back

Ріпкинщина - на третьому місці за темпом виробництва валової продукції

24 квітня 2019

Про досягнення минулого року та цьогорічні перспективи розвитку сільськогосподарської галузі на розширеному засіданні колегії РДА доповів учора, 23 квітня, начальник відділу агропромислового розвитку Ріпкинської райдержадміністрації Юрій Лемешко.

Провідною галуззю нашого району залишається саме сільське господарство, тому від ефективності його функціонування та розвитку залежить економічне благополуччя нашого району.

За темпом виробництва валової продукції наш район зайняв 3 місце, в тому числі у галузі рослинництва - 3 та у галузі тваринництва - 4 місце.

Сільськогосподарськими підприємствами у 2018 році вироблено 285 мільйонів гривень валової продукції, що складає 132,5 відсотка до 2017 року. Зростання виробництва продукції відбулось по всім напрямкам.

Завдяки розширенню площ посіву та підвищення урожайності зернових до 62,4 центнерів з гектара, зокрема кукурудзи - до 90,2 центнера з гектара, отримано рекордний урожай в обсязі 114,1 тисячі тонни, що на 12,5 відсотки перевищує досягнення минулого року.

Майже у 2 рази зібрано більше насіння соняшнику, валовий збір якого отримано в обсязі 26,5 тисячі тонн при середній урожайності 22,3 ц/га.

Пріоритетом у вирощуванні сільськогосподарських культур залишаються зернові та технічні культури.

Під урожай 2019 року підприємствами району було посіяно 5,7 тисячі гектарів озимих культур, що складає 76,3 відсотка до попереднього року. У квітні розпочато посівну кампанію 2019 року. Посіяно ранніх зернових культур на площі 980 га, підготовлено ґрунту під посів ярих культур на площі 15,8 тисячі гектарів. За прогнозними показниками площа посіву у 2019 році складе 22,7 тисячі гектарів. Переважні площі будуть зайняті під посівами кукурудзи та соняшнику.

На початок 2019 року у сількогосподарських підприємствах району утримується 4,6 тисячі голів ВРХ, у тому числі 2,6 тисячі голів корів, 200 голів свиней. У 2018 році вирощено худоби в живій вазі – 517,8 тонни, що становить 102 відсотка до попереднього року.

У сільськогосподарських підприємствах надоєно 10,6 тисячі тонн молока, що на 5,9 відсотків більше 2017 року. Збільшено поголів’я корів на 207 голів.

З метою покращення якості молокопродукції в рамках адаптації до умов угоди про асоціацію з ЄС сільськогосподарські підприємства проводили модернізацію та реконструкцію молочно - товарних ферм. Реконструйовано ферму на 638 дійних корів з доїльною установкою ЕС Ялинка (ТОВ "ЧІМК" с. В.Зліїв) та два корівника на 400 голів ТОВ ім. Шевченка, с. Т. Шевченка.

У 2018 році побудовано 2 силоси для зберігання зерна потужністю 1250 тонн кожний – ТОВ "Україна" с. Гучин та зернову сушарку потужністю 150 тонн за добу – ФОП Мажуга В.П.

На початок 2019 року орендними відносинами охоплено більше 43 тисяч гектарів землі. Існуюча конкуренція серед орендарів землі спонукає власників земельних ділянок оформляти необхідні документи та здавати в оренду земельні ділянки. Протягом 2018 року укладено більше тисячі договорів оренди земельних ділянок з громадянами із середнім відсотком орендної плати 6. Як наслідок, за попередній рік розірвано стільки ж договорів оренди по невитребуваним земельним паям. З метою недопущення зменшення надходжень до місцевих бюджетів через зменшення кількості не витребуваних договорів оренди переглядались умови договорів в частині збільшення орендної плати. Також протягом 2018 року укладено 133 нових договорів оренди невитребуваних земельних ділянок, що дало змогу розширити площі використання землі та додаткові надходження до місцевих бюджетів у розмірі 231 тисяча гривень. Відсоток орендної плати згідно договорів оренди складає від 6 відсотків по ріллі до 8 відсотків по кормовим угіддям.








Загальний відділ, організаційної
роботи та контролю апарату
районної державної адміністрації