back

Споживачів закликають утримуватися від вживання їжі, про якість якої достеменно невідомо

07 травня 2019

На цьому, зокрема, наголосили сьогодні, 7 травня, під час наради з актуальних питань життєдіяльності району, яку провів голова РДА Геннадій Поляк за участю заступника голови РДА Світлани Тризни, керівників структурних підрозділів райдержадміністрації, районних організацій та установ.

За словами головного лікаря комунального закладу "Ріпкинська центральна районна лікарня" Петра Моспанка, у Ріпкинському районі 29 квітня цього року зафіксовано 3 випадки захворювання на харчовий ботулізм. Занедужали дві жінки 46 років та 37 року, а також чоловік 29 років після вживання в’яленої непотрошеної річкової риби власного приготування.

Наразі одна жінка перебуває на лікуванні в реанімаційному відділенні комунального некомерційного підприємства «Чернігівська обласна лікарня» Чернігівської обласної ради.

Ботулізм – це тяжке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксини. Збудник хвороби розмножується в анаеробному стані (без доступу кисню) за неправильних умов зберігання чи транспортування продуктів харчування.

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м'яса, риби, рідше - овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно або недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в'яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м'яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в'ялені або копчені продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів вироблених у промислових умовах. Це трапляється у випадку не дотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.










Загальний відділ, організаційної
роботи та контролю апарату
районної державної адміністрації