначити, що на сьогоднішній день освітянські успіхи залежать від тісної взаємодії між вчителями, батьками, керівником закладу, відділом освіти, сім’ї, молоді та спорту та всебічної підтримки районної виконавчої влади та органів місцевого самоврядування. Завдяки спільним зусиллям буде забезпечено не тільки належне функціонування, а й подальший розвиток усіх освітянських ланок.


За повідомленням відділу освіти, сім’ї, молоді та спорту
районної державної адміністрації