back

Рада регіонального розвитку у Ріпкинському районі: здобутки та напрацювання на найближчі три роки

11 грудня 2018

- 12 листопада 2018 року Президент України Петро Порошенко провів Сьоме засідання Ради регіонального розвитку, де озвучив головне завдання – сформувати перспективні плани розвитку територій на 2019-2021 роки, обговорити їх із суспільством і громадами, і прийняти їх на рівні громад, що дасть дієвий поштовх розвитку територій. Перспективні плани повинні містити перелік основних інфраструктурних проектів, об'єктів соціальної та житлово-комунальної сфери, що мають бути відремонтовані, збудовані, доведені до відповідного рівня експлуатації. Ці плани стануть складовою майбутнього Перспективного плану розвитку України, - зазначив виконуючий обов'язки голови Ріпкинської районної державної адміністрації Олександр Андрушко сьогодні, 11 грудня, розпочинаючи засідання Ради регіонального розвитку Ріпкинського району.

У зібранні взяв участь директор Департаменту соціального захисту населення Чернігівської обласної державної адміністрації Олег Русін.

Присутні – заступник голови райдержадміністрації Світлана Тризна, заступник голови районної ради Світлана Ткаченко, керівник апарату РДА Тетяна Кухаренко, керівники структурних підрозділів РДА, підприємств, установ, організацій та закладів району, депутати районної ради, селищні та сільські голови.

За підсумками 9 місяців поточного року Ріпкинщина – серед лідерів за показниками моніторингу соціально-економічного розвитку в області і посідає 4-те місце.

Тож про здобутки району за 4 роки розповіла начальник відділу економічного розвитку, торгівлі та інфраструктури РДА Ольга Манжула.

Серед цьогорічних позитивних тенденцій соціально-економічного розвитку району Ольга Манжула відзначила зростання виробництва та реалізації промислової продукції на 16,9% ( 10 місце по області), продукції сільського господарства на 40 % (4 місце по області), залучених капітальних інвестицій на 87,1 (3 місце по області), темпах зростання обсягу прийнятого в експлуатацію житла (удвічі більше до показника попереднього року - 4 місце по області).

Для досягнення стратегічних цілей розвитку району одним з ключових інструментів є залучення інвестицій. Сумарно за 2015-2018 роки в район вкладено 334,8 мільйона гривень капітальних інвестицій за рахунок усіх джерел фінансування. Реалізовано 3 інвестиційні проекти у сільському господарстві на загальну кошторисну вартість 92 мільйони гривень, створено 50 робочих місць.

Важливим моментом економічного розвитку району стало подолання критичної залежності бізнесу від Росії – промисловим підприємствам району вдалося переорієнтовуватися на ринки ЄС, Азії.

Розвиток економіки забезпечує зростання надходжень до місцевих бюджетів. Обсяг власних надходжень місцевих бюджетів району (без урахування трансфертів) у 2018 році порівняно з 2015 роком зріс більше ніж удвічі.

Значна робота зроблена в районі щодо впровадження енергозберігаючих заходів. Протягом 2016-2018 років за рахунок державного та місцевого бюджетів, а також коштів інвесторів в районі на енергозбереження залучено понад 7,7 мільйонів гривень, скорочено споживання природного газу 442,3 тис. м3 газу, переведені на альтернативні види палива 7 об'єктів соціальної інфраструктури.

На проведення робіт з поліпшення дорожнього покриття протягом трьох останніх років витрачено 30,6 мільйона гривень державної субвенції та коштів місцевих бюджетів.

Загалом, за останні три роки на реалізацію проектів регіонального та місцевого розвитку району (субвенції на соціально – економічний розвиток території та коштів Державного фонду регіонального розвитку) з державного бюджету спрямовано більше 17,4 мільйона гривень.

За рахунок цих коштів здійснювалось будівництво, реконструкція та капітальний ремонт 11 об'єктів, закупівля та встановлення 6 комплектів обладнання і спецтехніки.

Як результат, за ці роки маємо відремонтовані приміщення та поліпшені умови перебування учнів 4 шкіл району та вихованців 3 дошкільних навчальних закладів, маємо відремонтований будинок культури в районному центрі.

Ольга Манжула висловила сподівання, що наступного року буде завершено будівництво та реконструкцію низки соціально важливих об’єктів району, кошти на які надійшли за рахунок субвенції наприкінці 2018 року. А це зокрема - інвестиційний проект, який є переможцем конкурсу ДФРР "Капітальний ремонт покрівлі Ріпкинської ЗОШ І-ІІІ ст. №2, по вул. Пирогова, 5 смт. Ріпки, Чернігівської області з виділенням черговості: 1 черга – утеплення перекриття корпусу №1, 2 черга – утеплення покриття корпусу №2, 3 черга – утеплення перекриття корпусу №3".

