back

Про запобігання насильству в сім’ї говорили на профільній раді в РДА

04 грудня 2018

Щорічно з 25 листопада по 10 грудня проходить Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства», яка з 1991 року підтримується міжнародною спільнотою.

У ці дні органи державної влади, громадськість привертають увагу суспільства до проблеми насильства.

Міжвідомча рада з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання насильству в сім’ї та протидії торгівлі людьми зібралася сьогодні, 4 грудня, на чергове засідання.

Вела засідання заступник голови РДА, голова ради Світлана Тризна.

Обговорювалися питання діяльності в районі органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, служб у сфері профілактики насильства в учнівському середовищі, запобігання насильству в сім’ї, соціальної підтримки сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах та проблемні питання міжвідомчого реагування на вирішення цих проблем.

- Небайдужа позиція кожного з нас є ключовим елементом. Маємо так організувати роботу, щоб усі знали, куди звертатися, і у людей не виникало сумнівів щодо отримання реальної кваліфікованої допомоги фахівців, — зазначила заступник голови райдержадміністрації.

На засіданні обговорювали заходи щодо реалізації в районі постанови Кабінету Міністрів України від 22 серпня 2018 року № 658 «Про затвердження Порядку взаємодії суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі».

В Україні фіксується 110-150 тисяч звернень на рік стосовно проявів насильства. Це лише 20% реальної цифри.

За результатами опитування, 22% українських жінок у віці 15-49 років зазнали фізичного чи сексуального насильства. При цьому лише у 30% випадків жертви насильства наважуються повідомити відповідні служби й звертаються за допомогою.

Зазвичай тяжкі наслідки насильство завдає особистості дитини, яка стала свідком або жертвою. Пережите в дитинстві домашнє насильство може призвести до негативних наслідків у подальшому житті: низької самооцінки, складності з контролем емоцій, відтворення насильницької поведінки у дорослому віці тощо.

За останніми статистичними даними, в Чернігівській області у 2018 році зафіксовано 1932 звернення щодо фактів насильства в сім’ї. Близько 92% звернень надійшло від жінок.

Тож особам, котрі страждають від насильства, не потрібно це терпіти й приховувати. За допомогою можна звернутися до:

відділу освіти, сім’ї, молоді та спорту РДА - (04641)2-13-74,

Ріпкинського районного центру соціальних служби для сім’ї, дітей та молоді - (04641)2-13-31,

служби у справах дітей РДА - (04641)2-13-37,

Ріпкинського відділення поліції Чернігівського відділу поліції ГУ НП в Чернігівській області - (04641)2-15-63.












Загальний відділ, організаційної
роботи та контролю апарату
районної державної адміністрації