back

Психологічна реабілітація постраждалих учасників Революції Гідності, учасників антитерористичної операції та особам, які здійснювали заходи із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях

31 травня 2019

У 2019 році продовжено реалізацію державної бюджетної програми КПКВК 2505150 «Заходи із психологічної реабілітації, соціальної та професійної адаптації, забезпечення санаторно-курортним лікуванням постраждалих учасників Революції Гідності, учасників антитерористичної операції та осіб, які здійснювали заходи із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях».

Мета психологічної реабілітації — збереження чи відновлення фізичного та психологічного здоров'я, зниження частоти і тяжкості наслідків перенесених бойових психічних травм у формі гострих стресових реакцій, запобігання інвалідності, профілактика агресивної та саморуйнівної поведінки.

Механізм використання коштів та порядок організації проведення заходів із психологічної реабілітації бюджетною програмою КПКВК 2505150 регулюється постановами Кабінету Міністрів України від 12.07.2017 р. № 497 та від 27.12.2017 р. № 1057 відповідно.

Вказаними вище постановами визначено новий підхід до організації проведення заходів із психологічної реабілітації постраждалих учасників Революції Гідності, учасників антитерористичної операції та особам, які здійснювали заходи із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, а саме проведення таких заходів за укладеними тристоронніми договорами.

Для отримання послуг психологічної реабілітації за бюджетні кошти учасник антитерористичної операції/постраждалий учасник Революції Гідності/ особа, яка здійснювала заходи із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях:

1. звертається до управління соціального захисту населення із заявою та надає копію посвідчення учасника бойових дій/постраждалого учасника Революції Гідності, довідку про безпосередню участь в антитерористичній операції;

2. обирає надавача послуг психологічної реабілітації із переліку суб'єктів надання послуг психологічної реабілітації;

3. отримує послуги психологічної реабілітації, які включають в себе психологічну діагностику, психологічну просвіту та інформування, консультування, психологічну підтримку та супроводження, психотерапію, групову роботу, декомпресію.

Строки надання послуг із психологічної реабілітації визначаються індивідуально для кожного отримувача послуг з урахуванням його потреб. Тривалість курсу психологічної реабілітації в стаціонарних умовах не перевищує 18 днів.

Крім того, управлінням соціального захисту проводиться відшкодування вартості проїзду до реабілітаційних установ для проходження психологічної реабілітації та назад.

Звертаємо увагу, що послуги з психологічної реабілітації надаються окремо або в комплексі з іншими оздоровчими, фізкультурно-спортивними, санаторно-курортними, медико-психологічними та соціальними послугами.

Так, у 2018 році 2 санаторно-курортних закладів надавали послуги із психологічної реабілітації, а саме: санаторій «Орізонт» та санаторій «Токарі.

Відповідно до п.3 наказу від 22 березня 2019 року № 425 «Про встановлення граничної вартості послуг із психологічної реабілітації постраждалих учасників Революції Гідності, учасників антитерористичної операції та осіб, які здійснюють заходи із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, у 2019 році» гранична вартість послуг із психологічної реабілітації на 18 днів становить:

для осіб з інвалідністю внаслідок війни – 9 178,20 грн (без податку на додану вартість);

для учасників бойових дій та учасників війни – 11 012,40 грн (з податком на додану вартість).


Управління соціального захисту населення
районної державної адміністрації