back

Спалювання листя - небезпека для здоров’я

22 березня 2019

З настанням весни населені пункти області потерпають від диму та вогнищ. Спалення листя вже стало невід’ємною ознакою цього періоду. Однак мало хто знає, що такі дії заборонені чинним законодавством, оскільки наносять значну шкоду довкіллю.

Випалювання сухої рослинності має згубний вплив на стан навколишнього природнього середовища та призводить до забруднення атмосферного повітря, руйнування екосистеми (знищення комах, тварин, рослин та мікроорганізмів), погіршення якості ґрунту, спричинення різноманітних захворювань.

Згідно з Правилами утримання зелених насаджень у містах та інших населених пунктах України, затверджених наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства № 105 від 10.04.06, спалювати листя, суху рослинність, розпалювати багаття та порушувати інші правила протипожежної безпеки категорично заборонено.

Стосовно іншої сухої рослинності (стерні, сухих гілок дерев, тощо), то частиною 3 статті 27 Закону України «Про рослинний світ» передбачено, що випалювання сухої рослинності або її залишків здійснюється у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища (Мінприроди України). 

Однак, на даний час, вищевказаний порядок не затверджений, а тому будь-які дії щодо спалювання сухої рослинності будуть вважатися самовільними та протиправними.

Крім того, Державною екологічною інспекцією у Чернігівській області проводяться рейдові перевірки з метою недопущення та припинення спалювання решток сухої рослинності, порубочних решток та сміття.

За спалювання решток сухої рослинності, відповідно до статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, виникає адміністративна відповідальність у вигляді накладання штрафу на громадян від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від п'ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Ті самі дії, вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від сімдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.


Департамент екології та природних ресурсів
облдержадміністрації