back

Реформується вторинна ланка медицини

08 липня 2019

Процеси реформування в системі охорони здоров’я розпочались не так давно. За роки незалежності відбулись окремі вдосконалення в системі шляхом оптимізації ліжкового забезпечення закладів, окремих структурних змін з покращення надання медичної допомоги, мінімізації видатків.

За останні три десятиліття негативні демографічні тенденції різко загострились. Це стосується і нашого району, де ці явища особливо негативні: стрімка тенденція старіння населення, висока смертність, низька народжуваність, від’ємні міграційні процеси призвели до різкого зменшення кількості населення.

У комунальному закладі «Ріпкинська ЦРЛ», крім населення, яке проживає в Ріпках, медичну допомогу отримують громадяни, що перебувають в пункті тимчасового утримання іноземців с. Розсудів, ті, які захворіли та потерпілі, в тому числі іноземні громадяни, від ДТП на міжнародній трасі Київ-Чернігів-Нові Яриловичі, пункті пропуску через державний кордон в с. Нові Яриловичі.

Починаючи з 2010 року, держава, уряд, Міністерство охорони здоров’я започаткували реформування в системі надання медичної допомоги в іншому ракурсі. Відокремили надання екстреної медичної допомоги, централізували управлінські процеси, технічно вдосконалили системи викликів та контролю (Закон України № 5081-ІV від 05 липня 2012 року «Про екстрену медичну допомогу»).

Прийнято та затверджено ряд урядових та МОЗовських документів про відокремлення первинної ланки надання медичної допомоги на засадах сімейної медицини та перетворення закладів в комунальні некомерційні підприємства з комунальних закладів охорони здоров’я – бюджетних установ.

У процесі функціонування вони вдосконалюють свою роботу згідно нормативних документів.

Сьогодні на часі реформування вторинної ланки надання медичної допомоги. На виконання постанови КМУ від 30 листопада 2016 року № 932 «Про затвердження Порядку створення госпітальних округів», розпорядження Кабінету Міністрів України від 22 березня 2017 року № 205-р «Про затвердження переліку та складу госпітальних округів Чернігівської області», закону України від 19 жовтня 2017 року № 2168-УШ «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення», від 14 листопада 2017 року 2206-УШ «Про підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості» територія, населення, лікувальний заклад Ріпкинського району включений до складу Чернігівського госпітального округу. У складі округу існує та напрацьовуються ряд регламентуючих документів співдіяльності лікувальних закладів та розмежування обов’язків.

Комунальний заклад «Ріпкинська ЦРЛ» нині перебуває у процесі перетворення в комунальне некомерційне підприємство згідно з рішенням сесії районної ради від 28 березня 2019 року № 10-20/УІІ Про реорганізацію комунального закладу «Ріпкинська центральна районна лікарня» Ріпкинської районної ради Чернігівської області» з подальшим затвердженням статутних документів та передавального акту. Цей процес ще більше спонукає до створення додаткових умов діяльності закладу в складі госпітального округу.

Сьогодні відсутні відповіді на чимало запитань з приводу майбутньої діяльності закладу. У Полтавській області вже діє пілотний проект (постанова Кабінету Міністрів України від 27 лютого 2019 року № 131 «Деякі питання здійснення пілотного проекту з реалізації державних гарантій медичного обслуговування населення за програмою медичних гарантій для вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги у Полтавській області»). Проте заклад повинен бути готовий до діяльності в автономному режимі, зокрема і в складі госпітального округу.

Останні декілька років у районі і в колективі комунального закладу «Ріпкинська ЦРЛ» докладаються певні зусилля для технічного та технологічного вдосконалення закладу.

Протягом 2013-2017 років придбали деяке медичне обладнання: апарат УВЧ, центрифугу лабораторну, чотири електрокардіографи, інгалятор кисневий концентратор, установку для ручного проявлення рентгенплівок та інше технологічне обладнання (комп’ютери та комплектуючі до них), дві пральні машини, компресор, плиту електричну, машину для переробки овочів) на загальну суму понад 179 тисяч гривень. У минулому році придбана дезкамера, двигун до автомобіля УАЗ, дві сухожарові шафи та інше технологічне обладнання на суму понад 175 тисяч гривень.

За декілька останніх років проведено поточні ремонти в приміщеннях закладу, що створило більш естетичний вигляд у реанімаційному, хірургічному, терапевтичному та поліклінічному відділеннях, капітально відремонтували санітарні та туалетні кімнати у всіх приміщеннях відділень.

Також проведено заміну 118 вікон на металопластикові у лікувальних та допоміжних приміщеннях закладу. У поточному році за сприяння райдержадміністрації та районної ради відремонтовані колодязі каналізаційної мережі на суму 50 тисяч гривень та замінено рентгенівську трубку рентгенапарату, що вийшла з ладу, вартість якої склала 49,9 тисячі гривень.

Колектив закладу вдячний колективу районному керівництву за преміювання членів колективу в розмірі посадового окладу до Дня медичного працівника - це вперше за роки незалежності днржави.

Повертаючись до процесу реформування, важливо зазначити, що перед нами стоять важливі завдання. Серед них - проведення термінової комп’ютеризації робочих місць лікарів поліклініки та відділень стаціонару.

Необхідно повторно взяти участь у конкурсі проєктів ДФРР 2020 року з реконструкції лікувального корпусу та заміні рентгендіагностичного апарату. Комунальний заклад «Ріпкинська ЦРЛ» працює над подальшим впровадженням енергозберігаючих та енергоефективних технологій, заміні вікон та дверей на металопластикові. Нагальною потребою є наразі придбання віджимної машини, кисневого концентратора, офтальмоскопа, бінокулярного мікроскопа, дентального рентгенапарату, касет для рентгенологічних обстежень, а також проведення монтажу дезкамери, ремонту автомобіля з ношами "Тойота "Hiace", холодильного обладнання та сухожарових шафів, придбання ковдр, підковдр, простирадл та іншого м’якого інвентаря.

Водночас заклад докладає максимум зусиль для того, щоб підтримувати у робочому стані медичне та технологічне обладнання.

На етапах реформування, перетворення комунального закладу «Ріпкинська ЦРЛ» у комунальне некомерційне підприємство необхідно отримати нові ліцензії з медичної практики. А це, в свою чергу, посилює вимоги до матеріально-технічної бази та кадрового забезпечення лікувального закладу.


Перто Моспанко, головний лікар
комунального закладу «Ріпкинська ЦРЛ»