back

Творча зустріч з літературним і громадським діячем Леонідом Горлачем

31 травня 2019

У Ріпкинській гімназії імені Софії Русової сьогодні, 31 травня, відбулася творча зустріч учнів, педагогів та громадськості з літературним та громадським діячем, уродженцем Ріпок Леонідом Горлачем та заступником голови Ріпкинського районного відділення товариства «Чернігівське земляцтво у Києві» Володимиром Федяєм.

У заході взяла участь й заступник голови райдержадміністрації Світлана Тризна.

— Ця зустріч - ще одна пам'ятна подія, ще одна сторінка не тільки в історії цього закладу, а й всієї Ріпкинщини. Наш Ріпкинський край багатий не тільки природою, а й видатними людьми, які сьогодні серед нас. Впевнена, що ця зустріч залишиться в пам'яті присутніх назавжди, — зазначила Світлана Тризна. — Бажаю міцного здоров'я, щастя, енергії, оптимізму на довгі роки. Нехай усе те добро, що ви робите для людей, повернеться вам сторицею. Я дякую вам за таке цікаве, щире спілкування та сподіваюся на подальшу спільну співпрацю задля виховання підростаючого покоління.

У невимушеному спілкуванні присутні читали та оброворювали вірші, автор ділився цікавими спогадами зі свого творчого життя, відповідав на запитання. Щемності моменту додало чуттєве декламування віршів про Україну у виконанні учнів закладу.

На завершення учасники зібрання зробили спільне фото на згадку.

Довідково. Леонід Никифорович Горлач (Коваленко) - український поет, прозаїк, громадський діяч, член Національної спілки письменників України, лауреат Національної премії України ім. Т.Г. Шевченка. Народився 04. 04. 1941 року в смт Ріпки. Дитинство минуло в селі Червоний Колодязь Ніжинського району. Леонід Горлач закінчив Ніжинський державний педагогічний інститут ім. М.В. Гоголя, служив в армії, потім працював вчителем в місті Ніжині, в редакціях ніжинської міської газети та обласної газети "Комсомольський гарт", редактором у видавництві "Дніпро", відповідальним секретарем Комісії друкованих органів, директором Бюро пропаганди художньої літератури Національної спілки письменників України. Майже 18 років він є головним редактором видання "Чернігівського земляцтва" - газети "Отчий поріг".

Леонід Никифорович Горлач - автор понад п’ятдесяти книг поезії, прози, публіцистики, критики, дитячих творів. Основний жанр — поезія, серед якої шість романів у віршах про українську історію. Перша поетична збірка «Сонце в зіницях» вийшла в 1965 році. Його твори перекладені на білоруську, вірменську, грузинську, німецьку, російську, чеську та інші мови.

Леонід Горлач належить до когорти найкращих, найцікавіших поетів. Він є лауреатом кількох міжнародних, всеукраїнських і обласних літературних премій, зокрема міжнародної премії Фундації доктора М. Дем'яніва «Свобода і мир для України», Міжнародної премії ім. Г. Сковороди, всеукраїнської премії ім. І. Нечуя-Левицького, ім. М. Коцюбинського, республіканської премії ім. М. Островського. За збірку поезій «Знак розбитого ярма» у 2013 році удостоєний звання лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка. Цьогоріч за видатний внесок у світову літературну спадщину Леоніда Горлача обрано академіком Міжнародної академії літератури і мистецтв.


















Загальний відділ, організаційної
роботи та контролю апарату
районної державної адміністрації