back

Світлана Тризна обговорила впровадження реформ у районі з працівниками галузі культури

25 лютого 2019

Заступник голови райдержадміністрації Світлана Тризна сьогодні, 25 лютого, зустрілася із працівниками галузі культури району.

Під час спілкування Світлана Тризна зазначила, що район активно долучається до системних перетворень у країні. Реформування проводиться в усіх галузях, особливо це торкається соціальної сфери, і вся ця робота направлена на покращення життя людей.

В освітній галузі реформи підтримано значним державним фінансовим ресурсом.

З початку 2018-2019 навчального року значно оновлено матеріально-технічну базу закладів загальної середньої освіти району. Зокрема, у зв’язку з запровадженням концепції Нової української школи для організації якісного навчання учнів перших класів придбано обладнання на загальну суму 489,7 тисячі гривень (ноутбуки, принтери, ламінатори, комплекти меблів та дидактичні матеріали).

За кошти районного бюджету та субвенції з державного бюджету проведено заміну електричних плит в шкільних їдальнях, придбано холодильне та мультимедійне обладнання, оновлено предметні кабінети тощо.

Варто зазначити, що 615 учнів 1-4 класів з малозабезпечених сімей, діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти-інваліди, діти, батьки яких є учасниками АТО, діти вимушених переселенців, діти з особливими потребами, які навчаються в інклюзивних класах харчуються за кошти районного бюджету із розрахунку вартості обіду 15 гривень на добу. Частина сільських рад профінансувала безкоштовне харчування всіх учнів закладів загальної середньої освіти, що знаходяться на їх території або закріплені за населеними пунктами.

У районі активно впроваджують інклюзивну освіту. Для 17 учнів з особливими освітніми потребами працює 15 інклюзивних класів у 4 закладах загальної середньої освіти.

Щодо реформування галузі охорони здоров’я, Центр первинної медико-санітарної допомоги реформовано в комунальне некомерційне підприємство «Ріпкинський районний центр первинної медико-санітарної допомоги», яке фінансується, головним чином, Національною службою здоров’я України. До складу входять 3 амбулаторії загальної практики сімейної медицини та 47 фельдшерсько-акушерських пунктів. Наразі проводиться укладання договорів з сімейними лікарями, вже уклали договори 19500 осіб (73%). Також реалізується програма "Доступні ліки". На 3 місяці 2019 року району виділено 204 тисячі гривень на ліки по захворюванням сиситеми кровообігу, цукрового діабету та бронхіальної астми.

Проводиться певна робота щодо зміцнення матеріально-технічної бази об’єктів культури. Так, у 2018 році проведено поточний ремонт будівлі фасаду Ріпкинського районного історико-краєзнавчого музею та опалювальної системи на суму 164,8 тисячі гривень, поточний ремонт приміщення Ріпкинської районної бібліотеки на суму 50,8 тисячі гривень, поточний ремонт фасаду Ріпкинського районного будинку культури на суму 227,5 тисячі гривень, поточні ремонти у клубних закладах та оновлено музичну та освітлювальну апаратуру на суму 659,6 тисячі гривень.

В районі затверджено Програму із забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа на 2017-2021 роки, за кошти якої у 2018 році особі з числа дітей-сиріт придбано житло в Добрянці.

Також в рамках державної програми в Ріпках придбано квартиру для дитини-сироти за кошти державного бюджету.

В районі діє програма соціальної підтримки учасників Операції Об'єднаних сил, антитерористичної операції та учасників бойових дій на території інших держав. Також з районного бюджету виділено кошти на підтримку громадських організацій ветеранів у сумі 80 тисяч гривень. Згідно законодавства проведено конкурс серед громадських організацій, участь у ньому взяли районна організація ветеранів України та районне відділення Чернігівського обласного відділення Української спілки ветеранів Афганістану.

Стосовно соціального захисту населення, за районними програмами відшкодовується вартість проїзду хворим з хронічною нирковою недостатністю до обласного центру і в зворотньому напрямку, оплата комунальних послуг в межах соціальних норм матерям загиблих учасників АТО і матері воїна-"афганця".

Заступник начальника управління соціального захисту населення РДА Валерій Кононенко поінформував присутніх про те, як працюватиме монетизація субсидій, та зазначив, що з 1 березня субсидія громадянам виплачуватиметься готівкою. Всі, кому призначено субсидію з 2018 року, отримають у березні готівку для оплати комунальних платіжок за лютий 2019 року. Відповідно, у квітні прийдуть кошти для розрахунку за спожиті у березні послуги, у травні – за квітневу комуналку. Пенсіонери отримають допомогу від держави у березні разом із пенсією.

Також він розповів про урядовий проект «Муніципальна няня». Зокрема він пояснив, що з 2019 року в Україні запрацював ще один вид соціальної допомоги новоспеченим батькам – «муніципальна няня». Це додаткова грошова допомога від Уряду молодим сім’ям. Крім щомісячних 860 гривень виплат на дитину, сім’я зможе безповоротно щомісяця отримувати ще 1626 гривень на відшкодування послуги няні – незалежно від того, виходить мама на роботу чи залишається в декретній відпустці.

Під час обговорення керівники відповіли на питання присутніх.

 






 

 

 


Загальний відділ, організаційної
роботи та контролю апарату
районної державної адміністрації