back

Що треба знати, щоб не захворіти на ботулізм

17 травня 2019

На Ріпкинщині зафіксовані 3 випадки захворювання ботулізмом.

Як вберегти себе від цієї небезпечної хвороби, обговорювали сьогодні, 17 травня, під час наради в РДА за участю голови райдержадміністрації Геннадія Поляка, заступника голови РДА Світлани Тризни, заступника голови районної ради Світлани Ткаченко, ріпкинського селищного голови Сергія Гаруса, представників Ріпкинського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області, керівників закладів торгівлі, громадського харчування, загальної та дошкільної освіти, фахівців медичних закладів та лабораторного центру МОЗ України.

- Наша нарада пов'язана з виникненням надзвичайних подій у районі. Зокрема, щодо недопущення розповсюдження інфекційних хвороб, в тому числі ботулізму. 29 квітня поточного року за медичною допомогою до комунального закладу «Ріпкинська центральна районна лікарня» звернулося три особи з Любеча та Ріпок з приводу захворювання на ботулізм. Всі випадки пов’язані із вживанням в’яленої риби, яка була виготовлена із порушенням технологічних норм і вимог, – зазначив Геннадій Поляк.

Головний спеціаліст відділу державного нагляду Ріпкинського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Віталій Руденко поінформував, що з початку року в Чернігівській області зареєстровано 6 випадків ботулізму.

Ботулізм – це хвороба, що виникає в результаті отруєння токсинами бактерій ботулізму та характеризується важким ураженням центральної і вегетативної нервової системи.

Збудник (clostridium botulinum) широко поширений у природі з постійним місцем існування в ґрунті городів, лісів, садів, прибережних смугах та воді річок, озер, водоймищ та утворює спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів. Вони витримують кип’ятіння протягом 5 годин, гинуть при 120°C через 30 хвилин, при температурі -16°С зберігають життєдіяльність протягом року, а висихання переносять десятками років. Спори разом з ґрунтом потрапляють на овочі, фрукти, гриби, з планктоном і водоростями – у кишечник риб, з кормами та ґрунтом – у кишечник свійських тварин. При недбалій кулінарній та термічній обробці сировини і сприятливих умовах, головна з яких - відсутність кисню, а також наявність вологи, температура від 4 до 50°С, спори проростають в паличку, яка виділяє в продукт одну з найсильніших у природі отрут - ботулотоксин. Його смертельна доза для людини складає усього лише 0,3 мкг. На відміну від спор, паличка і токсин чутливі до нагрівання. При температурі +80°С паличка гине протягом 20-30 хвилин, а токсин руйнується через 5-25 хвилин, в залежності від продукту, при температурі 100°С паличка гине протягом 5-10 хвилин, токсин – у перші хвилини. Паличка ботулізму практично не розмножується і не продукує токсин в кислому середовищі при Ph нижче 4,5, концентрація солі в продукті 6-7% сильно затримує, вище 10% - цілком пригнічує розвиток і токсиноутворення мікроба. Токсин практично не змінює зовнішнього вигляду, смаку та запаху харчових продуктів, не руйнується в кишково-шлунковому тракті під дією ферментів та алкоголю.

Лікар – інфекціоніст КЗ "Ріпкинська центральна районна лікарня" Людмила Грищенко повідомила, що лікують захворювання ботулінічним антитоксином, який протидіє 7 штамам збудника хвороби. Він зберігається в державному підприємстві «Укрвакцина» (м. Обухів Київської області). Препарат надається безкоштовно. Люди, які захворіли, отримали необхідні ліки. Окрім того, пацієнтам проводиться й антибактеріальна та дезінтоксикаційна терапія.

Сергій Береговий, завідувач Ріпкинським районним лабораторним відділенням Чернігівського лабораторного відділу ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр» МОЗ України надав поради, як убезпечити себе та попередити захворювання. Рекомендації: не вживати «бомбажні» консерви, в’ялену рибу та інші продукти невідомого походження; дотримуватись технологічного процесу під час домашньої консервації; ретельно мити руки, а також овочі і фрукти під проточною водою; піддавати продукти термічній обробці – кип'ятіння не менше 15 хвилин.

Суб’єктів господарювання та приватних підприємців закликали більш відповідально контролювати якість продуктів, які вони пропонують споживачам, дотримуватися всіх необхідних умов під час перевезення та зберігання товарів.














Загальний відділ, організаційної
роботи та контролю апарату
районної державної адміністрації