back

У Ріпках відзначили День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні

10 травня 2019

Вчора, 9 травня, у День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, Ріпки разом з усім світом вшанували пам’ять кожного, хто боровся з нацизмом.

Учасники заходу пройшли урочистою ходою до парку Слави, хвилиною мовчання вшанували пам’ять воїнів, що полягли в боях у Другій світовій війні, та поклали гірлянди та квіти до братської могили воїнів-визволителів, обеліску Слави, до меморіального комплексу героям АТО і Небесної Сотні, пам’ятного знаку "Загиблим та померлим в наслідок Чорнобильської катастрофи" та пам'ятника учасникам бойових дій на території інших держав.

У церемонії покладання квітів взяли участь очільники району та селища, представники органів влади, підприємств, установ та організацій, активні члени громадянського суспільства, ветерани всіх поколінь, учнівська молодь, жителі Ріпок та гості.

У ці дні ми вчергове переосмислюємо події давно минулих років, віддаємо данину пам’яті всім, хто загинув у страшній війні, яка забрала понад 56 мільйонів людських життів по всьому світу, у тому числі 10 мільйонів - в Україні.

Більше 6 тисяч солдатів та офіцерів полягли при звільненні Ріпкинщини та при форсуванні Дніпра. Із 16 тисяч захисників з нашого району, 10 тисяч загинули на полях битв. За часи окупації Ріпкинщини нацистами вбито, закатовано, розстріляно півтори тисячі та вивезено в рабство більше 3 тисяч мирних жителів.

- Це і світлі, і скорботні дні водночас. Ми вшановуємо наших найповажніших громадян – людей старшого покоління: воїнів усіх армій, що перемогли нацистів, трудівників тилу, дітей війни та мучеників нацистських концтаборів. Від усієї душі бажаю вам міцного здоров’я, спокою та затишку в родинах, мирного неба. Ваш життєвий шлях був складним і тернистим, але ви йдете по ньому гідно, а тому є достойним прикладом для нащадків. Наш святий обов’язок перед загиблими і найкраща подяка нашим предкам – пам’ятати людський подвиг, - зазначив у своїй промові голова райдержадміністрації Геннадій Поляк.

Далі заходи продовжилися біля районного будинку культури. Тут відбувся флешмоб за участю учнів Ріпкинської ЗОШ І-ІІІ ступенів №2, святковий концерт, показові виступи вихованців ДЮСШ «Колос» з дзюдо, експонувалися виставки архівних матеріалів, присвячених Дню перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, виставка дитячих малюнків, працювали святкова торгівля, польова кухня. Охочі грали в шахи та шашки, змагалися у перетягуванні линви та піднятті гирі, для дітей організовані спортивні змагання.

Також керівництво району, селища та представники громадськості побували на екскурсії у Ріпкинському районному історико-краєзнавчому музеї, де зокрема представлені фотодокументальні експонати, одяг, елементи зброї, присвячена подіям Другої світової війни, воїнам-визволителям України, учасникам партизанського руху.


















































Загальний відділ, організаційної
роботи та контролю апарату
районної державної адміністрації