back

У Ріпках вшанували героїв Чорнобиля

26 квітня 2019

33 роки тому сталася аварія на Чорнобильській атомній електростанції. 26 квітня 1986 року на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС стався потужний вибух, що спричинив руйнування частини реакторного блоку та пожежу. Після вибуху і пожежі утворилася радіоактивна хмара, яка накрила не території України, а й території багатьох європейських країн. За Міжнародною шкалою ядерних подій (INES) цю аварію класифікували за найвищим – сьомим рівнем небезпеки.

Масштаби катастрофи могли б бути набагато більшими аби не мужність і самопожертва сотень тисяч учасників ліквідації наслідків аварії. Подвиг чорнобильців неможливо переоцінити, вони ліквідували тяжкі наслідки вибуху реактору, намагались локалізувати пожежу, займались евакуацією жителів прилеглих територій. Тоді мобілізовано понад 650 тисяч представників різних сфер: військовослужбовців, медиків, вчених, інженерно-технічних працівників, які самовіддано працювали, ризикували своїм життям і здоров’ям. З нашого району призвано на ліквідацію 407 осіб.

На Ріпкинщині у зоні радіоактивного забруднення опинилося 70 населених пунктів, з яких 15 були віднесені до зони гарантованого добровільного відселення, а село Редьківка - до зони безумовного відселення. Встановити точної кількості жертв неможливо, але кількість тих, хто помер чи став інвалідом, вимірюється сотнями тисяч.

Сьогодні, 26 квітня, традиційно керівництво та громадськість Ріпкинського району зібралися біля пам'ятного знака “Загиблим та померлим внаслідок Чорнобильської катастрофи», щоб згадати найстрашнішу катастрофу ХХ-го століття та висловити свою безмірну вдячність героям нашої України, які ціною свого життя захистили світ від небувалої біди.

Хвилиною мовчання присутні вшанували тих, хто першими став до нерівного бою з невидимим ворогом, та поклали квіти до пам'ятного знака героям-чорнобильцям.




















Загальний відділ, організаційної
роботи та контролю апарату
районної державної адміністрації