Про перші кроки "Нової української школи" та інклюзивну освіту розповіла Тетяна Новик, завдувач районним методичним кабінетом при відділі освіти, сім'ї, молоді та спорту РДА.

З вересня 2017-го перші класи ста українських шкіл, відібраних для участі в експерименті по впровадженню Концепції Нової української школи, почали вчитися за новим освітнім стандартом початкової школи. Ріпкинська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №2 стала учасником цього всеукраїнського експерименту. Пілотні класи в достатній кількості отримали необхідні меблі, обладнання та наочно-дидактичний матеріал. На їх придбання у 2017 році виділено 61 530 гривень.

Тетяна Новик зазначила, що чи не вперше освітню реформу підтримано значним фінансовим ресурсом, у тому числі на засадах співфінансування з місцевими бюджетами.

За її словами все необхідне для «Нової української школи» зроблено: завезені нові сучасні меблі, технічне обладнання, комп’ютерна техніка та інше. Проведено відповідне навчання вчителів.

З початку 2018-2019 навчального року значно оновлено матеріально-технічну базу закладів загальної середньої освіти району. Для організації якісного навчання учнів перших класів придбано обладнання (ноутбук, принтер, ламінатор, комплекти меблів, дидактичні матеріали) на загальну суму 489 647 гривень.

За сприянням народного депутата виділено кошти у сумі 1 163 115 гривень та придбано комплекти меблів мультимедійного обладнання для Ріпкинської №2, Добрянської та Вербицької ЗОШ І-ІІІ ступенів.

За кошти районного бюджету мультимедійне обладнання загальною вартістю 216 765 гривень встановлене в Замглайській, Великозліївській, Новояриловицькій, Олешнянській та Радульській ЗОШ І-ІІІ ступенів.

У чотирьох закладах загальної середньої освіти проведено заміну електричних плит в шкільних їдальнях та ще в чотирьох встановлене сучасне холодильне обладнання.

Важливою подією для є придбання електрогенераторів, як резервних джерел струму, для шкільних котелень Новояриловицької та Вербицької ЗОШ І-ІІІ ступенів – 114 тисяч гривень. Проведено ремонт каналізаційної системи Добрянської ЗОШ І-ІІІ ступенів, вартість якого склала 98,6 тисячі гривень.

За кошти державного бюджету (736,3 тисячі гривень) оновлено предметні кабінети біології Ріпкинської ЗОШ І-ІІІ ст. № 2 та Ріпкинської гімназії, придбано мультимедійне обладнання для кабінетів інформатики й іноземної мови Ріпкинської ЗОШ І-ІІІ ст. № 2.

У рамках завершення проекту капітального ремонту у Ріпкинській гімназії планується на заміну віконних блоків спрямувати 260 тисяч гривень.

НУШ — це школа, доступна для всіх. Тому двері всіх закладів освіти розкриваються перед дітьми з особливими освітніми потребами.

Перші 2 класи з інклюзивним навчання у нашому районі відкрито у 2014-2015 навчальному році на базі Ріпкинської гімназії і Тарасо-Шевченківської ЗОШ І-ІІІ сттупенів. На сьогодні в районі діє 15 інклюзивних класів на базі Ріпкинської гімназії, Добрянської, Замглайської шкіл та Ріпкинської ЗОШ І-ІІІ ступенів № 2, де навчаються 17 інклюзивних дітей.

Для класів з інклюзивним навчанням придбано корекційне обладнання для учнів загальною вартістю 34 336 гривень.

Говорили і про реформи в закладах первинної медико-санітарної допомоги району. В липні поточного року створено комунальне некомерційне підприємство "Ріпкинський районний центр первинної медико-санітарної допомоги", який включає 3 амбулаторії загальної практики сімейної медицини у Ріпках, Любечі, Добрянці та 42 фельдшерських пункти. Наразі всі заклади первинної ланки підключені до мережі Інтернет. 18081 житель району (67,5 %) заключили декларації з сімейними лікарями. 75% лікарів забезпечені комп'ютерною технікою.

- Ми повинні чітко розуміти куди рухаємося у плані розвитку. Кожна територія повинна визначити свої переваги і пріоритети, розробити дорожні карти з першочерговими об’єктами, які будуть точками зростання, перспективи, а жителі мають знати, куди спрямовуються зароблені громадою кошти, - наголосив директор Департаменту соціального захисту населення Чернігівської ОДА Олег Русін.

Після закінчення роботи Ради регіонального розвитку Ріпкинського району Олег Русін разом з керівництвом району оглянув Ріпкинську ЗОШ І-ІІІ ступенів №2. Наразі у закладі завершено ремонт приміщення для медіатеки, придбано меблі та комп’ютерне обладнання. До речі така ж медіатека обладнується і у Ріпкинській гімназії.


























Загальний відділ, організаційної
роботи та контролю апарату
районної державної адміністрації