back

Як постраждалому учаснику Революції Гідності, учаснику антитерористичної операції та особі, яка здійснювала заходи із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях отримати послуги з професійної адаптації?

31 травня 2019

20 лютого 2019 року Урядом прийнято постанову № 173 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 31 березня 2015 року № 179 і від 21 червня 2017 року № 432», яка розширює коло осіб, які мають право отримати послуги з соціальної та професійної адаптації. Крім учасників антитерористичної операції, постраждалих учасників Революції Гідності право на отримання вищевказаних послуг мають особи, які здійснювали заходи із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях.

Під час проходження професійної адаптації вказані вище особи мають можливість здобути нові навички в професії та підвищити конкурентоспроможність на ринку праці.

Професійна адаптація спрямована на відновлення та вдосконалення професійних навичок і умінь учасників АТО, ООС та/або постраждалому учаснику Революції Гідності. Надання послуг професійної адаптації вказаної категорії громадян здійснюється шляхом професійної орієнтації, первинної професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації з урахуванням їх навичок, умінь та побажань.

Надання послуг професійної адаптації здійснюється за рахунок коштів державного бюджету.

Отримати послуги професійної адаптації можуть, як працюючі так і не працюючі учасники АТО, ООС та/або Революції Гідності.

Для отримання послуг з професійної адаптації необхідно звернутися до управління соціального захисту населення за місцем реєстрації або фактичного місця проживання із відповідною заявою, до заяви додаються:

- копія індивідуальної програми реабілітації (для осіб з інвалідністю внаслідок війни). В індивідуальній програмі реабілітації особи з інвалідністю в розділі «Професійна реабілітація» зазначаються рекомендації медико-соціальної експертизи про отримання послуг професійної адаптації;

- копія посвідчення учасника бойових дій або особи з інвалідністю внаслідок війни, або учасника війни, або постраждалого учасника Революції Гідності, засвідчена підписом особи;

- для учасника АТО, ООС - копія документа, що підтверджує безпосередню участь в антитерористичній операції або забезпеченні її проведення з перебуванням безпосередньо в районах проведення антитерористичної операції у період її проведення, що засвідчується його підписом.

З метою проведення професійної орієнтації учасника АТО, ООС та/або Революції Гідності управлінням соціального захисту населення буде видано направлення до центру зайнятості для її проходження та отримання рекомендацій з вибору спеціальності. Рекомендації будуть враховуватися під час направлення на навчання.

Після успішного завершення повного курсу навчання учасники АТО, ООС та/або Революції Гідності отримують документи державного зразка, підтверджуючі набуття нової спеціальності або підвищення кваліфікації по раніш отриманій професії.

Послуги з професійного навчання надаються одноразово в порядку черговості.


Управління соціального захисту населення
районної державної адміністрації