back

Легальна зайнятість – впевненість у завтрашньому дні

21 травня 2019

Тіньова зайнятість створює безліч загроз як для держави, так і для суспільства. Адже держава недоодержує значну частину податкових надходжень, а це в свою чергу, підриває систему соціальних фондів та шкодить власне самим працівникам.

По-перше, у них не буде запису в трудовій книжці за цей період роботи.

По-друге, оскільки роботодавець не сплачує за них внески до Пенсійного фонду, в подальшому це негативно позначиться на розмірі пенсії.

По-третє, у разі вимушеного безробіття цей період роботи не буде зараховано до страхового стажу, що суттєво вплине на розмір допомоги по безробіттю.

Також їм не варто розраховувати на відпустку, оплату лікарняного листка у разі хвороби, будь-які гарантії для отримання страхових виплат при нещасному випадку на виробництві або професійному захворюванні.

Окрім того, що дуже важливо, у трудовому договорі фіксується розмір заробітної плати, що є гарантією її виплати за відпрацьований час. Тому його відсутність може взагалі позбавити працівника зароблених у роботодавця коштів.

Іншими словами, заручниками ситуації, яка склалася з «тіньовими» схемами виплати заробітної плати, залишаються самі працівники і суспільство в цілому. Адже це призводить до того, що значні втрати несуть Пенсійний фонд, інші страхові фонди, місцеві бюджети. А це, в свою чергу, відображається на якості життя й вирішенні соціальних проблем громадян і про це варто пам’ятати!

Крім того, у разі фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору, оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, та виплати заробітної плати без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків, на роботодавця накладається штраф у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення. Застосування таких штрафних санкцій може суттєво вплинути на фінансову спроможність роботодавця для подальшої діяльності.

Державна служба зайнятості інформує, що з метою стимулювання роботодавців на створення нових робочих місць законодавством передбачено компенсацію роботодавцям частини фактичних витрат на заробітну плату, пов’язаних із сплатою єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Право на таку компенсацію мають роботодавці, які за направленням служби зайнятості працевлаштовують безробітних на новостворені робочі місця строком не менше ніж на два роки.

Легальне працевлаштування – це соціальний захист для найманого працівника, а вести легальний бізнес, створювати нові робочі місця, працевлаштовувати на них безробітних та отримувати компенсацію витрат на єдиний соціальний внесок – вигідно для роботодавців.


Ріпкинська районна філія
Чернігівського обласного центру зайнятості