back

Олескандр Андрушко провів засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при РДА

18 лютого 2019

На своє чергове засідання сьогодні, 18 лютого, зібралася державна надзвичайна протиепізоотична комісія при районній державній адміністрації під головуванням виконуючого обов'язки голови Ріпкинської районної державної адміністрації Олександра Андрушка.

Участь у засіданні взяли також керівники мисливських господарств Ріпкинщини.

На порядку денному - епізоотична ситуація в світі, Україні, області, районі щодо африканської чуми свиней, сказу тварин, заразного вузликового дерматиту ВРХ, проведення відстрілу дикої перелітної птиці на території області та району з метою відбору проб біоматеріалів для проведення моніторингових досліджень на грип птиці та недопущення виникнення отруєння бджіл при застосуванні засобів захисту рослин, а також хід виконання попередніх засідання ДНПК при Кабінеті Міністрів України, Чернігівській ОДА та Ріпкинській РДА.

Начальник Ріпкинського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Дадаш Дадашев зазначив, що епізоотична ситуація в районі стабільна і контрольована.

На сказ - вірусне захворювання теплокровних тварин хворіє і людина, це єдине захворювання на сьогодні, яке не лікується, єдиний спосіб уникнути хвороби - профілактика, тобто вакцинація тварин. За 2018 рік у Чернігівській області - 67 неблагополучних пунктів, а по Ріпкинському району - 7 неблагополучних пунктів (с. Кам'янка - лисиці, с. В. Оснякі - лисиця, с. Олешня - собака, с. Звеничів - єнотовидний собака, селище Любеч - корова, с. Убіжичі - лисиця, с. Чудівка - лисиця), з них 5 - в дикій фауні. Захворювання на сказ ВРХ зареєстровано в 8 районах, захворіло 8 голів ВРХ, 3 голови кіз. Сьогодні - район благополучний по сказу. В області залишилося 8 неблагополучних пунктів. У районній лікарні ветмедицини в достатній кількості вакцини проти сказу. Вакцина безкоштовна. У 2018 році в області проведена пероральна вакцинація дикої фауни, а в Ріпкинському районі розкидано приманку на площі 1854 кв. км. в кількості 37080 приманок. Приманка закуплена за рахунок держави.

На лейкоз - вірусне захворювання теплокровних тварин у 2018 році проведено лабораторно діагностичних досліджень 6306 голів ВРХ з по господарствах та приватному секторі. Позитивних не виявлено. Господарям приватного сектора при придбанні корів, телиць бажано зробити дослідження лабораторно на лейкоз, так як сьогодні недобросовісні заготівельники м'яса з одного району перевозять в інший район хворих на лейкоз тварин і продають як здорових.

Африканська чума свиней (АЧС) - вірусне захворювання свиней різного віку, хвороба не становить небезпеки для людей, але економічно загрозлива. По району за 2018 рік доставлено 27 патматеріалу, з них 20 - від домашніх, 7 - від диких тварин. Всі негативні. За 2019 рік уже доставлено 7 проб, теж негативні. В Україні у 2018 році зареєстровано 145 випадків, з них 93 - домашні, 39 - дикі, 13 - інфіковані об’єкти. Визначено три неблагополучні пункти по області (Ічнянській, Козелецький, Куликівський райони), всі випадки в приватному секторі, принесені з лісу.

На сибірську виразку захворіло в Одеській області 5 осіб, які контактували з нещепленою коровою. По району щеплено від сибірської виразки 6216 голів ВРХ, ДРХ - 746 голів, коні - 309 голів.

Дадаш Дадашев звернув уваги на нове для нас захворювання - НОДУЛЯРНИЙ ДЕРМАТИТ, яким хворіє ВРХ, сьогодні захворювання зустрічається в Росії, Туреччині, Азербайджан, Балканських країнах. Захворювання проявляє себе горбками на шкірному пакрові. Нодулярний дерматит передається укусами комарів, мошок, маскітів, на сьогодні день немає лікування цього захворювання, є профілактика препаратом ціфлур перед вигоном худоби за 2 тижні до пасовища шляхом капання на холку. Обробка мінімум 4 рази на рік.

Під час наради поінформували щодо проведення відстрілу дикої перелітної птиці на території області та району з метою відбору проб біоматеріалів для проведення моніторингових досліджень на грип птиці в 2019 році відповідно до розпорядження Головного державного інспектора ветеринарної медицини України від 14.01.2019 №3 «Про організацію моніторингу грипу птахів».

Також акцентовано увагу на тому, що з метою попередження та недопущення отруєння бджіл при застосуванні засобів захисту рослин повинна відбутись тісна співпраця бджолярів з органами місцевого самоврядування, районним управлінням ГУ Держпродспоживслужби. Всі пасіки повинні бути паспортизовані в органах ветеринарної медицини, зареєстровані в органах місцевого самоврядування. Підприємства, які застосовують засоби захисту рослин повинні інформувати органи місцевого самоврядування та бджолярів про застосування засобів захисту рослин в установленому порядку.

За підсумками засідання державна надзвичайна протиепізоотична комісія при Ріпкинській РДА прийняла відповідні рішення.












Загальний відділ, організаційної
роботи та контролю апарату
районної державної адміністрації
за повідомленням Ріпкинського районного управління
Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області