back

У Ріпках вшанували учасників бойових дій на території інших держав

16 лютого 2019

У Ріпках сьогодні, 16 лютого, вшанували учасників бойових дій на території інших держав. Урочисте зібрання відбулося у Ріпкинському районному центрі дитячої та юнацької творчості.

З вітальним словом до присутніх звернулися керівники району та селища, районного відділення Чернігівського обласного відділення Української спілки ветеранів Афганістану, Чернігівської обласної організації сімей воїнів, загиблих в Афганістані, районної організації ветеранів України та представник районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Як зазначив виконуючий обов'язки голови Ріпкинської районної державної адміністрації Олександр Андрушко, для воїнів-афганців, які гідно виконали свій бойовий обов’язок, 15 лютого — свято на все життя, символ повернення додому.

Саме цього дня рівно 30 років було виведено радянські війська з території Республіки Афганістан. У пам’яті нашого народу та війна займає особливе місце. Через Афган пройшло понад 160 тисяч українців. Серед них і 210 уродженців нашого району. 8 тисяч наших співвітчизників повернулися додому з пораненнями. Майже кожен четвертий серед загиблих – наш земляк, а це 3300 чиїхось синів, чоловіків, батьків, надійних і бойових друзів. Серед них і 4 герої з Ріпкинщини, які нагороджені орденом Червоної зірки вже посмертно: Савенко Віталій, Волохін Микола, Леоненко Анатолій і Дерев’янко Володимир.

Ветерани-афганці були в перших рядах тих, хто виступив на захист суверенітету та цілісності нашої держави. Бойовий досвід ветеранів-афганців став надзвичайно цінним для українських Збройних Сил, був часом незамінним у перші, найтяжчі місяці війни.

– Вам випало пройти суворі випробування і залишити нам приклад стійкості, бойового побратимства і на війні, і громадянської активності у мирному житті. Воїни-афганці завжди були активною частиною суспільства, – зазначив Олександр Андрушко.

В нашому районі нині проживає 88 воїнів-афганців. Ми вшановуємо мужність воїнів, яким довелось нести нелегку військову службу під час локальних війн, що вирували у різних країнах світу, а також на Сході України.

Він подякував ветеранам-афганцям, усім учасникам бойових дій за активну громадянську позицію, за небайдужість, силу духу і патріотизм та побажав усім миру, здоров'я, щастя, добра та любові, здійснення усіх задумів, нових досягнень на благо України та вручив Почесні грамоти райдержадміністрації.

За особистий внесок у розвиток ветеранського руху та з нагоди 30-ї річниці виведення військ з Афганістану Почесною грамотою районної державної адміністрації нагороджено учасників бойових дій:

КАРПЕНКА Василя Петровича;

КРАСКІВСЬКОГО Олександра Сергійовича;

РЕКУНА Миколу Миколайовича.

Під час зібрання учаснику ООС Андрію Ященку вручили "Полотно миру", виготовлене вихованцями та педагогами Ріпкинського районного центру дитячої та юнацької творчості, яке воїн передасть нашим захисникам України на передову.

Вихованці Ріпкинського районного Центру дитячої та юнацької творчості, артисти та естрадно-духовий оркестр Ріпкинського будинку культури подарували ветеранам та всім присутнім хвилюючі концертні номери.

По завершенню заходу Учасники урочистою колоною пройшли в парк Слави селища Ріпки, де поклали гірлянду і квіти до пам’ятного знаку воїнам-афганцям.
































Загальний відділ, організаційної
роботи та контролю апарату
районної державної адміністрації